Amenzi uriașe pentru cei care ardeau deșeuri pe câmp în apropiere de București: „Nu mai fac așa ceva”

Ultima actualizare: 03-06-2020 19:36

Polițiști, comisari de la Garda de Mediu și trupele speciale au descins în orașul Bolintin Vale, la 30 de kilometri de București și au confiscat peste 140 de tone de fier vechi, pe lângă anvelope, cabluri și alte deșeuri metalice.

Autoritățile spun că persoanele vizate acum de un dosar penal ardeau necontrolat aceste deșeuri pe câmp, provocând un fum dens pe care vântul îl împingea adesea spre București.

Suspecții au fost amendați cu peste 500.000 de lei.

Era ora 10 dimineața când peste 150 de comisari de la Garda de Mediu, luptători de la trupele speciale și polițiști au descins la peste 20 de adrese din județul Giurgiu.

Autoritățile au vizat societățile ilegale din Bolintin Vale: depozite de deșeuri, service-uri auto, vulcanizari și firme de dezmembrări auto.

Autoritățile au confiscat dintr-o curte mai multe cabluri, dar și fier vechi, pe care proprietarii mai multor societăți clandestine le-au colectat aici, ilegal, de-a lungul timpului.

Autoritățile s-au sesizat după ce mai mulți localnici s-au plâns că suspecții ard în toiul zilei anvelope și cabluri, procedură folosită pentru obținerea metalului, pe care apoi îl vindeau.

Indivizii au fost surprinși pe câmp. În imaginile filmate cu drona de autorități se vede cum coloana de fum dens provenită de la cel puțin șase arderi simultane se îndreaptă spre Capitală.

Reporter: „Are legătură cu vreun episod de poluare din trecut?”

Mărioara Gătej, comisar general Garda de Mediu: „Noi așa credem, pentru că este o zonă destul de apropiată și depinde și de cantitățile de deșeuri incinerate. Este o zonă în apropiere, în care există o comunitate compactă de etnie romă și pe terenurile din spate se incinerează aceste deșeuri."

O luna întreagă a durat ancheta, timp în care autoritățile au strâns probe și imagini cu suspecții.

Astfel au reușit să pună pe hârtie adresele tuturor persoanelor suspecte că ar fi poluat mediul.

Patruzeci de mii de lei. Atât are de plătit acum un bărbat din Vânătorii Mari, pentru că, vreme de un an, a adunat în curte zeci de mașini pe care le-a dezmembrat fără să dețină autorizație de la Garda de Mediu.

Comisar de la Garda de Mediu: „Aici avem o curte, proprietate personală. Desfășura activități de dezmembrări auto, fără autorizație. E o activitate clandestină. Putem vorbi de infiltrații în sol, de poluarea pânzei freatice."

Mircea Nicolae, proprietarul afacerii: „Nu se vede ce casă am? Nu se vede ce mașină am? Asta nu e o afacere, e o necesitate. O să termin cu prostia asta.”

Reporter: „Nu o să mai faceți așa ceva?”

Mircea Nicolae: „Nu."

Ultimul episod de poluare investigat de autorități a fost înregistrat în luna martie. După aceea, polițiștii au descins în forță la mai multe adrese din județul Giurgiu, dar și în Sintești, unde localnicii obișnuiesc să depoziteze munți de gunoaie, pe care ulterior le ard necontrolat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO