Tanara de 27 de ani, lasata sa moara de operatorul 112 care a trimis ambulanta in ALT ORAS. Filmul unei erori fatale la Iasi
Din cauza unei greseli de comunicare, un echipaj al ambulantei a ajuns prea tarziu la o tanara de 27 de ani din Harlau, judetul Iasi.
Rudele au sunat alarmate la 112, insa operatorul de la serviciul de urgenta a trimis ambulanta la o adresa indentica, dar din orasul Iasi: Strada Eternitate, langa cimitir.
Tanara a suferit un anevrism cerebral, dupa cum spun medicii, si nu a mai fi putut fi salvata. Cazul a ajuns acum la Parchetul Militar, iar soferul salvarii este cercetat pentru ca l-a agresat pe sotul victimei.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Cand a vazut ca sotia lui se simte tot mai rau si chiar a lesinat, barbatul a sunat dupa ajutor, la 112. Era ora 2.54 noaptea, in orasul Harlau. Omul a spus ca are nevoie de o ambulanta pe strada Eternitate, langa cimitir. Operatorul a facut greseala uriasa sa nu intrebe si localitatea. A considerat ca este in orasul Iasi, unde gasim aceeasi adresa.
Constantin Catargiu, sotul victimei: "A zis ca stie locul unde e, pe Eternitate, langa cimitir, si a zis sa astept. Ambulanta a venit in mai mult de o ora".
In tot acest timp, ambulanta cauta pacientul in Iasi, pe strada Eternitate, si nu in Harlau, unde fiecare minut conta pentru femeia de 27 de ani.
Cum ajutorul nu venea, disperat, barbatul a luat-o in brate si a iesit in strada. Un vecin revine cu apel la 112, la ora 3.06. Operatorul ii raspunde ca stie cazul de pe Eternitate si ca ambulanta e pe drum.
Dumitru Munteanu, vecin: "Ei s-au dus pe Eternitate, dar la Iasi. Asta e o prostie in capul lor, eu am zis Eternitate, Harlau, nu la Iasi".
Urmeaza inca doua apeluri de urgenta la 3.11 si 3.16, unde oamenii vorbesc cu un alt operator care ii asigura ca ambulanta e pe drum.
La jumatate de ora de la primul apel, in zona ajunge un echipaj al politiei care revine la 112 si cere din nou ajutor. Abia atunci operatorul care vede pe ecran numarul de abonament al apelantului din zona Harlau isi da seama ca ambulanta a fost trimisa in zona gresita.
La ora 3.26, este trimis un echipaj chiar din Harlau, care ajunge in cateva minute. Insa medicii constatata decesul.
Radu Calistru, director medical Ambulanta Iasi: "Apare inregistrare la primul apel, se poate vedea la localizare Iasi, strada Eternitate. Informatia a fost trimisa de biroul apel unic 112. Am ajuns acolo si nu am gasit nimic, asa ca ne am intors".
STS a facut o ancheta interna si a sesizat Parchetul Militar.
Procedura care trebuie urmata in asfel de cazuri este clara. In momentul in care o persoana cere ajutor la 112, apelul este directionat automat la dispeceratul din judetul in care acesta se afla. Pe ecranul operatorului de la 112 apare numarul de telefon al apelantului si adresa lui de domiciliu, daca suna de pe un mobil cu abonament sau un fix. Operatorul trebuie sa initieze localizarea apelului pentru a afla unde este cel care a sunat.
Daca apelantul nu stie exact unde se afla, operatorul ii solicita sa descrie ce vede in jur si sa-i dea cat mai multe puncte de reper: o statie de autobuz, un magazin, o biserica, pentru a ajuta echipele de interventie.
In baza acestor informatii, operatorul da mai departe mesajul catre ambulanta, politie sau pompieri si este trimisa cea mai apropiata unitate de interventie.
Dupa ce se cer date medicale, operatul de la ambulanta mai verifica o data adresa.
Cei de la 112 spun ca localizarea apelului se face cu ajutorul unei platforme IT care foloseste celulele operatorilor de telefonie.