Ambasadorul SUA: Guvernul roman foloseste companiile de stat ca pusculite

Ultimul update: Luni 29 Octombrie 2012 07:32
Data publicarii: Joi 31 Martie 2011 13:46
Categorie: Actualitate

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, pune Romania la colt. Intr-un discurs care a durat trei sferturi de ora, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, ne-a laudat 5 minute si ne-a criticat 40.

Replicile dure ale diplomatului au vizat toate sectoarele statului, cu accent pe reforme, privatizari, energie si justitie.

La inceput au fost laudele

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, ca este foarte impresionat de eforturile de reformare a statului facute in special in ultimul an, precizand ca este vorba despre masuri dificile, dar care nu sunt suficiente.

"Nu este de ajuns sa realizati aceste reforme pentru a multumi vreun birocrat de la Bruxelles ca ati respectat conditiile impuse de Mecanismul de Cooperare si Verificare sau ar trebui sa fiti acceptati in Schengen.

Este mult mai important si durabil sa le oferiti romanilor obisnuiti putere pentru a asigura transparenta, previzibilitate si pentru a elimina coruptia.

Ambasadorul SUA: Si in Senatul american s-a mai gresit la legi

De fapt, poate ca oferindu-le putere romanilor obisnuiti si asigurandu-le un viitor mai luminos ati putea indeplini mai usor conditiile impuse de MCV si ati putea intra in Schengen", a spus Gitenstein.

Strainii vor sa vada ca hotararea de reformare vine din interiorul Romaniei, si nu din afara tarii, spune ambasadorul, care a adaugat ca nu se poate gandi la o modalitate mai buna de a demonstra acest lucru, decat prin privatizarea sectorului energetic, prin folosirea "celor mai inalte standarde de guvernanta corporatista".

Privatizati energia, ca o cumparam noi

In cateva fraze, diplomatul a facut sah-mat intentiile statului de a reorganiza sectorul energetic si de a infiinta doua mari companii – e ca si cum ai rearanja sezlongurile de pe Titanic, - a explicat Gitenstein, prevazand astfel “scufundarea” strategiei autoritatilor.

"Efortul actului de reorganizare a companiilor energetice de stat in doi campioni energetici nationali, in loc sa se analizeze optiunea de a le privatiza total sau partial, este nu doar un mod ineficient de utilizare a unor resurse valoroase.

(...) asa cum am spune in America, acesta este un efort de «rearanjare a sezlongurilor de pe Titanic», pentru ca nu ia in considerare problema fundamentala a companiilor energetice de stat, ca nu sunt administrate cu adevarat ca niste afaceri", a declarat joi Gitenstein, prezent la deschiderea sedintei de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti.

Baietii destepti si “pusculitele” electorale

Potrivit presei, de cel putin 10 ani, peste jumatate din productia energetica a companiei Hidroelectrica a fost indreptata spre contracte preferentiale de energie la preturi considerabil mai mici decat costurile de productie, reaminteste Gitenstein.

"Acest lucru a determinat pierderi semnificative de profit si insuficiente investitii in companie, fortand Guvernul sa redirectioneze fondurile publice reduse pentru a sustine compania.

Desi acordarea de reduceri de pret pentru consumatorii de cantitati mari de energie nu este neaparat o practica de afaceri incorecta, extinderea acestui beneficiu de catre o companie de stat inseamna subventionarea unui numar mic de utilizatori in detrimentul celorlalti consumatori", a spus ambasadorul SUA.

"Guvernul a folosit aceste companii de stat pe post de «pusculite» pentru a rezolva pe termen scurt problemele de flux numerar", a aratat Gitenstein.

El a dat exemplu donatia de 400 milioane lei facuta anul trecut de Romgaz catre bugetul de stat.

"Doar in domeniul energetic aveti nevoie de aproximativ 10 miliarde de dolari, pentru a moderniza sectorul, astfel incat sa folositi la capacitate maxima cele mai importante active strategice ale Romaniei. Acest lucru nu poate fi realizat doar cu venituri obisnuite din taxe", a subliniat Gitenstein.

El considera ca modernizarea infrastructurii si a sectorului energetic nu se pot realiza atat timp cat aceste active apartin unor companii de stat conduse de "oameni lipsiti de experienta, apropiati de mediul politic", care iau deciziile in functie de interesele proprii, ci nu in functie de necesitatile companiei.

'Rata schioapa' din Wikileaks nu e o critica

Dupa ce a citit in presa traducerea inexacta a expresiei "lame duck" drept "rata schioapa" cu referire la guvernul roman, Mark Gitenstein si-a dat seama ca notele diplomatice ar trebui sa nu mai fie scrise cu expresii colocviale.

"Lame duck nu este o critica, este o expresie colocviala in Statele Unite, nu are nimic critic, inseamna ca mandatul Guvernului s-a terminat si ca acesta este in continuare in functie in asteptarea noului mandat. Nu inseamna ca este ceva ilegitim legat de Guvern".

Ambasadorul a spus ca a scris acea nota in toamna anului 2009, cand Guvernul cazuse, dar functiona inca in asteptarea mandatului unui nou guvern, iar expresia pe care a folosit-o nu avea ca scop sa exprime o critica la adresa Executivului.

Romania, vazuta prin ochii Wikileaks: Cei cinci oligarhi care detin tara

Romania, prin ochii WikiLeaks. Geoana, la ceas de taina cu Basescu

Romania vazuta prin ochii Wikileaks: Basescu s-a intalnit cu directorul FBI

Gitenstein: Curtea Constitutionala pare implicata in politica

Gitenstein: Curtea Constitutionala pare implicata in politica

mașină foc

O limuzină a luat foc pe Autostrada A1, în timpul mersului. VIDEO

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 22 aprilie 2018

Apartamentele noi se vând în faza de machetă. Riscurile la care se expun cumpărătorii

Tânăr de 19 ani mort în accident, pe autostradă. Greșeala șoferului mașinii cu volan pe dreapta

De ce a fost refuzată eliberarea condiționată pentru unul din cei șapte violatori de la Vaslui

Condamnat la închisoare pentru mesajele trimise pe Facebook. Ce le-a scris unor fete

cutremur istock

Mărmureanu: Magnitudinea pe care o va avea viitorul mare cutremur care va lovi România

Zeci de turişti, evacuaţi în urma unui incendiu de vegetaţie izbucnit lângă Cetatea Poenari din Argeş

Boc după ce a fost îmbrăţişat de Halep: Cămaşa asta nu o mai schimb niciodată şi nu o mai spăl

Accident pe A1, cu un mort și 4 răniți. Tinerii se duceau la un concurs automobilistic

Mihai Şora: Copiii din „experimentul lalelelor“ nu vor fi oameni liberi

Aterizare de urgență pe Otopeni. Mărturia unui pasager: ”Oamenii au început să se roage”