Alunecări de teren în Dâmbovița. Localnicii refuză să lase în urmă agoniseala de o viață

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Cu lacrimi în ochi, mai multe familii din Văleni, judeţul Dâmboviţa, îşi strâng lucrurile de prin case şi fug din calea alunecărilor de teren.

Locuinţele lor s-au crăpat şi par că se scufundă în pământul îmbibat cu apă. Deja trei familii au fost evacuate, însă autorităţile spun că aceeaşi soartă o vor avea şi localnicii din alte opt gospodarii. Oamenii trăiesc într-o zonă de deal, expusă riscului alunecării, însă greu de consolidat.

Un bătrân, rămas singur după ce soţia lui a plecat în străinătate, refuză să plece din casă, chiar dacă autorităţile i-au spus că este în primejdie. Locuinţa lui şubrezită este deja crăpată din pricina alunecărilor de teren.

Soția e plecată, dar eu nu plec de aici, nu plec. Am zis că vreau să mor aici, nu se mai poate”, susține bătrânul.

Nepotul bătrânului a muncit mulţi ani în afara ţării şi a decis să se întoarcă în satul natal, unde şi-a investit toţi banii, într-o casă frumoasă. Din cauza alunecărilor însă, fundaţia a cedat, pereţii s-au fisurat, iar locuinţa pare că este înghiţită uşor, uşor de pământul care musteşte de apă.

Femeile din alte gospodarii spun că nu mai au curaj să stea în case, de teamă că acestea se pot nărui în orice clipă.

Cei de la primărie se văd neputincioşi în fata alunecărilor:

Părerea mea e că vor fi evacuate şi celelalte familii, sunt vreo 11 familii afectate în momentul de faţă, după cum vedeţi, crapă în faţa noastră şi pământ şi case, tendinţa e să se extindă, nu ştim până unde şi până când”, susține Gheorghe Lungu, primarul comunei Văleni.

Oamenii s-au adăpostit la rude şi aşteaptă să se facă vreme bună, să vadă ce mai pot recupera din casele ce se dărâmă lent, cu fiecare zi care trece. Autorităţile nu-i pot însă ajuta cu nimic.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO