Alpinistul Zsolt Torok, decorat post-mortem de președintele Iohannis


Ultimul update: Duminica 25 August 2019 13:36
Data publicarii: Marti 20 August 2019 10:03
Categorie: Stiri actuale

Președintele Iohannis l-a decorat post-mortem pe alpinistul Zsolt Torok.

”În semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru importantele performanțe sportive obținute de-a lungul timpului, pentru determinarea și pasiunea cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă sportului românesc, Președintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler alpinistului Zsolt Torok.”, se arată pe site-ul Administrației Prezidențiale. 

Zsolt Torok, unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti români, a murit sâmbătă în Munții Făgăraș.

Dispariţia lui Zsolt Torok a fost anunţată la 112 şi Salvamont sâmbătă dimineaţa. Alpinistul plecase singur în munţii Făgăraş şi ar fi trebuit ca miercuri, 14 august, să se întâlnească cu nişte prieteni în zona vârfului Negoiu.

Sâmbătă, când aceştia au ajuns la refugiul Călţun, au găsit bagajul lui acolo şi au dat alarma. Salvamontişti din Argeş şi Sibiu au plecat să îl caute. Într-un final l-au găsit cu ajutorul camerei de termoviziune a unui elicopter.

Zsolt Torok a fost pasionat de munte de copil iar acum era considerat unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti tehnici din România. El şi alpinistul Vlad Căpușan au fost primii care au ajuns în 2016 pe vârful Saldim din Himalaya.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO