Alerta in Satu Mare, dupa ce un rau a inundat zeci de gospodarii. Codul rosu de inundatii a fost prelungit

Ultima actualizare: 31-05-2015 07:03

A fost alerta maxima miercuri noapte, intr-o localitate din Satu Mare, unde raul Crasna - aflat pana joi, la ora 12, sub cod rosu de inundatii - s-a umflat periculos.

A depasit cu mult cota de atentie si a trecut in unele locuri peste dig, amenintand sa inunde satul. Autoritatile au luat de urgenta masuri si i-au evacuat pe toti cei care aveau case in apropiere de malul apei. Cu copii cu tot, unii au dormit pe saltele in Caminul Cultural. Altii au fost gazuiti de rude.

Ingrijorarea a crescut aseara. In jurul orei 20.00, pompierii, jandarmii si reprezentantii de la Apele Romane s-au mobilizat de urgenta, dupa ce au constatat ca raul Crasna se umfla de la un minut la altul. La un moment dat, apele s-au revarsat peste digul care proteja localitatea,

Eugeniu Avram, prefectul judetului Satu Mare: "Am dispus o evacuare partiala dintr-o zona dreapta de unde suntem noi, pe malul drept. Au acceptat cu greu sa se desparta de casele lor."

17 oameni si-au lasat in graba casele si au plecat doar cu ce aveau pe ei. Femei cu copii au dormit miercuri-noapte pe saltele, in Caminul Cultural. Alti localnici au gasit adapost la rude.

Localnica: "Ma rog sa nu fie apa, sa nu-mi duca casa, ca am lucrat o viata intreaga. Sa putem merge acasa."

Localnica: "De 20 de ani n-am mai vazut asa ceva. Ne-o scos din case afara, ca vine apa pe noi. Am dat gainile, le-am urcat in pod, iar cateii i-am dezlegat, sa se duca si ei unde-o vrea. Daca vine apa, le topeste si-am ramas fara nimic."

In timp ce oamenii isi plang amarul si stau cu teama, pompierii si jandarmi, ajutati si de localnici, au carat mii de saci cu nisip, pe care i-au asezat in zonele unde Crasna a trecut peste dig, ca sa apere localitatea de viituri.

Daniel Balogh, primarul localitatii Craidu: "Din pacate, in istoria comunei Craidu sau cel putin din anii '70, cand inca nu erau indiguite nivelul acesta, n-a fost. Nivelul record, in 2006, cand a fost 6,04 metri. Acum sunt 6,30 metri."

Codul rosul de inundatii, prelungit pana joi

Peste 150 de pompieri si jandarmi au muncit neincetat si n-au inchis un ochi. Impreuna cu reprezentanti ai Apelor Romane si cu localnicii, au carat nu mai putin de 10.000 de saci cu nisip, ca sa construiasca digul de protectie.

Totodata, autoritatile au monitorizat in permanentata nivelul raului Crasna.

Teama a fost cu atat mai mare cu cat amenintarea pare sa nu scada in intensitate. Dupa ce initial raul Crasna a fost sub cod rosu de inundatii pana miercuri-noapte la ora doua, cu numai o ora inainte sa expire atentionarea, aceasta a fost prelungita pana joi la ora 12.

Totuşi, spun autoritatile, nivelul apei nu a mai crescut. Toata lumea spera ca apa sa se retraga incet-incet si oamenii sa poata reveni in casele lor.

De asemenea, joi dimineata, la ora 6, a expirat si codul portocaliu emis de hidrologi pentru mai multe rauri din nordul tarii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!