Circul continuă. Nicușor Dan a chemat Poliția Națională să facă pace între Poliția Locală centrală și cea a Sectorului 4

×
Codul embed a fost copiat

În centrul Capitalei au început lucrările la Planșeul Unirii, bucata de beton care acoperă Dâmbovița și care este veche de aproape un secol. Însă, primarul Capitalei susține că șantierul ar fi pornit ilegal.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a anunţat că a început punerea în siguranţă a centrului Bucureştiului deoarece a fost emisă autorizaţia de construire care stă la baza începerii lucrărilor la planşeul Unirii. După cum explică acesta, autorizația necesară acestui șantier a fost emisă de către Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță.

Băluţă l-a întrebat pe primarul Capitalei de ce în urmă cu doi ani afirma că planşeul Unirii reprezintă o urgenţă, iar acum nu mai consideră acest lucru.

„Am început ziua cu o veste extraordinară. Am început să punem în siguranţă centrul Bucureştiului. În anul 2022 am obţinut dreptul de administrare al zonei printr-o hotărâre de Consiliu General. Mai mult decât atât această hotărîra a fost însoţită de o expeunere de motive semnată şi asumată de primarul general al municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, în care dânsul, sub semnătură, afirmă următoarele: «În acest sens s-a constatat că în anii trecuţi Administraţia Străzilor a expertizat atât planşeul Unirii, cât şi pod-planşeul Unirii constatându-se grave probleme structurale care necesită ample lucrări de reabilitare şi consolidare, motiv pentru care proiectul de hotărâre propus are un caracter urgent, care nu poate fi amânat». În baza acestei hotărâri am efectuat studiul de fezabilitate, am efectuat licitaţia, am desemnat câştigătorii, am întocmit documentaţia”, a declarat Daniel Băluţă.

Citește și
Lucrările la planșeul Unirii încep în 2025. Gradul de coroziune al construcției actuale este patru din cinci posibile
Nicuşor Dan: Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia
„Plecați de lângă mine”. Ucraineni scoși din cluburi de noapte și forțați să se înroleze în armată

Nicuşor Dan spune că autorizaţia de construire de la Planşeul Unirii prezintă elemente de nelegalitate

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a ajuns în Piața Unirii, alături de Poliția Locală a Municipiului București pentru a demonta gardurile ridicate la ordinele primarului Băluță despre care spune că sunt ilegale.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că autorizaţia de construire obţinută de Primăria Sectorului 4 pentru lucrări la Planşeul Unirii prezintă "multiple elemente de nelegalitate".

Edilul general participă luni la acţiunea Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti de demontare a gardurilor amplasate "ilegal" de Primăria Sectorului 4 în zona Parcului Unirii.

"Nu înţeleg de ce noi toţi, din două în două zile, ne oprim toţi din lucrurile noastre, pentru mofturile unui primar care nu este în stare să ia nişte avize şi vrea să ia nişte bani, înainte să ia nişte avize. Despre asta vorbim. Noi suntem aici pe un teren care este în administrarea Municipiului Bucureşti: în ceea ce priveşte podurile, prin Administraţia Străzilor, iar în ceea ce priveşte parcul, prin ALPAB. Administrarea nu i-a fost cedată şi nu îi va fi cedată primarului Sectorului 4 până când nu vine cu autorizaţie legală. Aici, nişte cetăţeni au pus nişte garduri pe un teren care nu le aparţine şi noi o să le luăm, pentru că e în administrarea noastră", a spus edilul general, într-o declaraţie acordată presei.

Nicuşor Dan a subliniat că Primăria Sectorului 3 nu e competentă să emită o autorizaţie de construire în zona Unirii. El a menţionat că autorizaţia de construire reprezintă un "element secundar", deoarece Primăria Sectorului 4 nu poate să lucreze pe un teren care nu îi aparţine.

"Am văzut în presă o autorizaţie de construire cu multiple elemente de nelegalitate. Nu poate să dea primarul de sector o autorizaţie pe un element de infrastructură care aparţine Primăriei Capitalei, aşa spune legea. Nu poate, de asemenea, să dea o autorizaţie atunci când e o lucrare pe două sectoare. Nu poate, în primul rând, să dea o autorizaţie cuiva care nu are drept de proprietate pe un teren. Aşa cum aş veni eu la dumneavoastră în curte, cu o autorizaţie în mână, să îmi construiesc o gheretă. Nu se poate aşa ceva. Şi suntem exact în situaţia asta. Noi o să luăm gardurile acestea şi aşteptăm primăria să vină cu avizele şi apoi cu autorizaţia şi în momentul acela o să poată să lucreze", a precizat edilul general.

Îndepărtarea gardurilor de la Unirii, împiedicată de Poliţia Locală Sector 4

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi reprezentanţi ai Poliţiei Locale s-au deplasat luni la o secţie a Poliţiei naţionale, pentru a tranşa chestiunea lucrărilor de la Planşeul Unirii.

Edilul general a însoţit luni, în jurul orei prânzului, o echipă a Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, pentru a demonta gardurile care împrejmuiesc organizarea de şantier amplasată de Primăria Sectorului 4 în zona Parcului Unirii.

În momentul în care poliţiştii locali ai Municipiului Bucureşti au dorit să îndepărteze gardurile, au intervenit poliţişti locali de la Sectorul 4.

"Stimaţi angajaţi ai Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, nu vă lăsaţi instigaţi să comiteţi o infracţiune. Eu acum sun la 112", a spus un reprezentant al Poliţiei Locale Sector 4.

Edilul general a cerut în continuare directorului general al Poliţiei Locale a Capitalei, Daniel Răşică, să aplice dispoziţia de îndepărtare a gardurilor. La faţa locului a venit şi un ofiţer din cadrul Poliţiei naţionale, care i-a solicitat lui Nicuşor Dan să prezinte documentele în baza cărora a dispus îndepărtarea gardurilor.

"Noi avem o hotărâre de Consiliu General care spune că acest teren este domeniu public", a spus Nicuşor Dan.

În cele din urmă, cei prezenţi au convenit să se deplaseze la o secţie a Poliţiei Naţionale, pentru a lămuri subiectul.

"Când cineva îţi încalcă proprietatea, te adresezi autorităţilor statului. (...) Aşteptăm ca Poliţia Naţională să certifice că noi suntem administratorii acestui teren şi să ne întoarcem să scoatem gardurile. Eu cred că într-o oră ar trebui să se lămurească. (...) Faptul că Poliţia Naţională este aici, ne obligă pe toţi - şi pe noi, şi pe ei - să lămurim cu Poliţia Naţională. Ne vom duce în secunda asta la Poliţia Naţională, vom prezenta argumentele noastre, pentru care suntem administratorii acestui teren şi ne vom întoarce cu Poliţia Naţională şi vom scoate gardurile", a spus Nicuşor Dan, într-o declaraţie de presă.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A primit o mașină de 50.000€ de la Ion Țiriac, dar a observat ceva ciudat când e la volan: "Mă filma"
FOTO A primit o mașină de 50.000€ de la Ion Țiriac, dar a observat ceva ciudat când e la volan: "Mă filma"
Citește și...
Dispută pe salvarea planșeului din Piața Unirii. Daniel Băluță nu mai vrea cu PMB, Nicușor Dan cere proiectul și banii
Dispută pe salvarea planșeului din Piața Unirii. Daniel Băluță nu mai vrea cu PMB, Nicușor Dan cere proiectul și banii

Blocat în birocrație sau în dispute politice, proiectul de reabilitare a planșeului din zona Piața Unirii, din București, una dintre cele mai aglomerate zone din Capitală, bate pasul pe loc. Lucrările ar fi trebuit să înceapă pe 15 sep -1 oct.

Nicuşor Dan: Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia
Nicuşor Dan: Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Cum va arăta Pasajul Unirii după reabilitare. Construcția, veche de aproape 40 ani, e plină de fisuri și infiltrații
Cum va arăta Pasajul Unirii după reabilitare. Construcția, veche de aproape 40 ani, e plină de fisuri și infiltrații

Pasajul Unirii din București, prin care trec zilnic peste 60.000 de mașini, a devenit un pericol pentru șoferi, dar și pentru cei care circulă cu metroul, și va intra în reconsolidare în lunile următoare.

Recomandări
Coadă de peste 7 kilometri la moaștele Sfintei Parascheva, în Iași. Credincioșii au dormit în lăcașul de cult
Coadă de peste 7 kilometri la moaștele Sfintei Parascheva, în Iași. Credincioșii au dormit în lăcașul de cult

Cel mai mare pelerinaj ortodox din România, cel dedicat Sfintei Parascheva de la Iași atinge luni punctul culminant.

Nelu Tătaru, înainte de audiere: „Nu am primit niciun ban. Nu am atins niciun ban! Au fost nişte provocări”
Nelu Tătaru, înainte de audiere: „Nu am primit niciun ban. Nu am atins niciun ban! Au fost nişte provocări”

Deputatul PNL Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, a declarat luni, înainte de audierea în comisia juridică, care se reuneşte pentru ridicarea imunităţii parlamentare, că nu a primit niciun ban şi nu a atins niciun ban.

Încă nu s-au împăcat. Florin Cîțu, fost șef al PNL, „surghiunit” la Galați pe lista pentru parlamentare - Surse
Încă nu s-au împăcat. Florin Cîțu, fost șef al PNL, „surghiunit” la Galați pe lista pentru parlamentare - Surse

Fostul premier Florin Cîţu ar putea deschide lista PNL pentru Senat la Galaţi. Totuşi, Cîţu şi-ar dori o candidatură în Bucureşti, dar sunt puţine locuri eligibile, susţin surse politice pentru News.ro