A fost lansată aplicaţia „Amiabila”. Șoferii vor putea completa și online formularul de „Constatare amiabilă”

×
Codul embed a fost copiat

Asiguratorii RCA împreună cu Biroul Asigurătorilor Auto din România pun la dispoziţia asiguraţilor RCA aplicaţia digitală Amiabila, prin care conducătorii auto vor putea completa şi în format electronic formularul de "Constatare amiabilă de accident".

"Începând cu data de 15 octombrie 2022, asiguratorii RCA împreună cu Biroul Asigurătorilor Auto din România pun la dispoziţia asiguraţilor RCA aplicaţia digitală Amiabila, prin care conducătorii auto vor putea completa şi în format electronic formularul de 'Constatare amiabilă de accident', în conformitate cu prevederile Normei ASF nr 18/2022, care modifică Norma ASF nr 20/2017", se menţionează în comunicat.

Astfel, noua soluţie digitală reprezintă un moment istoric pentru piaţa asigurărilor, România făcând parte dintr-un grup restrâns de ţări care au dezvoltat şi oferit, până în prezent conducătorilor auto, o alternativă digitală la formularul de constatare amiabilă.

"BAAR a beneficiat în realizarea aplicaţiei de sprijinul constant al organismului de Supraveghere, atât în etapa elaborării şi aprobării de către ASF a prevederilor necesare în legislaţia secundară cât şi prin suportul constant oferit de Autoritate, în transformarea multor activităţi din sfera fizică, în cea digitală", a declarat Mădălin Roşu, preşedintele BAAR.

Conform sursei citate, Amiabila nu înlocuieşte actualul formular de constatare amiabilă pe suport de hârtie, acesta fiind în continuare distribuit de asigurători şi intermediari, ci reprezintă o alternativă de protocolare a accidentelor, simplă şi eficientă, în acord cu transformarea digitală a societăţii.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Totodată, formularul de "Constatare amiabilă de accident" în format electronic reproduce acelaşi model grafic, cu aceleaşi informaţii şi are aceeaşi valoare juridică cu acela pe suport de hârtie, conform prevederilor legale. Potrivit BAAR, aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată din magazinele Google Play şi App Store, direct pe telefonul mobil de tip smartphone.

"Amiabila are o interfaţă simplă, atractivă şi intuitivă, precum şi un nivel ridicat de siguranţă a datelor. Aplicaţia reprezintă contribuţia BAAR la oferta de soluţii digitale inovatoare pe care o facem conducătorilor auto implicaţi în accidente uşoare", a afirmat Sorin Greceanu, director general BAAR.

Într-o prima etapă, utilizatorul descarcă aplicaţia direct pe telefonul sau mobil, iar apoi îşi creează un cont de utilizator. În a doua etapă, acesta îşi completează datele personale solicitate de aplicaţie (permis de conducere, certificat de înmatriculare, carte de identitate, poliţa RCA). Informaţiile din aceste documente pot fi preluate automat în formularul "Constatare amiabilă de accident" în format electronic.

Totodată, o a treia etapă se referă la modul de alcătuire a schiţei accidentului. Aplicaţia oferă o bogată infografie, din care utilizatorul poate selecta atât elemente exterioare (intersecţii, semne de circulaţie, semafoare etc.), cât şi poziţia celor două autovehicule în momentul coliziunii.

"În mod similar, evidenţierea avariilor produse devine uşor de realizat, prin simpla poziţionare a unei săgeţi în zona elementelor deformate ale caroseriei. Amiabila se poate încheia de către ambii conducători auto prin intermediul unui singur telefon. Datele personale ale unuia vor putea fi transferate automat în telefonul celuilalt participant, printr-o simplă scanare a unui cod QR, cu condiţia ca ambii şoferi să aibă instalată aplicaţia pe telefon", se mai precizează în comunicat.

Conform sursei citate, în caz contrar, unul dintre ei va trebui să completeze manual datele celuilalt utilizator. Documentul final, astfel obţinut, se semnează de cei doi conducători auto, după care aplicaţia generează automat constatarea amiabilă.

Potrivit BAAR, Amiabila oferă şi alte facilităţi. "Una dintre ele constă în posibilitatea de înregistrare a mai multor maşini cu care circulă utilizatorul, chiar şi ocazional, facilitate importantă în cazul persoanelor care conduc mai multe autovehicule. Un alt avantaj faţă de varianta tipărită constă în posibilitatea transmiterii documentului, imediat după semnarea acestuia către asigurătorii RCA ai persoanelor implicate în accident, aplicaţia Amiabila fiind conectată cu toate companiile care practică această formă de asigurare pe teritoriul României", se mai spune în comunicat.

La fel ca în cazul formularului tipărit, şi în cel al Constatării amiabile de accident există situaţii în care aplicaţia nu permite completarea formularului, cum ar fi accidentele în care au fost implicate mai mult de două vehicule sau din care au rezultat vătămări corporale/deces, ori sunt avariate obiecte exterioare (stâlpi, parapeţi, clădiri etc).

"Aceste cazuri se soluţionează numai de către organele de poliţie sau alte autorităţi competenţe, în conformitate cu prevederile legale. Informaţii suplimentare despre aplicaţia Amiabila se pot obţine accesând portalul https://amiabila.com sau descărcând-o pe telefon", se mai precizează în comunicat.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) este o asociaţie profesională independenţa şi autonomă care are că membri toate societăţile de asigurare autorizate să practice, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA).

 

Aplicația „Amiabila” poate fi descărcată gratuit atât pe Android, cât și pe IOS

Șoferii implicați într-un accident fără victime și cu doar două mașini pot să compleze constatările amiabile și prin intermediul unei aplicații mobile. Se numește chiar „Amiabila" și este conectată la toți asigurătorii RCA, din România.

„Amiabila” se poate încheia de ambii conducători auto, prin intermediul unui singur telefon. Aplicația NU elimină, însă, actualul formular de constatare, pe hârtie, pe care pot să-l folosească, fără probleme, cei care doresc.

Aplicația „Amiabila” poate fi descărcată gratuit atât pe Android, cât și pe IOS. Șoferii trebuie să își creeze un cont de utilizator și să scaneze cartea de identitate și permisul de conducere și să treacă și informații din certificatul de înmatriculare.

În caz de accident, dacă ambii conducători auto sunt de acord , aplicația generează formularul „Constatare amiabilă de accident" în format electronic.

Cum funcționează

Formularul reproduce același model grafic, cu aceleași informații și are aceeași valoare juridică cu cel pe suport de hârtie.

În plus, în noul format nu o să vă mai chinuiți să desenați schița accidentului. Aplicația prezintă un infografic, din care puteți selecta atât elementele exterioare, cum sunt intersecțiile, semnele de circulație, semafoarele, dar și poziția celor două mașini în momentul coliziunii.

La fel procedați și în momentul în care doriți să arătați avariile produse. Trebuie să poziționați săgeata în zona elementelor deformate ale caroseriei.

Mihai Necrelescu, manager de risc: „Formularul generat are introduse elemente de siguranță. Poate fi validat în mai multe moduri. Trebuie spus că acea constatare este trimisă ambilor asigurători, astfel încât în felul acesta se îndeplinește obligația asiguratului de a notifica propriul asigurator cu privire la producerea unui eveniment și să dea posibilitatea tuturor părților să compare formularele generate în aplicație”.

Documentul se completează doar dacă în accident sunt implicate două mașini și nu sunt vătămări corporale sau alte daune materiale, cu excepția celor două vehicule.

Mădălin Roșu, președintele BAR: „Asigurătorul primește informația în timp real. Informația îi permite oricărui asigurator să ia legătura cu clientul său, să îl informaze mai departe pentru instrumentarea dosarului de daună”.

Aplicația a fost dezvoltată de Biroul Asigurătorilor Auto. În România sunt aproximativ 400.000 de accidente în fiecare an.

Cristian Roșu, vicepreședintele ASF: „Cei care folosesc această aplicație este foarte greu să mai fraudeze evenimentul. La un moment dat, inclusiv locația GPS este transmisă. Este evident ora și momentul și locul în care a avut loc accidentul. Nu mai există posibilitatea ca doi să se lovească și apoi să facă ei o convenție. Am făcut-o pentru a ușura munca și starea de stres a celui implicat în accident”.

Parcul auto din România avea, la sfârșitul anului trecut, peste 9.000.000 de autovehicule înmatriculate. Aproximativ 94% dintre ele au asigurarea obligatorie de răspundere civilă, așa numita poliță RCA, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Eugen Mîrtz, discipolul lui Gregorian Bivolaru, a fost reținut. Primele declarații după audieri
Eugen Mîrtz, discipolul lui Gregorian Bivolaru, a fost reținut. Primele declarații după audieri

Instructorul de yoga din București considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru a fost reținut joi seară, pentru 24 de ore. Alături de el, și patru complici.

Situație scandaloasă într-o localitate din Dolj. Mai multe acte au fost aruncate pe câmp, după ce a luat foc primăria
Situație scandaloasă într-o localitate din Dolj. Mai multe acte au fost aruncate pe câmp, după ce a luat foc primăria

Situație scandaloasă într-o localitate din Dolj. Acte ce conțin informații personale au fost aruncate pe un câmp, după ce primul etaj al primăriei din Pleșoi a fost cuprins de incendiu.

 

Un urs lovit de mașină pe A1 a fost eutanasiat. Era rănit grav și punea în pericol oamenii din zonă
Un urs lovit de mașină pe A1 a fost eutanasiat. Era rănit grav și punea în pericol oamenii din zonă

Mobilizare de forțe în Alba, pentru găsirea unui urs grav rănit de o mașină, pe autostrada A1. Sălbăticiunea s-a ascuns în vegetația bogată și doar un câine de vânătoare i-a putut da de urmă.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.