6.000 de tone de alimente ajung la gunoi în România în fiecare zi. De ce nu sunt date sărmanilor

Ultima actualizare: 24-10-2019 20:18

Trei bănci de alimente funcționează în prezent în România.

Prin ele au fost colectate, în acest an, aproximativ 600 de tone de hrană pe cale să expire, care a fost oferită gratuit mai multor centre pentru copii și cămine de bătrâni. Un sistem similar merge ca uns de zeci de ani în Germania sau în Italia, pentru că se implică și statul. La noi, voluntarii așteaptă ca autoritățile să îi sprijine.

„Până nu rămâne, n-ajunge”. Un principiu care ne îndeamnă, în mod eronat, să facem stoc și să rămânem cu resturi.

Bărbat: „Se aruncă cam 25 la sută. Nu ne sincronizăm cu soția.”

Bărbat: „Niciodată n-o să arunc mâncarea Dacă îmi rămâne puțină, o duc la căței.”

Între timp, o treime din populația țării e în prag de sărăcie. 6.000 de tone de alimente se risipesc zilnic, deși, de doi ani, avem, pentru marfa din magazine, un mecanism de salvare. O asociație numită „Banca de Alimente”, preia zilnic marfă sub standardul de vânzare, dar „recuperabilă”, de la 20 de companii.

Produsele, sigure pentru consum, sunt luate din magazin cu dubele asociației și duse în depozitele din București, Prahova, Cluj Napoca și Roman. Sunt sortate rapid de angajații și voluntarii Băncii de Alimente, apoi livrate către 100 de fundații care le duc, în cel mai scurt timp, la beneficiarii finali.

Pentru circuitul Băncii de Alimente, cel mai bine se pretează produsele cu ambalajul deteriorat și interiorul intact, cele aproape de termenul limită de consum. La fel, cele cu greșeli pe etichetă și care nu au mostre, față de altele, de la raft.

Gândiți-vă la sutele de tone de iepurași de ciocolată care rămân după Paști sau la cozonaci. Acesta expiră în iunie 2020. Nu va prinde încă un Crăciun pe raft. Dar, preluat în Bancă, poate bucura o familie.

Abia de anul trecut, companiile care donează alimente de acest fel au și un avantaj fiscal.

Gabriel Sescu, reprezentant Banca București: „Au posibilitatea să își deducă TVA-ul pentru produsele care sunt donate în baza legii împotriva risipei alimentare.”

Roland Ruffing, donator: „Noi susținem băncile de alimente din peste 20 de țări, însă e clar că nu e suficient ce facem. Trebuie să facem mai mult.”

Următoarea mișcare este așteptată de la statul român, care nu a făcut nimic pentru a sprijini o rețea națională de bănci alimentare, așa cum există, în unele țări vestice de 40 de ani.

Niciun minister nu oferă nici sprijin logistic, nici financiar. Mai rău e că în prezent, firmele au o limită maximă de 20 la sută din valoarea impozitului pe profit, pentru valoarea donațiilor, care le includ și pe cele spre băncile de alimente. Banca de Alimente se va extinde în curând în Brașov, Timișoara și Oradea.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO