5000 de maghiari au protestat, luni seara, pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Manifestantii s-au imbrancit cu jandarmii

Dată publicare: 10-03-2014 21:45
Dată actualizare: 13-03-2014 06:48


Miting cu scandal, luni dupa-amiaza, la Targu Mures, unde 5000 de oameni s-au adunat pentru a-i comemora pe secuii ucisi dupa infrangerea revolutiei maghiare de la 1848.

Participantii au cerut din nou autonomia Tinutului Secuiesc si inceperea unui dialog cu guvernul privind statutul regiunii. La un moment dat, unii dintre manifestanti, care fluturau steagul secuiesc si pe cel al Ungariei, au pornit spre centrul orasului, desi protestul nu avea autorizatie pentru un mars. Cand circulatia s-a blocat, jandarmii au incercat sa-i disperseze.

Unii dintre protestatari s-au imbrancit cu jandarmii, au aruncat cu petarde si au scandat lozinci legate de autonomia Tinutul Secuiesc.

Desi organizatorii i-au rugat pe participanti ca, dupa incheierea comemorarii, sa se indrepte pe trotuar catre sediul prefecturii, unde urma sa fie inmanata o petitie reprezentantului guvernului, situatia a scapat de sub control. Oamenii s-au imbrancit nu numai cu fortele de ordine, ci si cu organizatorii mitingului.

Scandalul a tinut pana in centrul orasului Targu Mures, unde manifestantii au blocat soseaua, iar situatia tensionata a durat aproape o jumatate de ora. In cele din urma, lucrurile s-au calmat iar manifestantii au fost condusi de catre jandarmi la autobuze.


VIDEO PROTVPLUS.RO