Protestul minerilor care s-au blocat in subteranul exploatarilor Paroseni si Uricani s-a incheiat. Salariile au fost virate

Ultimul update: Vineri 09 Decembrie 2016 07:13
Data publicarii: Marti 06 Decembrie 2016 09:12
Categorie: Actualitate
Mineri

Protestul spontan declansat de minerii de la exploatarile de huila Paroseni si Uricani, unde 360 de oameni s-au autoblocat in subteran, s-a incheiat marti dupa-amiaza

Protestul spontan declansat de minerii de la exploatarile de huila Paroseni si Uricani, unde 360 de oameni s-au autoblocat in subteran, s-a incheiat marti dupa-amiaza, dupa ce banii pentru salariile angajatilor de la cele doua mine au fost virati pe carduri, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Sindicatului 'Huila', Laszlo Domokos.

Potrivit acestuia, banii de salarii au intarziat cu o saptamana din cauza ca societatea Complexul Energetic Hunedoara (CEH) nu a platit facturile pentru carbunele livrat de catre cele doua mine ce sunt parte a Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ).

Sumele achitate au fost asigurate din subventia pentru minerit aferenta lunii octombrie, fiind virate marti in contul SNIMVJ.

Liderul sindical a precizat ca, in cursul diminetii de marti, a avut intalniri cu conducerea SNIMVJ, cu administratia Complexului Energetic Hunedoara si cu un secretar de stat in Ministerul Energiei, in urma carora s-a incheiat o conventie si s-au dat asigurari ca banii pentru carbunele livrat CEH in lunile decembrie si ianuarie vor fi achitati la timp. In paralel, Ministerul Finantelor va plati ajutorul de stat cuvenit SNIMVJ pentru luna noiembrie.

'Am primit asigurari ca pana in data de 20 decembrie se vor face demersuri si la nivelul Finantelor ca sa primim ajutorul de stat aferent lunii noiembrie. Cu cei de la CEH am incheiat o conventie prin care ambele conduceri, de la CEH si SNIMVJ, isi asuma ca vor face demersuri in comun astfel incat carbunele livrat in cursul lunilor decembrie si ianuarie de catre cei de la Inchideri (SNIMVJ) sa fie facturat si achitat la timp si astfel sa asigure fluxul financiar necesar pentru plata salariilor pe cele doua luni. Avem in vedere faptul ca luna ianuarie 2017 este o luna in care nu avem ajutor de stat, pentru ca este clar ca nu vom avea o hotarare de Guvern pentru acordarea ajutorului de stat pe anul 2017', a spus Domokos.

Rezultatul negocierilor a fost prezentat minerilor in salile de pontaj, dar si celor care au mai ramas in subteran, acestia incheind protestul.

'Am prezentat conventia ortacilor, in sala de pontaj. In mare parte, au fost multumiti. O mai mare garantie nu aveam ce aduce. Speram sa se rezolve situatia de la CEH, pentru ca incasarile noastre depind si de incasarile dansilor, atat timp cat nu este ajutor de stat', a completat liderul sindical.
 

Aproape 360 de mineri de la exploatarile de huila Paroseni si Uricani, din Valea Jiului, s-au autoblocat in subteran, in cursul noptii si al diminetii de marti, nemultumiti de faptul ca nu si-au primit inca drepturile salariale pentru luna noiembrie.

Protestul a inceput luni seara la Mina Paroseni, cu minerii din schimbul 3, dupa care s-a extins, pe timpul noptii si marti dimineata la Mina Uricani, cu angajatii din schimburile 4 si 1, a precizat, pentru AGERPRES, presedintele Sindicatului "Huila", de la Societatea Nationala de inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Laszlo Domokos.

"In total, la cele doua mine de carbune protesteaza in subteran un numar de 357 de mineri din schimburile 1, 3 si 4. Cu totii sunt nemultumiti de faptul ca nu am primit inca avansul la salariul pe luna noiembrie", a explicat liderul sindical.

Potrivit acestuia, situatia de criza este generata de faptul ca in conturile SNIMVJ nu au fost virati inca banii pentru carbunele livrat Complexului Energetic Hunedoara, fapt pentru care nu au existat sumele necesare pentru plata salariilor.

O delegatie a minerilor de la exploatarile Paroseni si Uricani se va intalni in cursul diminetii de marti cu directorul general al SNIMVJ, Aurel Anghel, in incercarea de a gasi o solutie convenabila pentru achitarea drepturilor salariale restante.

Presedintele Sindicatului "Huila" a mai spus ca va solicita si interventia Ministerului Energiei in solutionarea acestui protest, astfel incat sa fie stabilit si garantat un grafic de esalonare la plata pentru carbunele livrat CEH de catre SNIMVJ, inclusiv pentru lunile decembrie 2016 si ianuarie 2017.

"Macar drepturile salariale sa le putem acoperi, deoarece este putin probabil ca vom putea accesa subventia pentru minerit pentru anul viitor, in lipsa unui buget de venituri si cheltuieli finalizat si aprobat pentru anul 2017", a aratat Domokos.

Liderul sindical a mai spus ca starea de tensiune in randurile minerilor este in crestere, mai ales ca acestia se confrunta si cu probleme legate de asigurarea echipamentelor si materialelor de lucru.

"Oamenii sunt nemultumiti. Sunt probleme care vin din urma. Este o situatie de conflict greu de gestionat pentru ca sunt si probleme legate de lipsa materialelor. De aceea, cerem o garantie ca banii ne vor fi asigurati", a mentionat liderul sindical.

SNIMVJ are peste 880 de angajati si este formata din minele Paroseni, Uricani si Petrila. Toate acestea sunt cuprinse in programul de inchidere a exploatarilor miniere din Valea Jiului, la mina Petrila extragerea carbunelui din subteran fiind deja oprita.

Mineri Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Peste 80 de mineri de la Ocna Dej au intrat in subteran ca sa protesteze. Ce conditii au pus pentru a renunta
Peste 80 de mineri de la Ocna Dej au intrat in subteran ca sa protesteze. Ce conditii au pus pentru a renunta
Zece lideri sindicali s-au blocat in sediul Complexului Energetic Petrosani. Motivele pentru care acestia protesteaza
Zece lideri sindicali s-au blocat in sediul Complexului Energetic Petrosani. Motivele pentru care acestia protesteaza
Explozie provocata de o acumulare gaz la o mina de carbune din China. 18 oameni au decedat, iar 2 sunt dati disparuti
Explozie provocata de o acumulare gaz la o mina de carbune din China. 18 oameni au decedat, iar 2 sunt dati disparuti
VIDEO PROTVPLUS.RO
recidivist, atac, alba iulia
Anunțul medicilor despre tânăra tâlhărită în Alba Iulia. Unde se ducea în momentul atacului
Percheziții la suspecți de braconaj. Ce au descoperit anchetatorii
Cele mai scăzute temperaturi din țară, înregistrate la Brașov. A fost mai frig ca pe Vârful Omu
Recidivistul care a atacat o tânără în scara blocului a scăpat cu "marea eliberare" a lui Toader
Scene de comedie la Galați. Doi muncitori scot apa dintr-o groapă cu lopata. VIDEO
BBC: România, țara în care 96% din cetățeni dețin o locuință
Copii, zapada
Cinci școli, închise din cauza vremii. Când se reiau cursurile
Coadă uriaşă la vulcanizare, după venirea iernii. "Până dimineaţă trebuie să aştept"
Nou cutremur în judeţul Vrancea. S-a produs la 70 de kilometri adâncime
Un TIR a rămas suspendat pe Podul din Măgurele, din cauza poleiului
Botoşaniul nu are sare şi nisip pentru deszăpezire. Primar: "Dacă dă îngheţ, am pus-o"
Au rămas fără casă chiar în prag de iarnă. Pompierii nu au mai putut salva nimic