2000 de companii, protest public față de ”revoluția fiscală” a Guvernului într-o reacție fără precedent
Peste 2000 de companii protestează public față de Guvernul României și de modul în care premierul Mihai Tudose a decis să modifice Codul Fiscal.
”Cine va răspunde pentru plasarea României într-o altă ligă pentru investitori?", întreabă oamenii de afaceri într-o scrisoare deschisă adresată șefului Executivului.
Este vorba despre o reacție fără precedent, în care premierul este acuzat deschis că transmite mesaje false de pe fotoliul de la Palatul Victoria, despre mediu de afaceri românesc. Iar șeful său de partid, Liviu Dragnea, susține că protestatarii ar fi neinformați.
Coaliția pentru Dezvoltarea României critică în termeni duri modificarea Codului Fiscal, dar și atitudinea premierului Mihai Tudose.
Coaliția pentru Dezvoltarea României: "Mesajul public lansat de dumneavoastră în numele Guvernului României conform căruia mediul de afaceri este cel care generează lipsă de fonduri la buget pentru școli, infrastructură sau servicii medicale este unul profund fals și dăunător societătii românești."
Scrisoarea deschisă este semnată de reprezentanții a peste 2.000 de firme în care lucrează peste 600.000 de oameni, iar cifra de afaceri a companiilor care protestează astfel depășește 50 de miliarde de euro.
"Domnule Prim Ministru, în cele din urmă, cine va răspunde pentru oportunitățile pierdute și pentru plasarea României într-o altă ligă pentru investitori, din cauza modificărilor masive aduse Codului Fiscal din 2018 și anunțarea lor cu doar 7 săptămani înainte să între în vigoare?", mai întreabă reprezentanții companiilor. Premierul nu a reacționat până acum, dar liderul PSD, Liviu Dragnea, le-a dat o replică protestatarilor.
Liviu Dragnea, președintele PSD: "În ce privește modificările la Codul Fiscal noi ne urmărim programul de guvernare votat de milioane de români, și e vorba de un pachet de măsuri care ajută și la creșterea veniturile la bugetul de stat, care asigură și fondurile la bugetul de pensii, care simplifică procedurile pentru firmă și în unele situații mărește salariile pentru salariați, nete, iar firmele nu plătesc mai mult. Din punctul meu de vedere cred că nu au toate informațiile"
În plus, Liviu Dragnea susține că premierul a fost un susținător aprig al modificărilor Codului Fiscal.
Reporter: Premierul Mihai Tudose a dat vreodată înapoi și nu a vrut să își asume această OUG?
Liviu Dragnea: Nici vorbă, am avut o discuție, am lucrat împreună cu Mihai Tudose toată perioada. Nici vorbșă nu a fost niciun fel de ezitare.
Companiile din IT, dar și angajații lor au reproșat Guvernului că salariile lor vor scădea în urma trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat. Asta pentru că impozitul în domeniu este deja zero, iar scăderea cotei unice de la 16% la 10% nu se va aplică și pentru IT-ști. Dragnea susține că asta e o problemă.
Liviu Dragnea, președintele PSD: "Avem o singură problemă, care va fi rezolvată de către Guvern, cei care lucrează în IT, care aveau deja impozit pe venit zero... Dar sunt mai multe variante pe care colegii din Guvern o să le propună, în așa în fel încât firmele din IT să aibă avantaje în continuare. Categoric, impozitul zero rămâne."
Atât patronatele, cât și sindicatele, specialiștii, precum și organizațiile profesionale au criticat și respins aceste modificări fiscale. În ciuda tuturor argumentelor contra, Guvernul a decis totuși să le adopte. Ordonanța care consființeste aceste schimbări a fost publicată vineri în Monitorul Oficial și intră în vigoare la 1 ianuarie 2018.
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, romania, guvern, companii, fiscal, cod,
Dată publicare:
12-11-2017 18:24