Record dramatic. Aproape 5000 de bucuresteni au fost muscati de caini in primele 6 luni

Dată publicare: 10-07-2013 07:19
Dată actualizare: 13-07-2013 01:21


Aproape 5.000 de bucuresteni au fost muscati de caini in primele 6 luni ale anului. Sunt datele Institutului Matei Bals, care scot la iveala un record, daca e sa ne raportam la ultimii 10 ani.

In replica, reprezentantii Autoritatii pentru Supravegherea Animalelor dau din umeri. Spun ca au doar 3 echipe care trebuie sa se ocupe de cei 50.000 de maidanezi liberi pe strazile Capitalei. Tot ei sustin insa ca de vina pentru inmultirea haitelor agresive ar fi si oamenii, care hranesc cainii si ii aduna astfel intre blocuri.

Sectorul 6, Militari. O zona in care oamenii ies cu frica din casa, din cauza cainilor agresivi. Spun ca au facut zeci de sesizari la primarie, fara niciun efect insa. Cainii continua sa atace zi de zi.

Iata si un caz concret. In urma cu 2 saptamani, fiul unui barbat a fost atacat de haita de caini, pe care - spune el - ii creste unul dintre vecini. Cei care locuiesc in acelasi cartier spun ca sunt aproape 20 de caini in zona, pe langa care trec de fiecare data cu teama.

Oamenii spun ca au tot facut sesizari, dar hingherii n-au aparut.

Razvan Bancescu, coordonator ASPA: "In momentul de fata avem un timp mediu de raspuns la petitiile cetatenilor cuprins intre 30 si 40 de zile. Ma refer la actiunea in teren. Trebuie sa ajungem undeva la mai putin de 2 saptamani ca sa fim eficienti."

Cel mai probabil, de luna viitoare, serviciul de prindere, sterilizare si returnere in teritoriu va fi externalizat catre companii specializate in astfel de servicii. Primaria vrea astfel ca, de la 28 caini prinsi pe zi, sa se ajunga la 150. O aberatie, cred unele ONG-uri care vad in externalizare doar o mare afacere. Acolo unde s-a apelat la hingheri privati, s-a ajuns la sume care se ridica si la 300 de lei pentru un caine capturat, spun vountarii.

Cert e ca, in ultimii 10 ani, numarul oamenilor muscati de caini a crescut constant. Numai de la inceputul anului, 4800 de adulti si 1100 de copii s-au prezentat la institutul Matei Bals, dupa ce au fost atacati de maidanezi.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO