Tiganii cersetori din Londra. Daily Mail: "30 de romani si-au instalat tabara mizera"

Ultima actualizare: 28-05-2013 06:49

The Daily Mail scrie despre aproximativ 30 de tigani de origine romana care si-au instalat tabara in zona Park Lane din Londra, aproape de Marble Arch - un monument important pentru britanici.

"Folosind o foarfeca ruginita ca sa-si taie din barba carunta, Vasile isi declara iubirea pentru Regina. 'Regina este cea care isi ajuta si isi protejeaza oamenii', spune el, scuturand parul de pe plauma sub care dormise cu greu azi-noapte. 'Regina are grija de de oamenii sai, toata lumea stie asta. Si din cauza asta am venit noi din Romania, ca sa ne ajute si pe noi." - spune unul dintre tigani pentru Daily Mail.

Barbatul in varsta de 52 de ani este doar unul dintre cei 30 de romani care dorm pe unde apuca. Tabara lor mizera, in care paturile murdare sunt aruncate pe jos, alaturi de valize ponosite si cutii de cartoane - contrasteaza puternic cu showroom-urile de masini luxoase din apropiere si terasele in stil georgian.

"Dimineata, cand orasul abia incepe sa se treazeasca, apar si primele picioare tuciurii de sub paturi, iar brichetele aprind primele tigari ale zilei. Femeile mai tinere sunt trimise sa faca rost de cafea, in timp ce acelea mai in varsta impacheteaza paturile si le baga in niste lazi de gunoi. Cei care obisnuiesc sa faca jogging in Hyde Park trebuie sa faca intr-un fel si sa ocoleasca tabara de nomazi romani, care s-au imprastiat prin parc incercand sa caute un loc mai ferit, pe care sa-l foloseasca pe post de toaleta publica." - mai scrie ziarul britanic.

Vasile, un barbat indesat cu pielea inchisa la culoare, se comporta ca un lider de grup si, cu un singur gest al mainii, le inchide gura celor care indraznesc sa vorbeasca.

"Noi vrem sa gasim de munca. Nu am venit pana aici ca sa furam sau sa cersim. Deocamdata, tot ce putem face acum este sa scotocim prin gunoaie. Speram ca cineva din guvern sa intervina si sa ne dea ceva de munca si un adapost, undeva, sa traim si noi." - spune Vasile.

In ciuda negatiilor sale, se banuieste ca unii dintre acesti romani cersesc pe strazile Londrei. De asemenea, s-ar putea ca unii sa aiba legatura cu bandele de hoti de buzunare, precum si cu cei care folosesc "metoda inelului de aur gasit pe strada", si vandut apoi credulilor cu 20 de lire sterline - mai afirma jurnalistii britanici.

Philippa Roe, liderul Consiliului Orasenesc Westminster: "In fiecare an are loc o afluenta a acestor romani, fapt care produce o anumita frustrare. Guvernul trebuie sa faca mult mai mult in aceasta privinta. Cred ca exista o anume vulnerabilitate in aceasta problema, iar Regatul Unit este vazut ca o tinta usor de atins, comparativ cu alte tari. De asemenea, exista un sentiment de intimidare, indus de fenomenul cersetoriei, care este agresiv. Rezidentii si comunitatea de afaceri nu sunt deloc fericiti".

Vasile, tata a 4 copii, a venit la Londra din Botosani, nordul Romaniei, cu autobuzul, in urma cu o luna. El si familia sau au decis sa doarma in zona monumentului Marble Arch, deoarece este aproape de statiile de metrou, unde se pot adaposti atunci cand ploua. De asemenea, Oxford Street, Green Park si Hyde Park sunt doar la cateva minute distanta, la fel ca si cartierele "bune" precum Mayfair si Marylebone.

Consilierul Nickie Aiken, responsabil pentru protectia comunitatii in Westminster, spune ca autoritatile locale cheltuie sume mari de bani ca sa curete in urma tiganilor. "Cea mai mare problema aici o avem cu poporul de etnie roma, care are acte de identitate din Romania, unii dintre ei fiind implicati in infractiuni marunte."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO