Romanii nu se grabesc sa invadeze Anglia. Parlamentarii britanici au venit degeaba la aeroport

Ultima actualizare: 04-01-2014 06:54
calatori, aeroport, Marea Britanie

Tabloidele si politicienii de la Londra au asteptat degeaba o invazie romano-bulgara in prima zi a lui 2014, dupa eliminarea restrictiilor pe piata fortei de munca. Keith Vaz a terminat foarte repede cu numaratoarea imigrantilor.

 Parlamentarul laburist Keith Vaz este unul dintre cei mai respectati politicieni britanici, presedinte al Comisiei pentru Afaceri Interne a Parlamentului si membru al Consiliului Privat al Reginei. Vaz a fost primul inalt oficial englez care a intampinat in aceasta dimineata valul de romani si bulgari de care se temeau britanicii dupa eliminarea restrictiilor pe piata muncii. Alaturi de el a fost si un alt parlamentar, din Partidul Conservator insa, Mark Reckless

Romanii nu s-au batut pe bilete de avion spre Londra
Motivul pentru care cei doi respectabili politicieni s-au trezit devreme dupa Revelion: Vaz a promis in Parlament ca va fi pe aeroportul Luton in dimineata de 1 ianuarie pentru a intampina prima cursa venita din Romania si a-i numara pe emigranti. Cat despre adversarul sau politic, Mark Reckless a spus ca vrea sa verifice daca autoritatile din tara sa controleaza strict imigratia. Amandoi au a avut o surpriza placuta.

Invazia romanilor si bulgarilor dornici sa traiasca bine pe spinarea contribuabililor britanici nu a avut loc . Faptul a fost recunoscut si de tabloidul Daily Mail, care zilele trecute starnea panica in Regatul Unit anuntand ca romanii si bulgarii se bat pe bilete doar “dus” pentru Londra. In loc de 2.000.000 de navalitori, cati estima presa din regatul Unit, abia daca au fost 100 in aceasta dimineata.

Chair si ziarele britanice au recunoscut ca primul avion cu romani care a aterizat pe Luton nu era nici pe departe plin iar majoritatea calatorilor erau romani care se intorceau in Marea Britanie, unde aveau casa si serviciu. Asa incat Keith Vaz i-a invitat la o cafea pe cei dintre ei care nu se grabeau nicaieri.

Consilierul Reginei a baut o cafea cu un roman care spala masini
Asa a ajuns in Daily Mail Victor Spiresau, care, conform tabloidului britanic, a venit dintr-un sat transilvanean ca sa munceasca intr-o spalatorie auto si sa trimita bani acasa. “Nu vreau sa raman in Marea Britanie”, a declarat romanul, potrivit Daily Mail, “vreau doar sa-mi renovez casa si sa imi fac o viata buna in Romani. Mi-e mult mai usor sa traiesc in Romania pentru ca viata e mai ieftina.

Un alt roman care a baut o cafea cu Keith Vaz este Adrian Pop, un medic de urgente angajat de un spital de langa Londra. Conform BBC, parlamentarul britanic a conchis ca “nu exista nicio dovada ca romanii s-au inghesuit sa cumpere bilete ca sa vina in Marea Britanie doar pentru ca e 1 ianuarie si nu mai exista restrictii”.

Hoardele de romani si bulgari
Nu toata opinia publica britanica e insa de aceeasi parere. Tabloidul Daily Star titra azi: “Romanii, in topul infractiunilor din Regatul Unit... chiar inainte sa ajunga aici”, cu un subtitlu si mai inspaimantor: “Cresc temerile privind un val de infractiuni dupa ce hoarde de romani si bulgari au cumparat toate biletele de avion si autocar spre Marea Britanie”.

Folosind aceeasi imagine (care dateaza de fapt de acum doua luni), Daily Express scrie ca “Marea Britanie lovita azi de primul val de imigranti romani si bulgari dornici sa primeasca ajutoarele sociale pentru care platesc darnicii nostri contribuabili”.

Mai aducem si alti navalitori cu noi: moldoveni si turci
Cat despre The Sun, cel mai citit cotidian britanic are o noua temere, dupa ce invazia romano-bulgara a intarziat sa aiba loc. Ziaristii de la The Sun cred ca moldovenii vor cere cetatenie romana iar sarbii si macedonenii, cetatenie bulgara, pentru a putea ajunge in Anglia. “Sute de mii de imigranti din afara UE ar putea potopi Regatul Unit cu pasapoarte romanesti sau bulgaresti”, scrie publicatia. Aceeasi temere e intretinuta si de respectabilul cotidian conservator Daily Telegraph, care ii adauga la lista cetatenilor extra-comunitari ce ar putea cere cetatenie romana sau bulgara pentru a invada apoi Anglia si pe ucraineni si turci.

Pe de alta parte, The Times titra, tot azi: “Companiile britanice cauta 60.000 de romani pentru a ocupa locurile de munca vacante”. Dat fiind cat de insignifianta a fost invazia romaneasca de 1 ianuarie, companiile britanice risca sa fie dezamagite.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO