Liber la munca in Europa. De la 1 ianuarie dispar restrictiile pentru romani in toate tarile UE

31-12-2013 14:23

Noul an incepe cu o veste buna pentru romanii cu chef de munca. Din prima zi a lui 2014, ei vor putea lucra fara restrictii in orice tara a Uniunii Europene.

De la 1 ianuarie 2014, romanii si bulgarii sunt liberi sa-si caute un loc de munca in orice tara din UE. In fine, la 7 ani de la aderarea la Uniune nu vom mai avea nevoie de permise speciale de munca sau, mai rau sa acceptam sa lucram la negru in tarile care pana acum au mentinut restrictii pentru romani.

Tarile care au ridicat la 1 ianuarie 2014 restrictiile pe piata muncii pentru romani:
- Austria
- Belgia
- Franta
- Germania
- Luxemburg
- Malta
- Marea Britanie
- Olanda
- Spania (unde restrictiile nu existau initial, dar au fost introduse in 2011 din cauza crizei)

In restul Uniunii Europene romanii aveau deja dreptul sa munceasca fara vreun permis special. O situatie speciala este in Elvetia, care nu e membra a UE, astfel ca poate prelungi restrictiile chiar si pana in 2019.

Parlamentarii britanici vor sa ne numere muncitorii
Daca politicienii romani, bulgari si europeni sunt de acord asupra faptului ca acesta este un moment extrem de important atat pentru tara noastra, cat si pentru UE, in schimb consecintele eliminarii restrictiilor sunt un subiect aprins de discutie. In vreme ce ministrul roman de externe, Titus Corlatean, a declarat pentru un post tv britanic ca „romanii care au vrut sa plece din tara si sa lucreze in afara ei au facut-o deja”, parlamentarii englezi Keith Vaz si Mark Reckless spun ca pe 1 ianuarie vor fi pe aeroportul Luton pentru a numara cati romani si bulgari vin cu zborul de Bucuresti de la 7.40 dimineata.

Autocarul de Londra care merge la Kostenet
Daily Mail a contribuit la panica publicand azi un articol in care sustine ca romanii si bulgarii se bat pe locuri in autocarele si avioanele cu destinatia Marea Britanie. Tabloidul afirma ca in tara noastra biletele doar dus pana la Londra au ajuns sa se vanda cu 3.000 de lire sterline, din cauza cererii enorme, si ca o linie aeriana low-cost si-a dublat numarul de zboruri spre Marea Britanie.

Fotografiile din articol arata insa postere in care scrie clar, pentru cei care stiu limba bulgara, ca e vorba de tururi in diverse tari din Europa de Vest, printre care si Marea Britanie. Iar autocarele bulgaresti din imaginile publicate de Daily Mail au pancarte care indica, pentru cine stie sa le citeasca, ca este vorba de curse interne, spre Kostenet, Dolna Bania si satul Raduil, nu spre Londra.

Articole similare au aparut si in alte ziare britanice. The Sun prezinta povestea „primului autocar spre Regatul Unit plin cu emigranti romani”, dintre care unii „se lauda ca vor fura si cersi de la englezii cei darnici”. Daily Telegraph se teme mai degraba de bulgari, desi ziaristii acestui cotidian recunosc ca sunt putini cei care vin in Marea Britanie pentru a trai de pe urma asistentei sociale.

The Guardian scrie insa ca este vorba mai degraba de o panica intretinuta de guvernul de la Londra si de o „politica a fricii” care nu are legatura cu realitatea. Ziarul prezinta si o galerie foto cu imagini din Romania care ar putea sa-i convinga pe cititorii britanici ca tara noastra nu e tocmai iadul pe pamant, ca sa fugim din ea cat vedem cu ochii.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO