"Pentru sacrificiu". Medalia de Onoare, acordata dupa 42 de ani de la moartea unui soldat in Vietnam

Leslie Jabo Jr.

Medalia de Onoare este cea mai inalta distinctie militara din SUA, care se acorda de catre presedintele tarii soldatilor care au dovedit un curaj extraordinar pe campul de lupta.

Recent, presedintele Barack Obama a recunoscut oficial sacrificul de care a dat dovada soldatul Leslie Jabo Jr. in timpul razboiului din Vietnam. Sabo a fost ucis in lupta, in urma cu 42 de ani, dupa ce patrula sa a fost prinsa intr-o ambuscada de catre trupele nord-vietnameze, in apropiere de granita cu Cambodgia. Acea zi a devenit cunoscuta sub numele de "Ambuscada din Ziua Mamei".

In prezent, colonelul Jason Evans este cel care supravegheaza propunerile de acordare a Medaliei de Onoare. De obicei insa, procesul de evaluare dureaza ani intregi, insa nu chiar 42.

Oricine care a fost martor la un act de curaj sau are alte cunostiinte despre astfel de situatii poate propune pe cineva pentru Medalia de Onoare. Propunerile sunt studiate extrem de atent pana cand se stabileste foarte clar ca acele evenimente au avut loc intr-adevar. Apoi, cererile pleaca spre Pentagon, apoi la un consiliu de management, apoi la Secretarul Armatei, apoi la Secretarul Apararii si, intr-un final, la presedintele tarii.

De obicei, Medalia de Onoare se ofera pentru actele de sacrificiu suprem. "In ciuda ranilor pe care le avea, in ciuda pericolului, Leslie a facut ceva extraordianar. A inceput sa se tarasca direct spre bunkerul inamicilor. A luat o grenada si a tras cuiul... El si-a salvat camarazii, care insemnau pentru el mai mult decat propria viata.", a declarat Barack Obama, citat de Yahoo News.

Citește și
Mitch Hunter
Erou de razboi, desfigurat dupa ce a salvat viata unei femei. Cum a fost rasplatit dupa ani de chin
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Presedintele SUA i-a inmanat disctinctia militara vaduvei lui Leslie, Rose Mary, si a precizat ca face acest lucru pentru a indrepta lucrurile pentru generatia care a fost in serviciul libertatii, dar care s-a intors acasa intr-o tara plina de tristete si resentimente.

"In loc sa fie sarbatoriti, veteranii nostri din Vietnam au fost de multe ori marginalizati. Au fost numiti in multe feluri, desi nu exista decat un singur termen pentru ei: patrioti americani.", a mai declarat Obama, citat de Huffington Post.

Dupa ceremonie, Rose Mary le-a spus jurnalistilor: "Stiu ca o bucata de tesatura si o medalie nu o sa-l aduca inapoi, insa inima mea bate cu mandrie pentru Leslie, pentru ca, in sfarsit, primeste ceea ce i se cuvine pentru sacrificul si curajul sau."

La putin timp dupa batalia in care a murit Leslie Jabo Jr., camarazii sai din Compania B, Batalionul 3, 506 Infanterie, Divizia Aeriana 101, au raportat eroismul sau. Insa, nu se stie cum, documentele s-au pierdut. In 1999, Alton Mabb, un veteran al Diviziei 101 "Vulturii care tipa", a gasit actul original la Arhivele Nationale, in timp ce cauta un articol despre fosta sa unitate. Cateva saptamani mai tarziu a cerut o copie si a inceput demersul pentru recunoasterea curajului lui Sabo.

Conform Societatii Congresului pentru Medalia de Onoare, inaintea lui Sabo Jr. s-a acordat aceasta distinctie de 3458 de ori, prima medalie fiind data in 1863. Mai putin de 90 dintre cei care au primit aceste medalii mai sunt acum in viata.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Nu l-a ucis o bomba in Afganistan, dar risca sa moara dupa petrecerea de
Nu l-a ucis o bomba in Afganistan, dar risca sa moara dupa petrecerea de "bun venit, acasa"

Un soldat din armata americana a avut parte de cel mai negru moment al carierei sale nu pe campul de razboi ci la petrecerea prin care i se ura bun venit acasa.

Erou de razboi, desfigurat dupa ce a salvat viata unei femei. Cum a fost rasplatit dupa ani de chin
Erou de razboi, desfigurat dupa ce a salvat viata unei femei. Cum a fost rasplatit dupa ani de chin

O poveste de viata incredibila vine din Statele Unite, unde viata unui barbat s-a schimbat radical dupa ani de zile in care a trait un cosmar.

"Ultimul razboinic al aerului" este un baietel de numai 12 ani

Efecte speciale impresionante si un erou de 12 ani, care a castigat rolul principal dupa o auditie pe internet. Este povestea pe care mizeaza producatorii peliculei "Ultimul razboinic al aerului", care are vineri premiera in cinematografele din SUA.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.