Lumea terifianta a mireselor-copii. Povestea fetitelor obligate sa se marite din clasele primare


Ultimul update: Duminica 04 Noiembrie 2012 05:50
Data publicarii: Vineri 12 Octombrie 2012 12:05
Categorie: Stiri externe
Ghulam si Jaiz

La 11 ani, Ghulam (foto) s-a maritat cu Jaiz, un barbat de 40 de ani, dintr-un sat din Afganistan, devenind astfel una din cele peste 10 milioane de fete obligate, anual, sa se casatoreasca cu barbati suficient de batrani ca sa le fie tati sau bunici. 

Ziua de 11 octombrie a fost desemnata anul acesta de ONU “Ziua fetitelor”, intr-un demers de a atrage atentia lumii asupra efectelor devastatoare pe care le are casatoria asupra tinerelor fete, un fenomen devenit practica curenta in aproximativ 50 de tari subdezvoltate sau in curs de dezvoltare.

Pentru a marca aceasta zi si pentru a sublinia gravitatea acestui fenomen, fotojurnalistul Stephanie Sinclair si National Geographic au realizat o serie de fotografii cutremuratoare care infatiseaza fete care chiar si la varsta de 5 ani sunt casatorite cu barbati de varsta mijlocie, in tari precum India, Yemen si Etiopia.

Desi casatoria in cazul persoanelor minore este interzisa de lege in cele mai multe tari si tratatele internationale interzic practica, este estimat ca aproximativ 51 de milioane de fete care nu au implinit varsta de 18 ani sunt casatorite, deseori in cel mai mare secret.

Doar in Afganistan, aproximativ 57 la suta din fete se casatoresc pana sa implineasca varsta de 16 ani.

Diversi factori ii determina pe parinti sa-si casatoreasca fiicele minore, de la presiunea pe care o exercita comunitatea si traditie, pana la considerente de ordin economic. Din cauza saraciei, familiile isi vand practic fetele pentru a scapa de datorii.

Incepand cu 2003, Stephanie Sinclair a calatorit in tari precum Nepal si Yemen pentru a obtine informatii despre aceste casatorii si a urmari cum se transforma miresele in anii care urmeaza.

Expertii sustin ca aceasta practica le refuza fetitelor dreptul la educatie si la o copilarie normala, pentru ca ele nu sunt scutite de nicio responsabilitate pe care o are femeia matura casatorita.

Ghulam, fetita din Afganistan care s-a casatorit la 11 ani in 2005, a fost nevoita sa abandoneze scoala, renuntand astfel la visul ei de a deveni profesoara.

In foarte multe cazuri, fetitele casatorite devin victime ale violentei domestice exercitate de soti sau socri, ale abuzului psihic si sexual. O parte din aceste fete reusesc sa fuga din caminul conjugal, dar ajung sa traiasca in saracie. In cele mai nefericite cazuri, ele ajung sa se prostitueze in bordeluri si ajung victimele unor abuzuri incredibile.

De la cele mai multe fete care se casatoresc de mici se asteapta sa devina mame cat mai curand, iar asta duce la tregedii si mai mari. Ele nu sunt suficient de dezvoltate ca sa aduca pe lume un copil si de aceea multe din ele mor in timp ce nasc.

FOTO 1: Doua fetite de 8 ani din Yemen, foste colege de clasa, alaturi de sotii lor, in ziua nuntii

 

 

 

 

 

 

FOTO 2: Destaye Amare, 11 ani, din Etiopia, in ziua nuntii ei cu un preot de 23 de ani, Addisu Abebe

 

 

 

 

 

 

 

FOTO 3: Said, 55 de ani, si Roshan, 8 ani, din Afganistan, in ziua logodnei lor

 

 

Sursa: National Geographic

VIDEO PROTVPLUS.RO