Cel mai mare diamant pur incolor din lume, vandut cu un pret record: a fost gasit in Botswana


Ultimul update: Duminica 19 Mai 2013 02:10
Data publicarii: Joi 16 Mai 2013 15:11
Categorie: Special
diamant

Un diamant pur incolor taiat in forma de para si care are 101,73 de carate, cel mai mare din categoria sa, a fost vandut miercuri seara cu pretul record de 26,7 milioane de dolari la o licitatie organizat la Geneva de casa Christie's.


Cumparatorul acestei nestemate, considerata a fi cel mai mare diamant pur incolor care a fost scos vreodata la licitatie, este bijutierul american Harry Winston, a carui companie a fost cumparata recent de grupul elvetian Swatch Group. Casa de licitatii Christie's spera totusi sa obtina cel putin 30 de milioane de dolari. Extras din mina Jwheng din Botswana, acest diamant cantarea in versiunea sa bruta 236 de carate. Bijutierul care l-a slefuit si prelucrat a avut nevoie de 21 de luni pentru a-i da forma actuala, de para, cu lungimea de 4,1 centimetri si latimea de 2,5 centimetri.

Acest diamant, care a reprezentat principalul lot al licitatiei organizate de casa Christie's, a fost pentru prima data pus in vanzare, iar cumparatorul va avea privilegiul de a-i alege un nume. Acesta a precizat ca numele acestui diamant va fi de acum inainte "Harry Legacy".

Diamantul a obtinut clasificarea "D" din partea Institutului american de gemologie, fapt ce atesta ca acea nestemata are cea mai buna culoare posibila. El a obtinut totodata clasificarea pentru cea mai buna transparenta si este perfect simetric.In aceasta categorie, campionul mondial este "Cullinan I", o nestemata de 530,20 caracte, care face din bijuteriile coroanei britanice si care nu a fost niciodata pus in vanzare.

In 2007, un diamant pur incolor de 84,37 carate, denumit Diamant Chloe, a fost vandut cu 16,19 milioane de dolari, stabilind un nou record de pret pentru diamant de acest tip.

In noiembrie 2012, Arhiducele Joseph, un diamant de 76,02 carate, dintr-o categorie care nu era la fel cu cea a diamantului vandut miercuri la Geneva - din punctul de vedere al culorii -, a fost vandut de casa Christie's, tot la Geneva, cu suma de 21,5 milioane de dolari. Un diamant al actritei Elizabeth Taylor, din aceeasi categorie, dar de doar 33,19 carate, a fost adjudecat cu 8,8 milioane de dolari in decembrie 2011, la New York.

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO