Cortina a cazut! Final de concert pentru Anca Parghel

Ultima actualizare: 24-10-2012 21:11
Anca Parghel

Dragostea pentru viata, pasiunea pentru muzica si credinta au salvat-o prima oara de cancer. A doua oara, boala s-a dovedit fatala. Insa Anca va ramane in memoria celor care au cunoscut-o si au ascultat-o macar o data, drept o invingatoare.

Anca Parghel s-a nascut pe 16 septembrie 1957, la Campulung Moldovenesc. Dupa ce a terminat Liceul de Muzica din Iasi, si-a continuat studiile la Conservatorul de Muzica, tot din Iasi, unde si-a dat licenta cu lucrarea Charlie Parker, un geniu al improvizatiei.

Pana in 1989, a predat canto, pian si improvizatie la Liceul de Muzica din Suceava, in Bucuresti, la Conservatorul de Muzica, in Belgia, la Bruges si Namur (La Marlagne), in Germania, la Hannover, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, München, Oldenburg), in Marea Britanie (la Silsoe si Cleolaine Workshops) si in Republica Moldova, la Chisinau

A cantat in cadrul marilor festivaluri de jazz incepind cu 1984, dar si in cluburile de jazz din Romania, Bulgaria, Germania, Belgia, Austria si Elvetia. De-a lungul carierei a cantat alaturi de muzicieni romani cunoscuti, asa cum sunt Johnny Raducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar si cu nume celebre din jazz-ul mondial.

Stabilita in Bruxelles, Belgia, Anca Parghel isi continua activitatea la catedra, ca profesor de jazz vocal la Conservatorul Regal de Muzica din Brussels si la Conservatorul Lemmens, dar si ca muziciana si vocalista pe scenele de jazz din Belgia, Germania si Olanda in formule de trio, cvartet sau cvintet, a caror componenta cuprinde pe Ciprian Parghel, la bass, Tudor Parghel, percutie, Kurt Bulteel, la pian si Paolo Radoni, la chitara.

Cu ocazia festivalului Jazz Supernight, Mamaia, din iulie 2002, a sustinut un recital alaturi de saxofonistul american Rick Condit, de tobosarul italian Fabio Grande si de mai vechii sai colaboratori, pianistul Ion Baciu Jr., si basistul Pedro Negrescu. A aparut, de asemenea, pe scena Festivalului de Jazz, Bucuresti 2002, alaturi de Big Band-ul Radio condus de Ionel Tudor.

Pe 28 iunie 2008, Anca Parghel a fost internata la spital, in urma unor dureri de cap si de stomac, fiind ulterior diagnosticata cu un alt cancer, un cancer la ovare, care se pare ca este ereditar.

Anca Parghel
a avut o copilarie modesta, dar fericita. La 14 ani, pe cand era eleva la liceul de muzica, a pozat ca model studentului la arte plastice Virgil Parghel, pictor de notorietate, astazi. S-au placut, s-au luat si au facut doi copii din dragoste. Au trait o mare iubire, timp de 29 de ani, dupa cum a afirmat artista. Pana in 1997, cand ea a plecat la Conservatorul Regal din Bruxelles, ca profesoara de canto, pe un post castigat prin concurs, iar cei doi fii, Ciprian si Tudor, ca studenti, cu burse de merit. Virgil Parghel n-a vrut s-o urmeze si cei doi au divortat. Atunci s-a imbolnavit prima oara de cancer la san si a fost la un pas de moarte. S-a vindecat prin rugaciune, a mai spus ea. Si acum, cand cand s-a confruntat a doua oara cu aceasta boala, Anca Parghel nu si-a pierdut nicio secunda credinta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO