"Black Coal, Thin Ice". Un film chinezesc a castigat premiul Ursul de Aur la cea de-a 64-a editie a Festivalului de la Berlin

15-02-2014 21:38


Lungmetrajul "Black Coal, Thin Ice", de Yi'nan Diao, a castigat, sambata, premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a editie a Festivalului de la Berlin (6 - 16 februarie).

Echipa filmului a urcat pe scena de la Berlinale Palast pentru a primi premiul Ursul de Aur. Regizorul chinez Yi'nan Diao a multumit intregii echipe, potrivit Mediafax.

"Este foarte greu de crezut ca acest vis a devenit realitate. Un vis pe care il am de foarte mult timp si care nu a devenit realitate pentru mult timp. Este minunat. Uitati-va la acesti oameni de aici, o echipa minunata", a declarat regizorul in discursul sau de multumire.

''Black coal, thin ice'' nu a avut parte de cele mai entuziaste critici, fiind caracterizat drept "ciudat" si "greu de inteles". Poate, insa, chiar alura de puzzle complicat a reusit sa convinga juriul. Extrem de emotionat, regizorul Diao Yinan, abia si-a putut stapani lacrimile cand a urcat pe scena pentru a primi trofeul...

Diao Yinan, regizor: "Nu imi vine sa cred ca visul mi-a devenit realitate."

Filmul are in centru un politist care ancheteaza o serie de crime, pentru ca dupa mai multi ani sa se indragosteasca de principala suspecta. Actorul, Liao Fan, a primit si el Ursul de Argint pentru interpretare, desi festivalul nu acorda de obicei doua trofee aceluiasi film. A fost motivul pentru care, anul trecut, cand ''Pozitia copilului'' a luat Ursul de aur, nu si Luminita Gheorghiu, desi toata lumea s-a pus de acord ca interpretarea ei a fost magistrala.

China si-a mai adjudecat un Urs de argint pentru cea mai buna contributie artistica, prin filmul ''Blind massage''. Iar actrita japoneza Haru Kuroki a primit Ursul de argint pentru rolul din ''The little house''. Tanara actrita a purtat la ceremonie un costum traditional, in ton cu rolul de sotie discreta, pe care il joaca in filmul despre drama unei familii in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Ursul de argint pentru cea mai buna regie i-a revenit americanului Richard Linklater. ''Boyhood'', cu Patricia Arquette si Ethan Hawke pe afis, a fost filmat pe parcursul a 12 ani, ca sa urmareasca viata unui personaj de la 5 pana la 18 ani.

In filmul "Bai ri yan huo/ Black Coal, Thin Ice", regizorul Yi'nan Diao combina umorul ciudat din pelicula "Uniform" (2003) cu tristetea si pesimismul din filmul lansat in 2007 "Night Train", dar, in ciuda acestor lucruri, ca o poveste cu detectivi, "Black Coal, Thin Ice" este destul de greu de inteles.

Publicul va fi incantat de atmosfera ciudata, incercand sa compuna puzzle-ul format din poveste si personaje, se mai arata pe site-ul mentionat. Din distributia filmului fac parte, printre altii, actorii Fan Liao - care a primit, sambata seara, premiul Ursul de Argint pentru cel mai bun rol masculin -, Lun Mei Gwei si Xuebing Wang. Yi'nan Diao este scriitor si regizor si este cunoscut pentru filmele "Shower" (1999), "Uniform" (2003) si "Night Train" (2007).

Doar 20 de filme si-au disputat anul acesta Ursul de Aur, recompensa suprema a Festivalului de la Berlin, castigata anul trecut de filmul romanesc "Pozitia copilului", de Calin Peter Netzer, considerat o opera cinematografica lipsita de concesii la adresa Romaniei postcomuniste.

Festivalul International de Film de la Berlin 2014 a debutat pe 6 februarie si se incheie pe 16 februarie.

VIDEO PROTVPLUS.RO