Totul pentru binele delfinilor!

Ultima actualizare: 18-10-2012 14:12

Toata lumea stie ca delfinii se numara printre cele mai inteligente fiinte de pe Terra. Si cu toate acestea, ei mor cu miile in fiecare an pentru ca se incurca in plasele pescarilor si pier sufocati.Tocmai pentru a evita astfel de situatii, biologii canadieni au inceput o serie de experimente, ca sa afle cum trebuie sa arate un navod, pentru ca delfinii sa-l observe si sa-l ocoleasca la timp.

Experimentul pleaca de la certitudinea ca delfinii nu se folosesc tot timpul de eco-locatie, ca sa se orienteze in largul marii. Dimpotriva, de multe ori asculta celelalte sunete din adancuri, ca sa stie daca sunt aproape de sursele de hrana sau, mai rau, de pradatorii lor naturali, rechinii si orcile.

Cercetatorii de la acvariul din Vancouver le acopera ochii, ca sa vada cat de bine se pot orienta delfinii doar dupa auz.

Ideea experimentului este ca mamiferele marine sa faca totul din placere, si nu stresate. Un aspect cu atat mai important, cu cat delfinii, ca orice fiinta inteligenta, au o personalitate puternica.

Problema este ca desi la dresaj reactioneaza rapid la semnalele sonore, in ocean ignora balizele si nimeresc tot in navoade. Din pacate, deocamdata nimeni nu stie de ce delfinii nu percep plasele ca pe o amenintare decat cand este prea tarziu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO