Record: Tablou de Picasso vandut cu 106 milioane de dolari!

Ultima actualizare: 03-11-2012 01:08

Potrivit The Telegraph, creatia lui Picasso din 1932, "Nude, Green Leaves and Bust", a fost achizitionata pentru suma fabuloasa la o licitatie organizata in New York. A devenit, astfel, cea mai scumpa opera de arta vanduta in acest fel.

Pretul estimativ fusese de 80 de milioane de dolari, insa mai multi experti au avut puternicul sentiment ca tabloul va depasi recordul stabilit in februarie anul acesta de o lucrare a lui Giacometti. Sculptura sa, "Walking Man I" s-a vandut la Londra pentru suma de 104,3 milioane de dolari.

O alta pictura de Picasso, "Garcon a la Pipe" a detinut acest record pana in februarie, fiind vanduta in 2004 pentru suma de 104,1 milioane de dolari.

Subiectul creatiei lui Picasso, "Nude, Green Leaves and Bust", este nudul Mariei-Therese Walter si a apartinut, inca din 1950, colectionarilor de arta Frances si Sidney Brody din Los Angeles.

Marie-Therese Walter a fost modelul folosit de Pablo Picasso din 1927 si pana in 1935 si a fost mama fiicei artistului Maya Widmaier Picasso. Relatia lor a inceput pe cand ea avea 17 ani, iar el 45 si era impreuna cu prima lui sotie, Olga Khokhlova. Povestea de iubire dintre Marie si Picasso s-a sfarsit atunci cand pictorul a parasit-o pentru o noua cucerire: Dora Maar.

Tabloul vandut acum cu 106 milioane de dolari (68 de milioane de lire sterline) a mai fost expus publicului doar o singura data din 1951. Anul in care a fost pictat, 1932 este considerat un moment de cotitura in cariera lui Picasso, pentru ca a fost punctul in care artistul a inceput sa picteze asa cum nu o mai facuse niciodata pana atunci, creand picturi in panza de o seducatoare frumusete.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO