Pelicule controversate, la festivalul de film de la Veneţia. Cum au fost primite

Ultima actualizare: 31-08-2019 21:54

A patra zi a festivalului de film de la Veneţia a fost dedicată peliculelor controversate.

Un film inspirat de viaţa tragică a actriţei americane Jean Seberg, ţinta unei operaţiuni de discreditare regizată de FBI, a avut premiera în afara competiţiei. Tot vineri a avut loc proiecţia peliculei „J'accuse”, în regia lui Roman Polanski. Cineastul a lipsit, întrucât are de executat în Statele Unite o condamnare pentru agresiune sexuală asupra unei minore.

Actriţa Kristen Stewart joacă rolul principal într-un film inspirat din viaţa actriţei americane Jean Seberg, care a fost în centrul unui scandal uriaş la finalul anilor '60. Implicată în susţinerea organizaţiilor care luptau pentru drepturi civile în Statele Unite, Seberg a fost ţinta unei operaţiuni de discreditare pusă la cale de FBI. Deprimată şi cu imaginea distrusă, actriţa s-a sinucis în 1979.

Kristen Stewart, actriţă: „E un lucru cu adevărat admirabil şi curajos să sacrifici ceva la care ţii în favoarea altor oameni. Iar povestea acestei persoane (actriţa Jean Seberg, n.r.) este atât de tragică pentru toate motivele potrivite şi ar trebui să o cunoaştem mai bine, nu doar pentru tunsoarea ei scurtă şi pentru filme”.

Un alt film bine primit de critici a fost „Acuz!”, în regia lui Roman Polanski. Filmul reia subiectul faimoasei afaceri Dreyfus, care a făcut vâlvă în Franţa secolului al 19-lea, când un ofiţer de origine evreiască a fost acuzat pe nedrept de trădare. Regizorul filmului, Roman Polanski, nu a putut fi prezent la premieră, dar a fost reprezentat la conferinţa de presă de soţia sa.

Emmanuelle Seigner, soţia lui Roman Polanski: „În ceea ce-l priveşte pe Roman, mi-e greu să vorbesc în locul lui. Tot ce pot să vă spun este că dacă vreţi să înţelegeţi sentimentul de persecuţie, e suficient să vă uitaţi la viaţa lui”.

În vârstă de 86 de ani, Polanski evită justiţia americană după ce, în anii '70, a recunoscut că a avut relaţii sexuale cu o fată de 13 ani. Atunci a ispăşit 42 de zile după gratii şi a fugit la Paris, când a aflat că va fi condamnat la 50 de ani de închisoare. Aşa că, momentan, nu poate călători în afara Franţei pentru că riscă să fie arestat.

Luca Barbareschi, producătorul filmului „J'accuse”: „Trecutul e trecut. Acum ne concentrăm asupra prezentului. Filmul va vorbi de la sine, juriul îl va analiza, iar publicul îşi va putea da cu părerea. Cam asta e tot”.

20 de pelicule concurează anul acesta, la cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, iar câştigătorii vor fi anunţaţi pe 7 septembrie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO