Moda viitorului: haine făcute din treninguri vechi și genți din frunze de ananas
Viitorul în materie de modă se scrie la Berlin. Oraşul găzduieşte zilele acestea defilările marilor case de design, dar şi un eveniment dedicat modei prietenoase cu mediul.
Designerii au creat poşete din frunze de ananas, rochii din plastic reciclat şi ţinute „modulare", care pot să fie modificate uşor, conform tendinţelor, şi purtate mai multe sezoane.
Un designer din Brazilia şi-a prezentat la Berlin noua colecţie de genţi, confecţionate sută la sută din fibre biodegradabile. Una dintre ele e făcută din frunze de ananas. Tânăra a colaborat cu o companie din Filipine care a creat o tehnică prin care transformă frunzele într-un material care seamănă cu pielea.
Larissa Roviezzo, designer: „Am vrut să fac ceva frumos folosind deşeuri. Şi am vrut ca deşeurile pe care le generez prin activitatea mea să fie biodegradabile."
Această tânără din Taiwan croieşte rochii în stil tradiţional folosind un material obţinut din PET-uri reciclate.
Chen Wen Ting, designer: „Mi-am dorit să combin materialele şi tehnicile viitorului cu stilul tradiţional."
O creatoare de modă din Suedia a venit cu o altă abordare. Foloseşte materiale clasice, de cea mai bună calitate, pentru a crea ţinute modulare. Adică hainele pot fi modificate foarte uşor, în funcţie de tendinţele modei, şi rămân în uz pentru o perioadă cât mai lungă.
Jonna Haeggblom, designer: „Ideea este că cel care le cumpără poate aduce la zi aspectul hainelor, adăugând diverse părţi. În acest caz, poţi adăuga un guler."
Un german vinde ţinute croite din haine sport vechi. A făcut o pereche de pantaloni dintr-un tricou de hochei.
Wilfried Pletzinger, designer: „Câteodată fac cracul drept din partea din faţă şi pe cel stâng din partea din spate. De aceea se vede un număr "1" pe o parte."
Designerul salvează pe această cale mii de haine care ar ajunge la gunoi. Orice iniţiativă de acest fel contează dacă ne gândim că milioane de haine sunt aruncate după câteva utilizări.
Carina Bischof, Future Fashion Forward: „Problema nu sunt neapărat hainele ieftine, ci trendurile care se modifică într-un ritm năucitor. Din această cauză, multe haine sunt aruncate fără să fie măcar folosite."
170 de companii îşi expun ţinutele şi ideile la târgul pentru modă prietenoasă cu mediul de la Berlin. Evenimentul şi-a deschis porţile ieri şi primeşte vizitatori până vineri.