MasterChef revine la PROTV de luni. Cum a schimbat emisiunea mentalitatea oamenilor fata de meseria de bucatar
Ascutiti cutitele, lustruiti polonicele si incalziti cuptoarele. ''Masterchef'', emisiunea care a deschis apetitul romanilor pentru mancarea bine gatita, revine de luni la Pro TV.
Dincolo de spectacolul pe care il ofera, emisiunea a reusit sa schimbe mentalitatea oamenilor vis a vis de meseria de bucatar. A fi "chef" este o noua moda, care aduce bani multi daca esti priceput si dedicat. Iar romanii au invatat ca nu trebuie sa puna accent pe cat de plina este farfuria, ci mai degraba pe cat de bine arata si cat e de gustos preparatul.
In pauzele dintre filmari, chef Patrizzia, chef Foa si chef Adrian Hadean fac schimb de retete. "Un pui de calcan micut, nu o sa il las intreg, o sa il filetez, o sa il combin cu niste ciuperci chitake, niste masline kalamata, rosii cherry si ierburile astea pe care le am la indemana. Putin vin, se flambeaza totul", explica chef Foa.
Iar cand simti mirosul ispititor, nu ai cum sa rezisti. Din secretele lui, ne vinde si Adrian Hadean, care ne invata ca o banala salata de fructe poate deveni un preparat excentric, mai ales daca pui si rosii.
"Uite, rosiile sunt aici si eu le tratez acum ca pe niste fructe. Am pus aici menta, busuioc, foarte putin ulei. O pastaie de vanilie. Gasim asa ceva in magazine pentru ca exista o cerere. Oamenii au vazut la televizor lucruri pe care nu le-au avut pana acum in frigiderul lor", spune chef Hadean.
Iar Masterchef a avut un rol important. Dovada sunt miile de tineri care considera ca sa gatesti e "la moda". Ii gasim tot mai des prin bucatariile restaurantelor, furand meserie.
"Meseria, in general, in bucatarie se transmite mai departe. El a venit aici ca practicant, ca elev si avand loc in bucatarie am avut loc sa il angajez. E o meserie frumoasa, adusa la nivel de arta de multi bucatari", spune chef Iosif Stefanescu.
Asa se face ca in ultimii doi ani cursurile de bucatari au ajuns sa fie printre cele mai cautate. In acest moment, in Romania exista 6 mii de profesionisti, cu 25 la suta mai multi fata de acum doi ani. Iar cererea este atat de mare incat ar mai fi nevoie de inca 4 mii.
"Tineretul a prins drag de aceasta meserie si din ce in ce mai multi vin la cursuri. Nu vor sa devina bucatari, vor sa devina masterchefi", spune Laurentiu Mata.
Dealtfel, si Chef Patrizia le impartaseste si altora din tainele ei. "De anul trecut am inceput sa fac si cursuri de bucatarie. Mereu ma intreba lumea, uite Patrizia, am primit cadou niste hribi, cum ii gatesc. De multe ori iau cliente cu mine in bucatarie sa gateasca", spune chef Patrizia.
"In ultimii zece ani, bucatarii, unii dintre ei, au devenit un fel de megastaruri. Comparabili ca notorietate cu starurile rock. Concerteaza, nu pe marile scene, ci in marile retele de televiziune", a mai spus Adrian Hadean.
Incepand cu 15 septembrie, luni si marti, sunteti invitati in bucataria Masterchef sa furati din retetele noilor concurenti.