Cina în alb, evenimentul ”secret” organizat în Micul Paris
Un eveniment select, organizat cu entuziasm în peste 70 de oraşe din 35 de ţări, are loc joi seara în premieră la Bucureşti. "Cina în alb" este un uriaş picnic exclusivist, ţinut într-un loc ce rămâne secret până în ultimul moment.
Cei peste 500 de oaspeţi au cumpărat bilete, fără să ştie ce vor avea în meniu şi alături de cine vor lua masa. Cu puţin timp în urmă, s-au prezentat la locul de întâlnire, aşa cum cer exigenţele peste tot în lume, la patru ace, în haine, de un alb imaculat.
Albul e regulă absolută, nu crem, nu fildeş, nu roz pal. Alb impecabil, accesorizat cel mult cu bijuterii din aur şi argint.
La fel e şi joi în Micul Paris.
Există două categorii de oaspeţi: cei care plătesc o invitaţie obişnuită vin cu mâncarea de acasă şi cu fețe de masă, evident, albe- plus tacâmuri, în nici un caz de plastic. Au avut restricţii inclusiv la băuturi. Sunt acceptate numai şampania şi rudele acesteia: vin spumant sau prosecco. Iar cantitatea maximă permisă este o sticlă de persoană. Restul se confiscă la intrare.
Participanţii cu invitaţii premium vor avea în schimb tot meniul inclus: a fost pregătit de un bucătar şef din ingrediente premium albe, adică brânzeturi, sosuri, spume şi bezele- asezonate cu pete de culoare.
Franz Conde, bucătar şef: ''Este prima oară când mă implic în pregătirea cinei în alb. Urmăresc evenimentul de ani de zile, sunt un mare fan al idee din spate. Te îmbraci în alb şi te gândeşti la puritate şi cel de lângă tine e îmbrăcat la fel. Nu mai vezi diferenţele, ci personalitatea, zâmbetul, ochii persoanei.”
Cu câteva minute în urmă, s-a dat startul petrecerii cu un gest consacrat la "Cina în alb" de pe şase continente, invitaţii au fluturat în aer şerveţele albe pe care şi le vor pune acum pe genunchi, după cum e protocolul, ca să-şi protejeze ţinutele.
Pentru evenimentul de la Bucureşti s-au vândut peste 500 de bilete. Pare puţin, dacă e să comparăm cu New York, Miami, Paris, unde se trece mereu de 15 mii de oameni.
Însă şi pentru români cerinţele au fost aceleaşi. Vestimentaţia trebuie să amintească de strălucirea societăţii franceze, din care proveneau primii participanţi la "Cina în alb". Erau de fapt prietenii unui industriaş parizian, Francois Pasquier, care acum 30 de ani, la întoarcerea dintr-o călătorie, a dat o strigare către prieteni să vină într-un parc din Arondismentul 16 pentru un picnic de regăsire. Neapărat îmbrăcaţi sic în alb pentru a se putea repera uşor în mulţime.
În curând, vom afla şi ce conţine meniul ţinut secret, care pentru două persoane a costat 750 de lei.
La ora 22, fiecare participant va aprinde artificiile pe care le-a adus de acasă, iar cina se va încheia aproape de miezul nopţii.