(P) Cum să alegi parchetul: ghidul nostru

p

Parchetul este o pardoseală capabilă să ofere o valoare adăugată incontestabilă mobilierului și întregului mediu în care este așezat și este destinat să facă parte pentru o lungă perioadă de timp din spațiile casnice.

Din acest motiv, alegerea parchetului este o sarcină importantă, pentru care cel mai bine este să o pregătiți cu atenție.

Vom încerca să evidențiem câteva elemente fundamentale de luat în considerare în această alegere, rămânând mereu conștienți că la sfârșitul zilei, gustul personal rămâne central în alegerea parchetului. Vom enumera diferențele substanțiale dintre o soluție de parchet și alta, pentru a încuraja o alegere în cunoștință de cauză, conform celor de la parchet-etalon.ro

Elementele de bază care disting diversele soluții la alegerea parchetului sunt:

​​1) materialul, structura acestuia, tratamentul

Citește și
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene. Explozia a fost atât de puternică, încât seismografele au înregistrat un cutremur

2) tipul de instalare

3) comportamentul în timp

4) culoarea

Fiecare dintre aceste elemente este legat de alți factori, care privesc caracteristicile mediului în care va fi așezat parchetul, nevoile locative și disponibilitatea economică a cumpărătorului.

Să vedem în detaliu.

Alegerea parchetului: materialul și structura acestuia

La alegerea materialului, a structurii și a tratamentului parchetului, sunt foarte importante nevoile de locuit și tipul de încălzire care se va instala în încăperi. Opțiunile posibile sunt

Parchet prefinisat: sunt benzi formate dintr-un strat principal de lemn de mesteacan, plop sau brad, acoperite cu un strat superior de lemn mai valoros, numit esenta sau specii de lemn.

Parchet din lemn masiv: sunt scânduri de lemn nobil, compuse în întregime din speciile de lemn alese care necesită o instalare îndelungată și complexă, deoarece trebuie șlefuită și vopsită la fața locului.

Alegerea parchetului: tipul de montaj

Tipurile de montaj disponibile se împart în

- montaj lipi : parchetul este lipit de șapă, care trebuie să fi plasat o barieră de vapori adecvată dedesubt, și trebuie să fie perfectă ca înălțime, compactitate, duritate și planeitate

- instalare flotantă: benzile de parchet vor se potrivesc între ele și se așează fără lipici, separate de șapă cu un material izolator și fonoabsorbant (panouri din plută, covoare sintetice), care poate acționa și ca o barieră de vapori.

Primul tip de instalare garanteaza rezultate perfecte in ceea ce priveste aderenta si rezultatul estetic. Toate lucrurile fiind egale, necesită mai mult timp și trebuie realizată de profesioniști: întotdeauna este mai bine să evitați bricolajul și să apelați la experiența unor instalatori buni; este bine sa te asiguri ca cine va fi responsabil cu realizarea sapei face o treaba buna in faza de pregatire.

Al doilea tip de instalare este însă mai rapid și are avantajul de a lăsa lemnului o mai mare libertate de așezare: acest material, prin natura sa, suferă mici variații dimensionale în timp în funcție de temperatură și umiditate și de instalare flotantă, nefiind legat de lipici, permite ca benzile de parchet sa se adapteze mai usor intre ele.

Alegerea parchetului: comportament în timp

Parchetul este realizat din lemn, iar lemnul este un material viu; ca atare, poate suferi variatii in timp: schimbarea culorii datorita oxidarii; modificări de formă și dimensiune. Aceste modificări se datorează în principal trei factori: umiditate, temperatură, expunere la lumina soarelui. Schimbarea culorii în special este unul dintre avantajele parchetului, care se „maturează” ca un vin bun. Cu toate acestea, este necesar să țineți cont de acest lucru atunci când combinați mobilierul și corpurile de iluminat.

Prin urmare, sunt doi factori de luat în considerare atunci când alegeți parchetul în funcție de comportamentul acestuia în timp

- Expunerea la soare și umiditate, care influențează culoarea parchetului. Mediile puternic luminate sau cu schimbări puternice de umiditate necesită specii de lemn mai stabile. Exemple de medii de obicei mai luminoase pot fi bucătăria sau camera de zi; un exemplu de mediu cu schimbări bruște de umiditate este baia.

– Temperatura: trebuie luată în considerare dimensiunea încăperii în raport cu unitatea de încălzire și posibila prezență a încălzirii prin pardoseală. In ceea ce priveste primul considerent, trebuie avut in vedere ca incaperile mici cu unitati de incalzire de dimensiuni bune necesita specii de lemn mai stabile. Pe de altă parte, încălzirea în pardoseală merge bine cu unele specii de lemn, în timp ce altele le face nepotrivite.

Alegerea parchetului: culoarea

Culorile și tonurile parchetului sunt legate de tipul de specie de lemn aleasă; din acest motiv, alegerea speciei de lemn presupune alegerea tonului si culorii parchetului dumneavoastra. Culoarea, granulația și dimensiunea sunt elementele fundamentale pentru alegerea parchetului: prin alegerea acestor caracteristici, cei care achiziționează parchet își exprimă preferințele estetice și gustul.

Se pot distinge

Specii de lemn roșu: brad american, salcâm, cireș.

Specii de lemn deschis: paltin, care poate fi american, european sau canadian, frasin, fag, zada, stejar.

Specii de lemn închis la culoare: wenge.

Specii de lemn brun: iroko, nuc, tec, stejar

În general, alegerea speciei de lemn ia în considerare modificările de culoare în urma oxidării și expunerea la lumină, rezistența în timp și comportamentul la încălzire.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Eveniment la Hangu 6 luptători MMA de renume mondial vor susține demonstrații, intrarea este liberă
(P) Eveniment la Hangu 6 luptători MMA de renume mondial vor susține demonstrații, intrarea este liberă

Copiii care practică sportul la Clubul de karate Bassai-Dai, dar nu doar ei, vor avea ocazia să-i vadă pe 6 dintre cei mai buni luptători MMA, la sala de sport din Hangu, sâmbătă (21 septembrie), unde va avea loc Seminarul cu campioni MMA, începând cu ora 16

(P) Canapele moderne: găsește canapeaua ideală pentru casa ta
(P) Canapele moderne: găsește canapeaua ideală pentru casa ta

Alegerea unei canapele moderne este o decizie importantă în amenajarea oricărui living. Canapeaua nu este doar o piesă de mobilier esențială din punct de vedere funcțional, dar și un element central din punct de vedere estetic.

(P) De la simplu la sofisticat – de ce să alegi vopsea lavabilă și lacuri pentru lemn de calitate
(P) De la simplu la sofisticat – de ce să alegi vopsea lavabilă și lacuri pentru lemn de calitate

Când alegi o vopsea lavabilă pentru interior nu selectezi doar o simplă culoare. Aceasta își lasă mult amprenta în procesul de amenajare și, de aceea, este considerată un finisaj care transformă fiecare încăpere într-un loc unic.

Recomandări
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”

Nicolae Ciucă este absolut convins că va trece de primul tur al alegerilor prezidențiale, unde se va „duela” cu Marcel Ciolacu sau cu Mircea Geoană.

Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă
Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă

Bărbatul care a pus pe jar forțele de securitate pentru că a provocat intenționat un incendiu la Palatul Parlamentului a fost identificat și arestat preventiv pentru 30 de zile.

Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa
Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa

Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rapid apărarea, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în şase până la opt ani, a declarat Andrius Kubilius, desemnat pentru a deveni primul comisar al UE pentru apărare.