(P) Cum poate beneficia industria HoReCa de muncitorii din Asia
Nu este nici un secret și nici o noutate că România se confruntă cu o lipsă destul de gravă a forței de muncă în industrii precum producție, construcții, curățenie, HoReCa și... lista poate continua.
Românii nu mai sunt dispuși să ocupe posturi în aceste domenii la noi în țară când știu că au perspectiva unor salarii mai mari în alte state ale Uniunii Europene. În același timp, însă la capătul opus, angajatorii nu sunt nici ei dispuși să se ridice la nivelul cerințelor pe care puținii potențiali lucrători români le au pentru posturile de aici.
Din acest motiv, cu toate că procesul de recrutare este unul destul de complex, care se întinde pe mai multe luni și presupune oferirea unor beneficii suplimentare față de o simplă angajare internă, patronii din aceste domenii se reorientează către piața asiatică pentru lucrători.
Beneficiile sunt că aceștia sunt mult mai dispuși și motivați să lucreze în țara noastră pentru că beneficiază de salarii de două sau trei ori mai mari decât în țările natale. În plus, acești muncitori din Asia sunt caracterizați de seriozitate și implicarea lor în muncă, fiind în același timp specializați într-o mulțime de domenii, iar angajatorii au opțiunea de a angaja atât muncitori calificați, cât și necalificați.
Pentru a putea ocupa posturi în țara noastră, muncitorii din Asia trebuie să facă dovada experienței profesionale în domeniul pentru care aplică, oferind astfel patronilor garanția că angajează personal profesionist. De asemenea, costurile sunt mult mai reduse când vine vorba despre angajarea muncitorilor străini, cu toate că procesul poate fi ceva mai complex. În final, vorbim despre un salariu de bază raportat la salariul minim pe economie, căruia i se adaugă cheltuielile legate de cazare și hrană, care, în concordanță cu randamentul și eficiența oferită de angajați este extrem de favorabilă pentru angajator.
Specializați în bucătăria asiatică
Românii au început în ultimul deceniu să fie mult mai deschiși diferitelor opțiuni de restaurante prezente în țară și își lărgesc constant orizonturile, experimentând cu diferite tipuri de bucătării internaționale. Acest lucru este vizibil și prin multitudinea de restaurante cu specific asiatic și nu numai care se deschid constant în majoritatea marilor orașe din țară.
Este adevărat că oricine poate învăța și se poate specializa în bucătăria asiatică, în special pentru că știm că beneficiem de bucătari extrem de pricepuți și talentați și pe plan local. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor caută atunci când vizitează un local cu specific asiatic o experiență complet autentică, de la aspectul restaurantului, până mâncare, foarte mult preferând bucătarii asiatici.
Un alt aspect pozitiv care poate convinge angajatorii să apeleze la o agenție de recrutare pentru muncitori din Asia în horeca este faptul că majoritatea sunt vorbitori de limba engleză. Acest aspect facilitează comunicarea, fiind un element cheie într-un domeniu care presupune interacțiunea cu clienții, care, în destul de multe cazuri sunt și turiști. Pentru un oraș precum București, unde sunt stabiliți destul de mulți cetățeni străini, personalul asiatic din domeniul horeca este extrem de apreciat pentru atitudinea pozitivă și ușurința în comunicare.
Vorbim în continuare de beneficii la angajarea personalului calificat în industria horeca din țările asiatice în legătură cu stabilitatea afacerilor care aleg să facă asta. Muncitorii din Asia beneficiază de un trai mai bun la noi în țară și salarii mai mari, lucru care îi face fie să se întoarcă după doar câteva luni, fie să se stabilească aici. Astfel, angajatorul se bucură de colaborarea cu oameni calificați, fiind diminuată fluctuația personalului, fără a fi nevoie ca la începutul fiecărui an sau sezon să treacă printr-un amplu proces de recrutare și instruire pentru persoane noi.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.