România ocupă un loc rușinos și la recuperare fizică. Întreaga poveste, într-o nouă ediție a emisiunii „România, te iubesc!”
România ocupă un loc rușinos și la capitolul recuperare fizică. Există locuri în care s-ar putea face, dar clădirile sunt abandonate din cauza unor funcționari incompetenți.
Și mai gravă este situația în cazul reabilitării persoanelor care consumă droguri.
Există o singură clinică acreditată de statul român să facă o astfel de terapie. Este privată. Asta deși crește, alarmant, numărul consumatorilor de droguri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Întreaga poveste într-o nouă ediție, a emisiunii „România, te iubesc!”
În această clădire din care bucăţi de pereţi se prăbuşesc funcţionează Institutul Naţional de Expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă. Aproape 6 mii de pacienţi sunt internaţi în fiecare an aici. Pentru recuperarea lor, locul e dotat cu bazine de înot care n-au fost gândite însă şi cu rampa de acces. Aşa că stau acoperite cu placaj de aproape 20 de ani.
Duminica la România, te iubesc îi cunoaşteţi pe cei care sunt vinovaţi pentru lipsurile de aici. Daniel Baciu, preşedintele Casei naţionale de pensii este unul dintre ei.
Oraşul Bălan, Harghita. În această clădire ar fi trebuit să funcţioneze o comunitate terapeutică pentru reabilitarea consumatorilor de droguri.
Clădirea din Bălan e goală şi se dărâma. Despre necesitatea unor astfel de centre se discută în România mai bine de 20 de ani. Până acum, nu s-a întâmplat. Asta în condiţiile în care creşte numărul consumatorilor şi scade vârsta de la care tinerii se apucă de droguri.
droguri
Multe milioane de lei a aruncat statul român în centrele pentru comunităţi terapeutice. Degeaba.
Autoritățile își împachetează neputința și incompetența în secretomanie. Peste tot sunt semne care avertizează că acest centru nu trebuie să fie fotografiat. Dincolo de multele milioane de lei care au fost aruncate aici, în acest loc se puteau salva vieți. Dar nu s-a întâmplat.
Duminică, ajungem şi la spitalul de psihiatrie de la Voila, singurul loc din România în care se pot trata minorii cu adicţii.
Eugen Hriscu, medic psihiatru: ”Din păcate, până în prezent, România nu a avut niciun centru de tratament specific al dependenței de droguri la minori. De nenumărate ori, eu și colegii mei am fost în situația de a le spune părinților aşteptaţi să facă 18 ani”.
Spitalul Voila îşi schimba faţa cu bani din donaţii. Ce e de făcut, unde îşi pot găsi leac oamenii cu adicţii, ce ar trebui să facă autorităţile sunt întrebări la care răspundem duminicĂ la „România, te iubesc!”