Poveştile lui Alex, Victor şi Lucian, tineri care au căzut în patima drogurilor

×
Codul embed a fost copiat

O SUPRADOZĂ DE INCONŞTIENŢĂ II. Avem tinere generaţii care cresc cu părinţi prea ocupaţi sau plecaţi peste hotare. Avem o prăpastie mult prea mare în relaţia dintre elevi şi profesori.

Educaţia se face în primul rând acasă, dar anturajul e la şcoală, unde curiozitatea şi teribilismul îi împing pe copii să încerce diverse droguri.

O informare corectă despre riscurile reale, despre cum se instalează dependenta nu se face în şcoala românească. Copiii citesc în schimb, pe internet, de unde afla că unele droguri sunt benefice, au efecte terapeutice şi nu fac rău. Autorităţile romane ignora un fenomen care acaparează şcoală şi societatea, şi par depăşite de situaţie.

Victor, consumator: "Am început cu iarbă, după care am trecut la etnobotanice. Mi se părea că e foarte trendy şi că sunt între cei mari. Erau mai mari ceilalţi. Da, erau clasa a 8-a, a 9-a, eu atunci eram a 4-a."

Citește și
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Victor e din Călăraşi şi este exemplul tipic al adolescentului care a început cu marijuana şi apoi a trecut pe etnobotanice, pentru că erau mai ieftine, iar la marijuana căpătase toleranta şi ţigările nu mai aveau efect.

A ajuns în centru abia după ce vecinii de la bloc l-au filmat drogându-se împreună cu alţi adolescenţi, ziua în amiaza mare.

Fumase zilnic marijuana încă de pe la 10-11 ani, în clasa a patra, şi povesteşte colegilor de terapie că trecerea la etnobotanice a fost un pas firesc. Nu s-a ferit nici la şcoală.

"- Erai singurul din clasă sau mai aveai colegi?

- Mai erau colegi care făceau asta!

- În şcoala ta erau mulţi?

- Erau zeci? Creşteau pe zi ce trece. Pe săptămână apărea câte unul nou!"

Victor: "Am simţit că a lipsit interesul societăţii de a nu face asta! Adică atunci când a fost pus la dispoziţie de către elevi, profesorii erau dezinteresaţi! Adică ei îşi făceau treaba, noi suntem profesori, ne cântăm cântecul şi plecăm"

"- Tu ce simţi că trebuia făcut?

- Luat, bătut, dus la poliţie, cum să faci aşa ceva?"

Recunoaşte că până să fie filmat în cartier, a dus droguri la clasă, şi acolo, la rândul său, a convins alţi copii să consume, în pauze.

Victor: "Nu aveam nicio teamă, absolut nimic, mă simţeam ca şi cum aş fi la mine acasă şi mi-aş face un joint. Şi profesorul îşi predă lecţia. Ai fi preferat să mă dea măcar afară din clasă. Nu aş mai fi învăţat şi pe alţii! Şi poate nu îi puneam pe gânduri să facă şi ei, că au văzut de la mine, că alea, că alea."

Părinţii lui Victor sunt despărţiţi de mulţi ani şi băiatul locuieşte cu mama sa, într-un cartier în care la blocurile vecine se vând droguri şi acum.

Tatăl băiatului povesteşte că a făcut multe sesizări la Poliţie şi Consiliul Judeţean, sperând să potolească reţeaua de droguri din cartier, care furnizează în continuare etnobotanice altor copii din zonă.

Tatăl lui Victor: "Nu mai putem, nu ştim ce să mai facem, să vedeţi când se încălzeşte afară, vând ca la bâlci, stau cu droguri."

Victor: "Mulţi dintre elevi îşi aduceau marfă cu ei în şcoală şi când un alt elev afla, îl cheamă şi automat aşa se răspândeşte în şcoală. Eu am influenţat pe alţii şi alţii la rândul lor!"

La două săptămâni după acest interviu băiatul a părăsit centrul, fiind a 4 oară când face asta. De această dată însă, nu s-a mai întors la părinţi. Nu ştiu nimic de el şi se aşteaptă să fie pe undeva, pe străzi.

Profesorii dau vina pe părinţi, iar aceştia îi considera pe profesori responsabili de tot ce se întâmplă în ore şi pauze. Educaţia începe în familie, dar trebuie continuată în şcoală, susţine psihoterapeutul clujean Mihaela Mureşan.

Mihaela Mureşan, psiholog: "Există o prăpastie enormă între relaţionarea dintre elevi, profesori şi părinţi. Nimeni nu lucrează împreună, ci dăm vina pe ceilalţi, toţi se acuza".

Consum de droguri în rândul tinerilor există în toate statele moderne, însă în alte ţări, educarea pentru prevenţie începe de la grădiniţă. 

În Olanda, de pildă, statul finanţează diverse programe difuzate la posturile de televiziune, în care tineri de diverse vârste sunt filmaţi experimentând diverse droguri. Sunt şi consumatori la debut, şi dependenţi, dar şi foşti consumatori care îşi povestesc trăirile şi cum le evoluează adicţia. Văzând aceste exemple, copiii să înţeleagă riscurile la care se expun.

Mihaela Mureşan, psiholog: "Tinerii sunt curioşi şi vor încerca, aşa cum şi noi am făcut cu alte substanţe".

Alex David, fost consumator: "Ţi se pare că eşti cool, că eşti trendy. Ţi se pare că eşti în faţa tuturor, ţi se pare că eşti mai şmecher, mai bine văzut de oameni ca tine."

Alex David a intrat în program abia după ce drogurile i-au adus o condamnare cu suspendare, adică după ce din consumator, a devenit traficant de cannabis şi etnobotanice. Avea nevoie de bani ca să îşi perpetueze dependenta, aşa că a început să vândă celor din jurul său.

A crezut, ca mulţi alţi consumatori, că drogurile nu îl vor încurca de niciun fel, că e stăpân pe situaţie şi va fuma doar ocazional.

Alex David, fost consumator: "Eram bun la materiile reale, cu toate că toţi profesorii trăgeau de mine şi mă implicau în proiecte, mă trimiteau la olimpiade, am ajuns de eram participant la olimpiada de matematică şi istorie dintr-a 5-a până într-a XII-a, adică Dumnezeu m-a înzestrat cu capabilitati, dar eu în loc să merg pe partea aceasta, am ales să merg ca un prost, pe partea şmecheriei. Şi automat am ajuns dealer pentru că familia nu imi permitea să îmi susţin viciul, am ajuns dealer, am ajuns să vând iarbă, da."

Alex povesteşte că profesorii şi poliţiştii aflaseră că devenise dealer, după terminarea liceului, pentru cei din generaţia care venea după el.

Alex David, fost traficant de droguri: "La un moment dat îmi cumpărasem o pereche de blugi, special comandaţi de pe internet, care aveau un buzunar secret, care nu aveai cum să îl descoperi, ştiai unde este şi acolo puteai să pui undeva la 50 - 100 de grame de iarbă. Fără să îţi dai seama că îi ai pe tine. Este vorba de Darknet, Undernet".

Droguri puternice ajungeau la Constanta de peste hotare, prin servicii de curierat, şi treceau de controlul vamal.

Alex David, fost traficant de droguri: "Când îţi ajunge acasă îţi vine ba printr-un sistem audio şi e lipit de carcasa sistemului, pe interior, ba îţi vine printr-un borcan de Nutella, sigilat, borcanul de Nutella, când desfaci borcanul este Nutella în ea, îţi vine bine ascuns pentru că trece prin vamă. Vama verifică, sunt obligaţi să verifice şi îl trece prin scanner. Fiind ciocolată şi având o anumită densitate..."

"Când ai cea mai isteaţă iarba de pe piaţă, banii curg de zici că nu sunt gheaţă!"

Alex face afirmaţii uluitoare cu privire la procurarea de cannabis, la Constanta.

Alex David, fost traficant de droguri: "Provine de la poliţie. Provine? Poliţia vine şi ţi-o dă în nume propriu şi personal. Ştiu cazuri au fost prinşi cu 5 kilograme de cannabis, dar în acte erau trecute 3. Două kilograme unde au dispărut? Nu pot să dau mai multe detalii, punct. Stiu sigur că au ajuns înapoi pe străzi. Şi jumătate din banii care se produceau erau daţi la poliţie. La anumite persoane, cu anumite grade, la care e greu de ajuns".

Am anunţat conducerea Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate şi am solicitat o declaraţie referitor la aceste acuzaţii. Oficial, procurorii nu au trimis în judecată până acum niciun poliţist de la Constanta pentru sustragere de droguri.

Un episod alarmant a avut loc în 2016, în Capitală, când fostul şef al Diviziei de operaţiuni speciale, din Direcţia Generală Anticorupţie, Petru Petcovici a fost încătuşat pe stradă pentru că ar fi încercat să protejeze o reţea de trafic cu droguri. A fost pus sub acuzare de către DIICOT, pentru că ar fi ajutat doi suspecţi care importau droguri din America de Sud.

Procurorii ar fi descoperit că poliţistul promisese protecţie suspecţilor şi mai mult le-ar fi spus că sunt urmăriţi cu tehnica de interceptare, în propria locuinţă.

Consumul de marijuana a devenit legal în câteva state europene, însă nimeni nu le spune elevilor că şi în acele ţări, fumatul frunzelor celebre e interzis minorilor. La americani consumul e legal de la 21 de ani, iar în Europa, de la 18.

Lucian are 21 de ani şi provine dintr-o familie bună de la Bârlad. Mama sa conduce o importantă instituţie publică din judeţul Vaslui, iar tatăl său e directorul unei fabrici renumite de la Bârlad. Spune că nu avut probleme în familie şi a început să fumeze marijuana, în clasa a 8-a, din curiozitate şi teribilism.

Lucian, fost dependent de marijuana: "Probabil ca dacă aş fi văzut pe cineva, care a fost dependent şi a trecut şi ajuns inevitabil să fie dependent şi ne-ar fi spus, că îţi pierzi viaţa, poate ar fi trezit un semnal mai puternic, altceva nu te convinge. Nici prezentarea nu e nici detaliată, nu oferă ceva puternic. In liceu eram 500 de elevi şi cam 100 erau consumatori."

Lucian, fost dependent de marijuana: "Asta cauţi, cauţi ceva în perioada asta. Şi cumva drogurile sunt şi erau cel mai rapid răspuns la ce cauţi tu. Îţi ofereau ceea ce cauţi tu cel mai rapid".

"- Ce le spui oamenilor care spun că marijuana e sănătoasă, medicinală, nu face rău?

- Am fost şi eu printre aceşti oameni, ţin minte la inceput când m-au arestat petnru trafic de marijuana eram tare înverşunat, să le explic agenţilor de poliţie şi procurorilor că e ok, nu se întâmplă nimic."

A avut profesori care au aflat că e un consumator regulat, care îl vedeau ameţit la ore, dar afirmă că toţi au trecut cu vederea.

Lucian: "Am avut cazuri în care fiind şi consumator de atâta timp, aveam şi reputaţia asta, şi a ajuns şi la profesori şi uneori, cel mai direct au fost aluzii de genul "Ai venit obosit la ora mea?" Dar nimic concret".

Părinţii lui Lucian au aflat ultimii că băiatul lor e dependent. L-au mutat de la Bârlad la Cluj-Napoca, unde sora lui era studentă la Psihologie şi băiatul s-a transforat la un liceu greco-catolic, cu reguli mai drastice, şi elevi mai atent supravegheaţi.

Lucian: "Dacă mergeţi în liceul ăla şi aveţi o reputaţie de consumator acolo, vă garantez că faceţi rost de droguri. În toate şcolile se consumă. Şi acolo ne ştiam între noi şi am ajuns să îi tragem şi pe alţii după noi."

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Dependenţi de droguri de la vârsta de 11 ani:
Dependenţi de droguri de la vârsta de 11 ani: "Fumăm la ore". Autorităţile neagă fenomenul

O SUPRADOZĂ DE INCONŞTIENŢĂ I. Pătrundem într-o lume care, deşi este chiar sub ochii noştri, pare ireală. Lumea copiilor şi adolescenţilor consumatori de droguri.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.