Iași, a doua capitală istorică a României, este și al doilea cel mai poluat loc din România. Cine este de vină?

×
Codul embed a fost copiat

”Jupânii Iașiului”, PARTEA A 2-A. Deși municipiul Iași nu a avut în ultimii 30 ani decât 3 primari, toți cu probleme penale, dezvoltarea orașului s-a făcut de multe ori fără o viziune și o strategie armonioasă.  

Fiecare dintre aceștia și-au urmărit propriile interese, și asta s-a văzut în primul rând în urbanism.

S-a construit foarte mult în Iașiul ultimilor ani, dar calitatea vieții nu a crescut. A doua capitală istorică a României este și al doilea cel mai poluat loc din România, asta ca urmare a haosului urbanistic.

Cele mai multe acuzații care i s-au adus primarului Chirica au fost din sfera urbanismului. Un alt dosar în care a fost chemat și, ulterior inculpat alături de fostul său viceprimar Gabriel Harabagiu, este cel al unui bloc din Sărăriei 202. Aici a fost un contract de asociere între primărie și o companie care trebuia să construiască o pensiune.

Într-un răspuns trimis de către Claudiu Asimionesei, inculpat în acest dosar, acesta neagă relația cu primarul Chirica. Ba, mai mult, Claudiu Asimionesei se consideră victima funcționarilor primăriei. Pe fostul primar Harabagiu îl cunoaște doar prin notorietate, iar construcția imobilului a durat 12 ani din cauza primăriei Iași.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Tot pe funcționarii primăriei dă vina și primarul Chirică.

Unul dintre cei mai influenți dezvoltatori imobiliari din Iași este Cristin Zămosteanu. Acesta este cercetat de DIICOT pentru evaziune fiscală și spălare de bani: ”Nu mă luați pe mine în calcul, că nu dau o opinie despre nimic.”

Iașiul abundă în scandaluri în zona dezvoltărilor imobiliare.

Unul dintre cele mai controversate personalități politice ale Iașiului este Relu Fenechiu. A condus PNL Iași ani de zile cu mână forte, a combinat afacerile cu politica.

Fostul lider PNL a fost condamnat definitiv în două dosare de corupție cu prejudiciu de 2 milioane de euro. În primul dosar, ”Transformatorul”, în ianuarie 2014, fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat la 5 ani închisoare pentru că a vândut transformatoare vechi la Electrica Nord.

În dosarul Siveco, Relu Fenechiu și-a recunoscut faptele, a făcut acord de recunoaștere cu procurorii DNA și a primit încă 3 ani și două luni pentru o mită de 900.000 de euro. A cerut contopirea celor două pedepse, și din 8 ani și 10 luni a făcut 3 ani și jumătate de închisoare. Din 2017, Relu Fenechiu este în libertate.

Fostul politician de marcă al Iașiului mai are la DNA un dosar penal în care este acuzat că ar fi primit mită 4,3 milioane de euro pentru finanțarea unui program în educație. După 5 ani de la începerea urmăririi penale, dosarul este încă în lucru la DNA.

Statul, prin ANAF, nu a recuperat decât 2500 din mita de 900.000 de euro din al doilea dosar. Asta, deși Tribunalul Iași a hotărât definitiv, chiar dacă Fenechiu a divorțat, că averea fostului ministru este de 330.000 de euro. Prioritate în recuperarea prejudiciului o au cei de la Electrica Nord printr-o firmă de creanțe.

Cristian Adomniței, un apropiat al lui Relu Fenechiu a fost tot un influent politician ieșean. A fost ministru al Educației, dar și președinte al Consiliului Județean Iași, postură din care a fost trimis în judecată acum mai bine de 7 ani.

Liberalul a fost anchetat de DNA în 2015 și trimis în judecată pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual și a fost condamnat la 3 ani și două luni închisoare. Sentința a fost contestată în instanță și în aprilie începe judecarea apelului, dar în ritmul în care se mișcă instanțele, sunt șanse că faptele să se prescrie.

Nu este lipsit de interes că, în aprilie 2021, soția fostului lider politic de la Iași, judecătoarea Sabina Adomniței a fost detașată de la Judecătoria Iași la Curtea de Apel București. Soțul a urmat-o în Capitală și astăzi lucrează în Parlamentul României la Comisia pentru Controlul SRI.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
De ce nu a reușit Iașiul să ajungă al doilea pol economic al României. Încrengătura politică împotriva orașului
De ce nu a reușit Iașiul să ajungă al doilea pol economic al României. Încrengătura politică împotriva orașului

Iașii marilor jupâni, partea I. Cei mai proeminenţi politicieni ai județului Iași sunt oameni care şi-au lăsat amprenta pe dezvoltarea economică şi socială şi care au avut, de multe ori, o influenţă negativă.

Recomandări
Parlamentul European alocă 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei, parte a raportului întocmit de Siegfried Mureșan
Parlamentul European alocă 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei, parte a raportului întocmit de Siegfried Mureșan

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul acestuia, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.