Simulare internationala a unei catastrofe aviatice la Satu Mare

Ultima actualizare: 24-10-2012 03:43
Simulare internationala a unei catastrofe aviatice la Satu Mare

Doua elicoptere militare romane s-au ciocnit in zbor si s-au prabusitpe un camp. In urma catastrofei aeriene, au rezultat sase morti si opt raniti.

Aceasta a fost tema unui exercitiu organizat de Ministerul Roman al Apararii Nationale, impreuna cu Ministerul Apararii din Ungaria, la care au luat parte fortele aeriene de la Campia Turzii si forte aeriene maghiare de la Szolnok, forte ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, SMURD, Ambulanta, Aeroportul Satu Mare si unitati din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative.

Intregul scenariu a fost pus la cale pentru a testa operabilitatea fortelor de interventie, atat romane, cat si maghiare, avand la baza acordul semnat intre cele doua state de-a lungul frontierei comune.

In asemenea situatii, dupa ce catastrofa aviatica s-a produs, fortele de interventie pun umarul pentru a salva vietile celor raniti, iar prin aplicatiile de acest gen se urmareste ca fiecare sa isi indeplineasca misiunea exact ca la carte.

Intrega operatiune s-a desfasurat pe parcursul a doua ore.

Exercitiul, denumit Cross Landing editia 2008, face parte dintr-un program comun intre Romania si Ungaria, inceput in 2006, la Timisoara, si continuat in 2007, la Oradea, al carui scop este acordarea de ajutor reciproc in cazul unor situatii de urgenta, de-a lungul frontierei comune dintre cele doua state.

Acordul a fost semnat in 2002, la Arad. Aplicatiile in care sunt implicate fortele de interventie din cele doua state au loc anual, atat pe teritoriul roman cat si pe cel maghiar. Anul acesta, primul exercitiu a avut loc la Satu Mare, urmand ca partea a doua a acestuia sa se desfasoare in imediata apropiere a granitei cu Ungaria si pe teritoriul tarii vecine.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO