Se fura Castrul Roman de la Galati!


Ultimul update: Vineri 23 Martie 2012 17:41
Data publicarii: Luni 06 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Galati

De 2.000 de ani, majoritatea vestigiilor antice urmeaza acelasi destin: sunt transformate in sursa de piatra pentru constructiile din jur sau in locuri in care poate scormoni oricine are curiozitatea sau interesul sa o faca.

La castrul roman de la Barbosi, din imediata apropiere a orasului Galati, nici macar nu trebuie sa te chinui sa iei o lopata dupa tine. Bucati de ceramica, vechi de 2.000 de ani, zac imprastiate peste tot. 

Desi zona este protejata prin lege, nimeni nu s-a obosit macar sa limiteze accesul. Sute de bucati de ceramica veche de cateva mii de ani zac imprastiate peste tot in ceea ce a fost castrul roman de la Barbosi. Sunt scoase la suprafata de ploile care spala pamantul sau de cei care vin prin zona. 

Nimic nu-I impiedica pe musafirii nepoftiti sa intre in unul dintre cele mai avansate avanposturi ale civilizatiei romane. 

Conform Legii zonelor protejate, administratia publica locala trebuia, pana in 2001, sa delimiteze si sa instituie zonele de protectie a valorilor de patrimoniu cultural. Nimic din toate acestea nu s-a intamplat. Mai mult, autoritatile locale se spala pe maini si spun ca nu stiu daca nu cumva cei din Ministerul Culturii ar trebui sa se ocupe de ingradirea zonei si de introducerea ei in circuitul turistic. 

In raport cu importanta locului, suma necesara protejarii vestigiilor este ridicola – cat un autoturism de lux. Muzeografii galateni au estimat ca sunt necesari doar 500.000 de lei pentru a rezolva problemele care tin de ingradirea si de conservarea zonei. 

Primarul Galatiului se scuza si spune ca nu are bani si ca nu s-a solutionat inca diferendul cu intreprinzatorii carora tot primaria le-a dat in proprietate singurul teren pe unde se poate ajunge la castru.

Hotel cu templu dedicat zeului Mythras, la Alba Iulia
VIDEO PROTVPLUS.RO