Udrea a fugit de închisoarea din România și a dat de condiții mai rele în Costa Rica

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 03 Noiembrie 2018 18:22
Categorie: Justitie

Elena Udrea şi Alina Bica rămân în continuare în închisoare în Costa Rica. Judecătorii au respins cererile lor de a fi eliberate ori ţinute în arest la domiciuliu.

Mai au cel puţin o lună de stat în penitenciarul El Buen Pastor din San Jose, un mediu extrem de violent şi ostil, spun avocaţii celor două.

În acest timp, autorităţile din România trebuie să trimită documente ca să îi convingă pe judecătorii din Costa Rica să le extrădeze pe Alina Bica şi pe Elena Udrea, condamnate in Costa Rica la ani de închisoare cu executare.

S-a împlinit o lună de când Elena Udrea şi Alina Bica au fost arestate preventiv în Costa Rica. Sâmbătă, judecătorii au respins cererile făcute de avocaţi pentru eliberarea lor, sau măcar păstrarea în arest la domiciliu. După vestea că Elena Udrea va rămâne minimum încă o lună închisă, iubitul ei a postat pe o reţea socială o fotografie în care îşi îmbrăţişează fetiţa născută în Costa Râca acum o lună şi jumătate.

Laura Vicol, avocata Alinei Bica: "Condiţiile de detenţie sunt mult mai grele decât cele din România. În România, Elena Udrea ar fi putut să îşi crească acasă copilul până la un an. Acolo, într-adevăr, are un loc unde să îşi alăpteze copilul. A preferat să o aducă pe fetiţă foarte rar la penitenciar fiindcă s-a născut foarte mică şi îi este teamă să nu contacteze alte boli din închisoare".

Judecătorii din San Jose pot să prelungească măsura arestului preventiv cel mult un an, până când vor decide dacă acceptă sau nu extrădarea.

Ministerul Justiţiei din România mai are la dispoziţie o lună să trimită în Costa Rica cât mai multe documente prin care să îi convingă pe judecătorii de acolo să o extrădeze pe Elena Udrea.

Ne putem aștepta la un proces de durată, însă dacă autorităţile din San Jose vor spune "DA" extrădării, fostul ministru al Turismului va fi adus imediat în ţară de o echipă de poliţişti români. Pe Elena Udrea o aşteaptă aici o pedeapsă de șase ani de închisoare cu executare, în dosarul Gala Bute.

În cazul în care vor spune "NU" extrădării, Elena Udrea va avea statut de urmărit vreme de 11 ani. După această perioadă, fostul ministru al Turismului va putea reveni în ţară fără riscul de a fi încarcerată pentru pedeapa din dosarul Gala Bute.

Judecătorii din Costa Rica au dat acelaşi verdict şi pentru Alina Bica.

Laura Vicol, avocata Alinei Bica: "Este cumplit, este groaznic, am înţeles că dorm câte 3, 4 în pat. Este foarte multă mizerie, este foarte multă violenţă, sunt puţini gardineni, care nu reuşesc să menţină ordinea acolo".

Alina Bica are de executat patru ani de detenţie În România, condamnată pentru favorizarea făptuitorului în dosarul lui Adrian Videanu.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Anunţul făcut de Biroul de Extrădări din Costa Rica despre Bica şi Udrea
Anunţul făcut de Biroul de Extrădări din Costa Rica despre Bica şi Udrea
VIDEO PROTVPLUS.RO
tudorel toader, recurs compensatoriu
Acuzat de dezinformare, Toader are termen până luni să prezinte premierului o evaluare
Presat de Uniunea Europeană, Tudorel Toader pregătește modificarea legii anticorupție
Ce spune Augustin Lazăr despre decizia CCR privind protocoalele SRI
Lazăr respinge ”sugestiile mascate” de a interveni în derularea anumitor anchete penale
Dumitru Dragomir, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare
Dosarul ”Mineriada”. SRI, Jandarmeria și Guvernul, introduse ca părți responsabile
lucian onea
Scandalul DNA Ploiești. Lucian Onea a fost revocat din funcția de procuror anticorupție
Anunțul lui Toader privind recursul compensatoriu. Ministrul spune că e neconstituţional
Protest cu vopsea roşie şi cuţite aruncate pe scările Ministerului Justiţiei
Tudorel Toader, criticat de prietenii de pe Facebook: ”Așa mai zic și eu asumare”
Toader aruncă toată vina pe tehnocrați, CSM și Parlament pentru recursul compensatoriu
Procese importante de la completurile de 5 de la ÎCCJ au fost amânate până în februarie