Punctul de vedere al Parchetului General privind modificarea Legilor Justiției: Procurorii îl resping „în bloc”
Procurorii resping „în bloc” propunerile legislative ale Camerei Deputaților privind modificarea Legilor Justiției, informează Parchetul General.
„Ca urmare a solicitărilor transmise de Consiliul Superior al Magistraturii în sensul consultării procurorilor din cadrul Ministerului Public cu privire la propunerile legislative ale Camerei Deputaților de modificare a Legii nr. 303/2004, Legii nr. 304/2004 și a Legii nr. 317/2004, punctul de vedere rezultat în urma consultării procurorilor este de respingere în bloc a proiectelor în discuție. Opinia exprimată este fundamentată pe o analiză de fond care a fost transmisă Consiliului Superior al Magistraturii și este justificată de o serie de argumente", precizează Parchetul General, într-un comunicat de presă.
Un prim argument al procurorilor este acela că propunerile legislative nu sunt fundamentate pe un studiu de impact și pe o consultare prealabilă a magistraților, au lacune și nu induc predictibilitate și stabilitate în sistemul judiciar din România. Un alt argument este că expunerea de motive face trimitere la necesitatea punerii în concordanță a legilor Justiției cu anumite decizii ale Curții Constituționale a României, însă inițiativele legislative, în loc să propună modificări punctuale, vin cu adăugiri la lege, cu consecința unor schimbări radicale a arhitecturii sistemului judiciar, informează Agerpres.
„Având în vedere importanța deosebită a acestor propuneri legislative, procurorii apreciază că se impune cu necesitate dezbaterea acestor inițiative în procedură obișnuită (și nu în procedură de urgență), pentru a avea timpul necesar avizării de Consiliul Superior al Magistraturii, în urma unei analize temeinice a acestora și după consultarea tuturor instituțiilor judiciare. În acest sens, Constituția României (...) prevede că pentru coduri sau alte legi de importanță deosebită termenul în care trebuie să se pronunțe prima Cameră sesizată este de 60 de zile", mai precizează sursa citată/
Conform aceleiași surse, inițiativele legislative ale Camerei Deputaților vor influența negativ cariera și activitatea profesională a judecătorilor și procurorilor și vor produce dezechilibre în funcționarea instanțelor și parchetelor.
„Propunerile legislative formulate de Camera Deputaților eludează, în fapt, votul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii, al corpului magistraților și al societății civile, precum și întregul proces legislativ de modificare a legilor Justiției început de MJ, în condițiile în care nu se respectă standarde de eficiență și transparență, prin posibilitatea unor dezbateri reale și constructive", tranmite Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Sursa: Agerpres
Etichete: parchetul general, legi justiție, modificare legi justitie,
Dată publicare:
08-11-2017 13:52