Cine sunt cei 5 judecători care îi vor da sentința finală lui Liviu Dragnea

Ultimul update: Vineri 09 Noiembrie 2018 19:36
Data publicarii: Vineri 09 Noiembrie 2018 07:22
Categorie: Justitie

Procesul lui Liviu Dragnea, în dosarul în care prima instanță l-a condamnat la 3 ani și jumătate cu executare, va fi judecat de un nou complet.

Conducerea Înaltei Curți de Casație a tras vineri la sorți, noua componență a instanței, care trebuie să judece apelul demnitarului. Asta, deși liderul PSD, care contestă vechiul complet, a cerut în mod surprinzător vineri dimineață suspendarea procedurii până la publicarea deciziei Curții Constituționale. Însă în respectiva decizie scrie că procedura trebuie îndeplinită de îndată.

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a tras personal la sorţi componența noilor completuri de 5 judecători.

Asta după ce premierul Viorica Dăncilă s-a plâns la Curtea Constituţională că aceste instanțe de apel compuse încă de la începutul anului ar fi nelegal constituite. CCR a decis că toţi magistraţii trebuie traşi la sorţi, inclusiv preşedinţii completelor care până acum erau desemnaţi ca membri de drept.

Cristina Tarcea, președintele ÎCCJ: ”Sper să se sfârşească epopeea completuri de 5 deşi, sinceră să fiu, am dubii cu privire la acest aspect.”

Chiar înainte de tragerea la sorţi, Liviu Dragnea a cerut conducerii ÎCCJ să suspende de urgenţă procedura şi să aştepte publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR care a cerut Instantei Supreme să recompună de îndată completele de cinci. Cum solicitarea a fost respinsă, preşedintele PSD se gândeşte să se plângă din nou instanţei de contencios administrativ.

Apelul lui Liviu Dragnea împotriva sentinţei prin care a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu va fi judecat de un nou complet în care se regăsește un singur magistrat din vechea instanţă. Apelul lui Dragnea va fi judecat şi de un fost procuror delegat la DNA, dar şi de judecătoarea care l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calităţii."

Acelaşi complet va judeca şi procesul fostului premier Victor Ponta, dar al fostului judecător CCR Toni Greblă, devenit secretar general al guvernului.

Alţi cinci judecători supleanţi au fost traşi la sorţi pentru situaţiile de incompatibilitate. Între ei şi judecătorul care a condus până vineri completul lui Liviu Dragnea

De o nouă instanţă de apel în procesul în care a fost achitat la fond va avea parte şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Complet numărul 2 a fost şi el tras la sorţi şi va trebui să judece şi dosarele lui Sebastian Ghiţă şi Cristian David, fostul ministru de Interne.

Peste doar o lună, Înalta Curte de Casaţie va organiza o nouă tragere la sorţi, pentru completele de cinci judecători aferente anului 2019, care ar putea prelua toate aceste dosare în cazul în care cele alese vineri nu vor apuca să înceapă judecata propriu-zisă.

Completul de 5 judecători repartizat lui Liviu Dragnea este format din: Rodica Cosma, Valentin Horia Şelaru, Simona Cristina Neniţă, Francisca Maria Vasile şi Ioana Alina Ilie. Supleanţi la acest complet au fost desemnaţi: Tatiana Rog, Florentina Dragomir, Andrei Claudiu Rus, Luciana Mera şi Săndel Macavei.

Acest complet mai are pe rol dosarele în care sunt judecaţi Toni Greblă, Victor Ponta și Sebastian Ghiţă.

Vechiul complet era format din: Dragomir Ilie Iulian, Neniţă Simona Cristina, Grădinaru Daniel, Dragomir Florentina, Lefterache Lavinia Valeria.

Completul 2 penal va fi compus din: Lavinia Lefterache, Ionuţ Matei, Gheorghe Aurel Ilie, Ştefan Pistol şi Ioana Bogdan. Supleanţi sunt: Oana Burnel, Rodica Aida Popa, Maricela Cobzariu, Leontina Şerban, Ilie Iulian Dragomir.

Completul 2 penal are pe rol dosarele în care sunt judecaţi, printre alţii, Călin Popescu-Tăriceanu, Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu, dar şi Cristian David.

Cristina Tarcea, șefa ÎCCJ, a declarat la finalul extragerii că speră că se va sfârși acum epopeea completurilor de judecători, deși are ”dubii”.

Rezultatul complet al extragerilor:

Completul 1 - penal, titulari:

Rodica Cosma

Horia Valentin Șelaru

Cristina Simona Neniță

Maria Francisca Vasile

Ioana Alina Ilie

Completul 2 – penal, titulari:

Lavinia Valeria Lefterache

Ionuț Mihai Matei

Ilie Gheorghe Aurel

Bogdan Ioana

Ștefan Pistol

Supleanți completul 1 penal:

Rog Tatiana Lucia

Dragomir Florentina

Rus Andrei Claudiu

Mera Luciana

Macavei Săndel Lucian

Supleanți completul 2 penal:

Oana Burnel

Popa Rodica Aida

Cobzariu Maricela

Serban Leontina

Dragomir Ilie Iulian

Completul 2 - civil, titulari:

Nicolae Adina Georgeta

Popoiat Elena Carmen

Condoiu Minodora

Maiereanu Iuliana

Farmathy Gheza Attila

Supleanți

Cristescu Simona Lala

Tăbarcă Mihaela

Tau Carmen

Bîrsan Gabriela Victoria

Nastasie Veronica

Completul 2 - civil, titulari:

Macavei Sorinela Irina

Duminecă Virginia Florentina

Dolache Bogdan

Hîncu Cezar

Vișoiu Emilia Claudia

Supleanți

Grigoraș Nina Ecaterina

Florescu George Bogdan

Zaharia Rodica

Ivanovici Laura Mihaela

Stănișor Denisa Angelica

Imagini cu extragerea completurilor:

CCR a cerut ca judecătorii să fie trași la sorți

Curtea Constituţională a admis, miercuri, o sesizare a premierului Viorica Dăncilă şi a decis că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.

CCR a dispus că Instanţa supremă trebuie să ia de îndată măsurile necesare pentru constituirea completurilor de 5, în sensul desemnării prin tragere la sorţi a tuturor membrilor acestor completuri.

Până la decizia CCR, erau traşi la sorţi doar patru judecători din aceste completuri, iar al cincilea era membru de drept, fiind, după caz, preşedintele sau vicepreşedintele Instanţei supreme, respectiv şeful Secţiei civile sau penale.

Completurile de 5 judecători în materie penală de la Instanţa supremă au pe rol dosare importante, în care sunt judecaţi, printre alţii, liderul PSD, Liviu Dragnea, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, omul de afaceri Sebastian Ghiţă şi fostul judecător de la CCR Toni Greblă.

Astfel, completul care judecă apelul lui Liviu Dragnea în dosarul în care liderul PSD a fost condamnat în prima instanţă, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare va fi schimbat. La fel şi cel care îl judecă pe şeful senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Şi asta din dispoziţia Curţii Constituţionale, care a admis miercuri că între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie există un conflict juridic.

Premierul Viorica Dăncilă s-a plâns că instanţa supremă nu a aplicat noua lege de organizare judiciară, adoptată de majoritatea PSD-ALDE în vară. În favoarea Guvernului, a pledat fostul judecător Toni Greblă, la rândul său, judecat de completul de 5 magistraţi, pentru acuzaţii de corupţie.

Curtea Constituţională i-a dat dreptate premierului Viorica Dăncilă şi a stabilit că între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie există un conflict juridic de natură constituţională. Asta după ce colegiul de conducere al instanţei supreme a decis că fiecare complet de 5 judecători, inclusiv cel care îl judecă pe Liviu Dragnea trebuiau trase la sorţi încă din iulie, când legea de organizare judiciară a fost modificată.

La începutul lunii septembrie, Colegiul de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 în legătură cu alegerea completurilor de cinci judecători.

Şefa Instanţei supreme, Cristina Tarcea, declara pe 25 septembrie că legea care modifică Legea 304/2004 nu are dispoziţii tranzitorii, care să impună, pentru anul 2018, tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători, ea urmând să fie aplicată din ianuarie 2019.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Completul care judecă procesul lui Dragnea va fi schimbat. Decizia Curţii Constituţionale
Completul care judecă procesul lui Dragnea va fi schimbat. Decizia Curţii Constituţionale
VIDEO PROTVPLUS.RO
VISURI LA CHEIE
3 copii au rămas fără mamă, la vârste foarte fragede, iar tatăl nu a mai reușit să termine casa pe care le-o construia
"Soția mea m-a învățat să spăl, să gătesc, că să știu să mă descurc fără ea"

05:14
VISURI LA CHEIE
O casă nouă nu le poate înlocui mama pe care au pierdut-o, însă le oferă o copilărie mai ușoară
Cum arată viață lor acum, după vizita unor Visuri la cheie

16:42
LA MARUTA
Lavinia Petrea, povești de când a devenit mamă pentru a treia oară

08:50
LA MARUTA
Mihai Dedu, povestiri din copilărie

09:25
LA MARUTA
Smiley a avut parte de o surpriză inedită, bunica lui a fost alături de el la concertul din Pitești

06:53
DIVERTISMENT
Când începe Black Friday 2018: data și ora reducerilor.
Toate informațiile despre ofertele de Black Friday 2018 le găsiți pe BF.STIRILEPROTV.RO șiBF.SPORT.RO

00:58
LA MARUTA
Doamna Maria a pregătit un borș tradițional de păsat

03:54
VORBESTE LUMEA
În familia Lazariuc, frumusețea este la putere. Cum arată nepoata celebrei Anastasia Lazariuc

20:00
VORBESTE LUMEA
Marcel Pavel și soția fac echipă bună. Cum răspund cei doi zvonurilor din presă

15:46
VORBESTE LUMEA
Ce presupune meseria de vidanjor

03:08
Tudorel Toader
Toader, despre MCV: Are iz politic și standarde duble. Recomandările nu sunt obligatorii, ci standardele europene
Danileț: CCR a decis din 2012 că implementarea recomandărilor MCV este obligatorie
Rani Palade are calitate de suspect în dosarul mamei sale. „Sunt o fire paşnică”
Reacția DNA după raportul MCV. Ce spun procurorii anticorupție
CCR a amânat discutarea sesizării privind conflictul pe tema protocoalelor dintre SRI şi Parchetul General
Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control al SRI din Parlament, audiat la DNA
Niculae Bădălău
Niculae Bădălău, audiat la DNA. ”Am fost ca orice cetăţean normal”
Mitică Dragomir a izbucnit în lacrimi, după ce a aflat că a fost achitat: „Cum să te duci la pușcărie nevinovat?”
Șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, ar putea fi revocată. Solicitarea depusă la CSM
Pedeapsa primită de șoferul din Satu Mare care a provocat un accident în care au murit 4 oameni
Data la care CCR dezbate sesizarea lui Iohannis privind pensia specială pentru Avocatul Poporului
Primarul Timişoarei va fi trimis în judecată. Robu: ”Eu sunt ultra cinstit”