Trei judecatori, in completul care va da verdictul final in cazul medicului Iancu Mocanu, acuzat de luare de mita

03-12-2015 13:38


Cazul renumitului chirurg cardiovascular de la Spitalul Militar, judecat pentru acuzatii de luare de mita, naste dezbateri chiar intre cei care trebuie sa decida daca il trimit sau nu dupa gratii.

Intrucat cei doi magistrati militari care trebuiau sa dea verdictul nu au ajuns la aceeasi concluzie, in completul de judecata a intrat un al treilea judecator.

Situatia doctorului colonel Iancu Mocanu este greu de prevazut cum va fi decisa de instanta militara. De joi, sunt trei magistrati in completul care va da verdictul final.

Vorbim despre completul de apel dupa ce instanta de fond a decis sa il achite pe doctorul colonel Iancu Mocanu pentru acuzatia de luare de mita, cu specificatia ca potrivit legii pacientilor, cei care au fost tratati de doctorul Iancu Mocanu si au fost multumiti au vrut sa il recompenseze de bunavoie, iar aceasta lege le permite medicilor sa primeasca bani.

Aceasta achitare a starnit aprigi dezbateri in lumea justitiei, iar Instanta Suprema a dat o hotarare prealabila prin care a dat de inteles ca sistemul justitiar accepta aceasta lege a pacientilor, prin care pot recompensa financiar medicii. Insa, judecatorii de la Inalta Curte spun clar: nici prin gand sa le treaca medicilor ca se pot prevala de aceasta prevedere, ca ei risca sa fie acuzati, anchetati si judecati, poate condamnati in fata instantelor de judecata.

O decizie extreme de importanta in acest caz, pe care instanta Curtii Militare de Apel va trebui sa o ia de la anul, pentru ca cei trei judecatori, potrivit reglementarilor, vor trebui sa reia audierile de martori in acest dosar.

Intr-un al doilea dosar, doctorul Iancu Mocanu a fost gasit vinovat de luare de mita, in prima instanta, insa decizia poate fi contestata. Acei judecatori l-au gasit vinovat si l-au condamnat la 3 ani si 10 luni de inchisoare, cu executare.

Joi, in sala de judecata, ca de fiecare data, docotrul a fost sustinut nu doar de avocati, ci si de vreo 20 de pacienti, care au spus raspicat ca vor sa il vada inapoi in sala de operatii. Pentru ei este mai important ca acest specialist sa trateze si sa saleveze oameni decat sa ajunga in spatele gratiilor.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO