Fostul șef al CCR: Nu era nevoie de modificarea codurilor. Parcă au avut ordin să adopte legile acestea

Ultimul update: Miercuri 04 Iulie 2018 21:30
Data publicarii: Miercuri 04 Iulie 2018 21:23
Categorie: Justitie
Augustin Zegrean

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) Augustin Zegrean a declarat, miercuri seară, că nu era nevoie de modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

El a explicat că aceste documente erau recente şi abia ajunseseră să fie aplicate corect de către judecători, relatează news.ro.

În plus, Zegrean a spus că astfel de legi nu se fac ”pe genunchi” şi ar fi trebuit dezbătute cu specialişti. În schimb, tot ce au spus aceştia a fost ignorat. ”Parcă au avut ordin să adopte legile acestea”, a afirmat Zegrean explicând că nu este normal ca într-o ţară în care cetăţenii se plâng de abuzurile constante ale funcţionarilor, să fie dezincriminate fapte de corupţie.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) Augustin Zegrean a declarat, miercuri seară, la Digi24, că o lege de importanţa Codului Penal nu este normal să fie adoptată în trei zile.

Nu se poate că nu mai suntem în vremea în care legea se dicta. Legea trebuie dezbătută. Aceste proiecte nici nu ştim cine le-a făcut, eu nu ştiu cine le-a făcut, pentru că nimeni nu şi le asumă. Ne-am trezit doar că se dezbat în Parlament nişte propuneri sau proiecte de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală fără să şi le asume nimeni. O astfel de dezbatere trebuie să fie supusă atenţiei specialiştilor, dar nu-i interesează ce spun specialiştii. (..) Au ignorat total tot ce s-a spus, parcă au avut ordin să adopte legile acestea. Nu aşa se fac legile”, a spus Zegrean.

Principalele efecte ale modificărilor Codului Penal, în opinia deputatului USR Stelian Ion

Acesta a precizat că CCR explică de ani de zile că legile trebuie să fie ”predictibile, să fie pe înţelesul celor cărora se adresează”.

Asta spune şi CEDO, asta spune şi Curtea Europeană de Justiţie, ori să faci legi aşa pe genunchi...să faci legea într-o zi, două, trei, apoi să o supui dezbaterii. Problema este că nu era nevoie de modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Sunt atât de recente, încât lumea abia a început să le înţeleagă şi judecătorii au început să le aplice corect. (...) Acum se face praf, asta este marele dezavantaj şi asta loveşte mult populaţia”, a mai spus Zegrean.

Acesta s-a declarat ”optimist” şi a povestit că în România s-a mai8 adoptat un Cod Penal care nu a intrat niciodată în vigoare.

Eu sunt încă optimist. Noi am mai avut un Cod Penal adoptat în vremea guvernării Năstase care nu a intrat în vigoare niciodată. A fost publicat în Monitorul Oficial, dar nu a intrat în vigoare niciodată. Sper ca şi acesta să aibă aceeaşi soartă, deşi sunt puţine mijloace de a ajunge acolo. La CCR nu trebuie cerut ce nu poate să facă. CCR nu poatesă modifice legi, Curtea nu scrie legi. Curtea poate să spună dacă legea este constituţională sau nu. (...) Curtea nu poate să modifice definiţia infracţiunii, nici pedepsele aplicate, politica penală aparţine exclusiv Parlamentului”, a mai explicat fostul preşedinte al CCR.

Zegrean a menţionat că ”justiţiabilul, cel care intră în contact cu legea penală, îşi doreşte întotdeauna ca pedeapsa să fie cât ai mică”.

”Eu n-am văzut infractor să spună că e prea mică pedeapsa”, a mai spus Zegrean, care a adăugat că ”dintotdeauna cei care fac legile uită de victimele infracţiunilor”.

Întrebat dacă actualul Cod Penal este indulgent cu infractorii, fostul preşedinte al CCR a confirmat.

”Cred că da, pentru că sunt anumite fapte dezincriminate. Despre abuzul în serviciu CCR s-a pronunţat şi s-a ajuns la o soluţie care zic eu că este corectă. Într-o ţată în care toată lumea se plânge de abuzul funcţionarilor, toată lumea se plânge când merge la un ghişeu că trebuie să dea şpagă, noi venim şi dezincriminăm tocmai aceste fapte. Politica penală este exact invers: trebuie să sancţioneze acolo unde faptele sunt covâşitoare. Sunt oameni care ştiu lucrurile acestea, dar, din păcate, nu-i ascultă nimeni, nu ascultă nici de Comisia de la Veneţia, nu ascultă nici de Comisia Eeuropeană, ce să mă asculte pe mine”, a mai spus Augustin Zegrean.

Modificările la Codul penal au fost adoptate miercuri de Camera Deputaţilor, cu 167 de voturi "pentru", în condiţiile în care erau necesare 165. Legea va fi spusă controlului de constituţionalitate şi apoi va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Augustin Zegrean Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Noul Cod Penal a fost adoptat ”cu viteza luminii”. Războiul declarațiilor între PSD și Opoziție

Noul Cod Penal a fost adoptat ”cu viteza luminii”. Războiul declarațiilor între PSD și Opoziție

Principalele efecte ale modificărilor Codului Penal, în opinia deputatului USR Stelian Ion

Principalele efecte ale modificărilor Codului Penal, în opinia deputatului USR Stelian Ion

VIDEO PROTVPLUS.RO

Elan Schwartzenberg

Judecătorii au revocat mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Elan Schwartzenberg

Preşedintele ICCJ, despre amnistie şi graţiere: Efectele se răsfrâng asupra întregii societăţi

Iohannis, sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor

Corupție la Fondul de Garantare a Creditelor. Funcționarii, bănuiți că cereau bani

Bărbat decedat chemat în judecată și pedepsit cu muncă în folosul comunității, la Slobozia

CCR a respins sesizarea PNL şi USR pivind modificarea statutului judecătorilor și procurorilor

Tudorel Toader

Inspecția Judiciară o cercetează pe procuroarea DNA care s-a contrazis cu ministrul Toader

Victorie pentru Iohannis și opoziție. Legea privind Fondul Suveran este neconstituțională

Din Parlament, la pușcărie. Fostul senator Dan Șova este protejat de restul deținuților

CCR: Nu ne-am pronunţat cu privire la recunoaşterea căsătoriei între persoane de același sex

CCR a amânat pentru 25 septembrie dezbaterea sesizărilor privind Codul de procedură penală

Sesizarea preşedintelui privind legea de organizarea a CSM, amânată pentru miercuri