Fostul șef al CCR: Nu era nevoie de modificarea codurilor. Parcă au avut ordin să adopte legile acestea

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 04 Iulie 2018 21:23
Categorie: Justitie
Augustin Zegrean

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) Augustin Zegrean a declarat, miercuri seară, că nu era nevoie de modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

El a explicat că aceste documente erau recente şi abia ajunseseră să fie aplicate corect de către judecători, relatează news.ro.

În plus, Zegrean a spus că astfel de legi nu se fac ”pe genunchi” şi ar fi trebuit dezbătute cu specialişti. În schimb, tot ce au spus aceştia a fost ignorat. ”Parcă au avut ordin să adopte legile acestea”, a afirmat Zegrean explicând că nu este normal ca într-o ţară în care cetăţenii se plâng de abuzurile constante ale funcţionarilor, să fie dezincriminate fapte de corupţie.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) Augustin Zegrean a declarat, miercuri seară, la Digi24, că o lege de importanţa Codului Penal nu este normal să fie adoptată în trei zile.

Nu se poate că nu mai suntem în vremea în care legea se dicta. Legea trebuie dezbătută. Aceste proiecte nici nu ştim cine le-a făcut, eu nu ştiu cine le-a făcut, pentru că nimeni nu şi le asumă. Ne-am trezit doar că se dezbat în Parlament nişte propuneri sau proiecte de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală fără să şi le asume nimeni. O astfel de dezbatere trebuie să fie supusă atenţiei specialiştilor, dar nu-i interesează ce spun specialiştii. (..) Au ignorat total tot ce s-a spus, parcă au avut ordin să adopte legile acestea. Nu aşa se fac legile”, a spus Zegrean.

Acesta a precizat că CCR explică de ani de zile că legile trebuie să fie ”predictibile, să fie pe înţelesul celor cărora se adresează”.

Asta spune şi CEDO, asta spune şi Curtea Europeană de Justiţie, ori să faci legi aşa pe genunchi...să faci legea într-o zi, două, trei, apoi să o supui dezbaterii. Problema este că nu era nevoie de modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Sunt atât de recente, încât lumea abia a început să le înţeleagă şi judecătorii au început să le aplice corect. (...) Acum se face praf, asta este marele dezavantaj şi asta loveşte mult populaţia”, a mai spus Zegrean.

Acesta s-a declarat ”optimist” şi a povestit că în România s-a mai8 adoptat un Cod Penal care nu a intrat niciodată în vigoare.

Eu sunt încă optimist. Noi am mai avut un Cod Penal adoptat în vremea guvernării Năstase care nu a intrat în vigoare niciodată. A fost publicat în Monitorul Oficial, dar nu a intrat în vigoare niciodată. Sper ca şi acesta să aibă aceeaşi soartă, deşi sunt puţine mijloace de a ajunge acolo. La CCR nu trebuie cerut ce nu poate să facă. CCR nu poatesă modifice legi, Curtea nu scrie legi. Curtea poate să spună dacă legea este constituţională sau nu. (...) Curtea nu poate să modifice definiţia infracţiunii, nici pedepsele aplicate, politica penală aparţine exclusiv Parlamentului”, a mai explicat fostul preşedinte al CCR.

Zegrean a menţionat că ”justiţiabilul, cel care intră în contact cu legea penală, îşi doreşte întotdeauna ca pedeapsa să fie cât ai mică”.

”Eu n-am văzut infractor să spună că e prea mică pedeapsa”, a mai spus Zegrean, care a adăugat că ”dintotdeauna cei care fac legile uită de victimele infracţiunilor”.

Întrebat dacă actualul Cod Penal este indulgent cu infractorii, fostul preşedinte al CCR a confirmat.

”Cred că da, pentru că sunt anumite fapte dezincriminate. Despre abuzul în serviciu CCR s-a pronunţat şi s-a ajuns la o soluţie care zic eu că este corectă. Într-o ţată în care toată lumea se plânge de abuzul funcţionarilor, toată lumea se plânge când merge la un ghişeu că trebuie să dea şpagă, noi venim şi dezincriminăm tocmai aceste fapte. Politica penală este exact invers: trebuie să sancţioneze acolo unde faptele sunt covâşitoare. Sunt oameni care ştiu lucrurile acestea, dar, din păcate, nu-i ascultă nimeni, nu ascultă nici de Comisia de la Veneţia, nu ascultă nici de Comisia Eeuropeană, ce să mă asculte pe mine”, a mai spus Augustin Zegrean.

Modificările la Codul penal au fost adoptate miercuri de Camera Deputaţilor, cu 167 de voturi "pentru", în condiţiile în care erau necesare 165. Legea va fi spusă controlului de constituţionalitate şi apoi va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Augustin Zegrean Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Noul Cod Penal a fost adoptat ”cu viteza luminii”. Războiul declarațiilor între PSD și Opoziție
Noul Cod Penal a fost adoptat ”cu viteza luminii”. Războiul declarațiilor între PSD și Opoziție
Principalele efecte ale modificărilor Codului Penal, în opinia deputatului USR Stelian Ion
Principalele efecte ale modificărilor Codului Penal, în opinia deputatului USR Stelian Ion
VIDEO PROTVPLUS.RO
tudorel toader
OUG dată de Tudorel Toader. Magistrații anunță proteste și chiar suspendarea activității
Uniunea Judecătorilor ”condamnă” ordonanța de modificare a legilor justiției
Judecătorul Cristi Danileț: ”E clar că politicul vrea să preia controlul asupra justiției”
Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a depus plângere penală împotriva lui Kovesi
Procurorii din Brașov au ieșit să protesteze față de OUG dată de Tudorel Toader
OUG privind legile justiţiei şi procurorul european, publicate în Monitorul Oficial
liviu dragnea catuse
Secția de investigare a magistraților, disperată să ia de la DNA dosarul lui Liviu Dragnea
Analiști, despre OUG dată de Tudorel Toader: ”Distruge ultimele repere de independență”
Secţia pentru procurori a CSM convoacă adunări generale pentru a discuta OUG a lui Toader
”DNA își exprimă îngrijorarea” după OUG de modificare a legilor justiției: Nu există urgență!
Pedeapsa primită de educatoarea care și-a ucis fetița de 4 ani ca să se răzbune pe soț
Asociațiile de magistrați cer intervenția lui Iohannis după modificările aduse la Legile justiției