Fostul europarlamentar Marian Zlotea a fost condamnat la 8 ani şi jumătate de închisoare

×
Codul embed a fost copiat

Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti la 8 ani şi 6 luni închisoare.

 El a fost găsit vinovat de luare de mită, instigare la luare de mită şi trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit de la subalterni, firme şi supermarketuri bani şi produse alimentare pentru "pomeni electorale". Potrivit Agerpres, instanţa a mai dispus confiscarea de la Zlotea a sumei de 263.000 lei.

Reacţia lui Marian Zlotea

 

Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, consideră că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic.

"Sunt nevinovat iar aceasta este o sentinţă nedreaptă, dată într-un dosar bazat în totalitate pe două denunţuri neîntemeiate, date sub presiune de doi inculpaţi arestaţi care, ulterior denunţurilor, au fost eliberaţi. Toată povestea s-a creionat în jurul acţiunilor sociale organizate pe lângă biserici în campania electoral din 2009. Faptele au fost catalogate de DNA ca fapte de corupţie şi trafic de influenţă fără nicio probă în acest sens. Instanţa de fond a Tribunalului Bucureşti a dispus în ceea ce mă priveşte o pedeapsă de 2 ani cu suspendare, pe care bineînţeles că am considerat-o nedreaptă şi am atacat-o. Instanţa de apel nu a respectat niciun drept la apărare pe tot parcursul procesului, schimbând în penultimul termen al pronunţării încadrarea în trafic de influenţă, fără ca acest lucru să se fi solicitat de vreuna dintre părţile implicate. Consider că această sentinţă este nedreaptă şi este o plată politică pentru simplul fapt că nu am fost de acord ca, la un moment dat, cineva să preia PDL", a scris Zlotea, miercuri, pe Facebook.

Citește și
Elena Udrea a anunțat că are covid cu o zi înainte de ultimul termen în procesul finanțării campaniei electorale din 2009
Elena Udrea a anunțat că are Covid chiar înainte de ultimul termen în procesul finanțării campaniei electorale din 2009
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

El susţine că noul PNL, format în urma fuziunii cu PDL, "nu face altceva decât să arunce peste bord toţi liderii vechiului PDL, care s-au trezit, în urma acestei fuziuni, cu tot felul de probleme penale", şi adaugă că "la fel au procedat şi cei dinainte".

Zlotea anunţă că va ataca decizia Curţii de Apel Bucureşti la Înalta Curte, la CEDO, la toate instituţiile europene abilitate.

"Ultimele alegeri parlamentare şi tot ce s-a întâmplat cu acestea sunt dovada clară că democraţia a fost confiscată în această ţară. În 4 decembrie 2020 am fost ameninţat că dacă nu voi renunţa la monitorizarea procesului electoral din 6 decembrie voi primi o condamnare cu executare în acest dosar. Motiv pentru care nu am mai participat şi am plecat din ţară şi nu am asistat la monitorizarea electorală pe care o desfăşuram în calitate de preşedinte al ATRNU. În acest moment, ştiind de această înscenare de sentinţă care urma să mi se pregătească, am părăsit România şi, la fel ca fostul meu coleg din Parlamentul European, spaniolul Carles Puigdemont, am cerut statut de refugiat politic în altă ţară. Cu probele şi dovezile pe care le am, inclusiv înregistrările din dosar care îmi dovedesc nevinovăţia, îmi voi căuta dreptatea la CEDO", a mai scris el.

La instanţa de fond - Tribunalul Bucureşti - Marian Zlotea primise o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare.

În acelaşi dosar au fost condamnaţi definitiv de Curtea de Apel Bucureşti patru directori de la ANSVSA:

* Doina Constanţa Lupu (director coordonator la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a municipiului Bucureşti - DSVSAB) - 6 ani şi 6 luni;

* Mădălina Ioana Podosu (director coordonator la DSVSA a judeţului Ilfov) - 6 ani;

* Marius Hofman (director coordonator adjunct la DSVSAB) - 4 ani.

De asemenea, inspectori DSVSAB au primit pedepse cuprinse între 1 an şi 6 luni cu suspendare şi 3 ani închisoare cu executare.

În februarie 2015, Marian Zlotea a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea unor fapte de corupţie, respectiv luare de mită în formă continuată (28 acte materiale), instigare la luare de mită în formă continuată (15 acte materiale) şi constituire de grup infracţional organizat.

În dosar, pentru fapte similare săvârşite în funcţiile deţinute la acel moment, au fost trimise în judecată alte 15 persoane, majoritatea directori şi inspectori sanitar-veterinari: Doina Constanţa Lupu, director coordonator la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a municipiului Bucureşti, Mădălina Ioana Podosu, director coordonator la DSVSA a judeţului Ilfov, Marius Hofman, director coordonator adjunct la DSVSAB, Iulian Hofman, Vicenţia-Andreea Hofman (fostă Iancu), Robert George Bejan, Bogdan Porumbel, Elena Drăghici, Gabriela Macarie, Maria Dulgheriu, Aurica Mitrana, Aida-Gabriela Păuna, Ionica Sfetcu, Ciprian Stanciu, toţi inspectori DSVSAB, şi Doinisie Căileanu, administrator al unor societăţi comerciale.

Conform DNA, în perioada octombrie 2009 - mai 2010, Marian Zlotea, în calitate de şef ANSVSA, împreună cu Doina Lupu, Marius Hofman şi Ioana Podosu, a constituit un grup infracţional organizat la care a aderat ulterior şi Andreea Hofman (fostă Iancu), care a acţionat în mod coordonat în scopul de a obţine, direct şi indirect (prin intermediul subalternilor) foloase necuvenite, prin folosirea abuzivă a funcţiilor deţinute, de la agenţii economici pe care îi supravegheau şi-i controlau pe linie sanitar-veterinară şi siguranţa alimentelor.

"Concret, Marian Zlotea, în repetate rânduri, a determinat conducerea DSVSA Bucureşti, respectiv pe inculpaţii Lupu şi Hofman, să abuzeze de funcţiile deţinute pentru procurarea produselor alimentare necesare realizării unor acţiuni sociale (de atragere a alegătorilor cu pomeni electorale, pentru susţinerea unor evenimente, pentru asigurarea protocolului ANSVSA, dar şi al altor instituţii), cunoscând faptul că, la rândul lor, aceştia din urmă îşi determină subalternii să se folosească de calitatea de inspector pentru a procura aceste produse de la agenţii economici pe care îi controlau şi autorizau pe linie sanitar-veterinară şi siguranţa alimentelor", spuneau anchetatorii.

De asemenea, folosindu-se de autoritatea şi prerogativele funcţiei de şef al ANSVSA, Marian Zlotea a condiţionat menţinerea pe funcţii şi păstrarea locului de muncă la DSVSA Bucureşti a inspectorilor din cadrul Serviciului Inspecţie şi Control şi Serviciului Igienă Veterinară de plata unei sume lunare - 3.000 lei de către fiecare inspector, reprezentând o cotizaţie lunară pentru formaţiunea politică din care făcea parte inculpatul, plată ce s-a efectuat în perioada ianuarie - mai 2010.

DNA mai arăta că, în perioada noiembrie - decembrie 2011, Zlotea a pretins direct, dar a primit prin intermediul şi cu ajutorul coinculpaţilor Marius Hofman şi Dionisie Căileanu, 143.000 lei de la administratorul unor supermarketuri, mita fiind disimulată prin încheierea a două contracte fictive de prestări servicii.

Procurorii au reţinut că această sumă a fost pretinsă şi primită de Zlotea pentru a favoriza şi a proteja magazinele respective de controalele DSVSA judeţene şi Bucureşti pe linie sanitar-veterinară şi siguranţa alimentelor.

"În intervalul 2009 - mai 2010, în repetate rânduri, Doina Lupu, Marius Hofman şi Ioana Podosu au pretins şi au primit bani sau alte foloase necuvenite ori au acceptat promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea sau îndeplinirea unui act contrar privitor la îndatoririle de serviciu, cu ocazia controalelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor sau în afara acestor controale efectuate la agenţii economici de pe raza municipiului Bucureşti. De asemenea, ei au primit/au acceptat promisiunea de bunuri necuvenite, în scopul de a-şi trafica influenţa, intervenind în actul de control al unor subalterni, determinându-i pe aceştia să nu aplice sancţiuni ori să aplice amenzi în cuantum minim unor agenţi economici din municipiul Bucureşti. În acelaşi mod au procedat şi Iulian Hofman şi Robert Bejan, în perioada 2008 - mai 2010", mai explica DNA.

În plus, în perioada 2008 - iunie 2010, inspectorii de la DSVSA Bucureşti, în repetate rânduri, cu ocazia controalelor sanitar-veterinare efectuate sau în afara acestora, au pretins şi au primit bani şi bunuri necuvenite de la principalele supermarketuri din ţară sau alţi agenţi economici, pentru a îndeplini sau a nu îndeplini un act privitoare la atribuţiile de serviciu.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Președintele Iohannis a încuviințat cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Tăriceanu
Președintele Iohannis a încuviințat cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Tăriceanu

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, ministrului Justiției, Stelian Ion, cererea de urmărire penală a lui Călin Popescu-Tăriceanu, în calitate de fost prim-ministru.

Elena Udrea a anunțat că are Covid chiar înainte de ultimul termen în procesul finanțării campaniei electorale din 2009
Elena Udrea a anunțat că are Covid chiar înainte de ultimul termen în procesul finanțării campaniei electorale din 2009

Elena Udrea are Covid-19 și nu se va prezenta vineri la ultimul termen în procesul de corupție legat de finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009.

Costel Alexe a fost la DNA să afle că este urmărit penal pentru corupție. Procurorii nu i-au pus sechestru pe avere
Costel Alexe a fost la DNA să afle că este urmărit penal pentru corupție. Procurorii nu i-au pus sechestru pe avere

Costel Alexe este suspect în ancheta procurorilor anticorupție, și joi a fost informat oficial că va trebui să dea explicații pentru acuzații de corupție în perioada cât era membru al Guvernului Orban.

Justiţia senegaleză clasează un dosar de corupţie în care apare omul de afaceri român Frank Timiş
Justiţia senegaleză clasează un dosar de corupţie în care apare omul de afaceri român Frank Timiş

Un judecător din Senegal care a anchetat presupuse fapte de corupţie în sectorul petrolului şi gazelor naturale a clasat un dosar care a făcut mult zgomot în această ţară, întrucât i-a vizat pe fratele preşedintelui senegalez Macky Sall şi compania BP.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.