Evaluarea lui Augustin Lazăr. Analist: ”Are miză ca Dragnea să pună mâna pe toți procurorii”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 25 August 2018 18:31
Categorie: Stiri Justitie

Tudorel Toader tulbură din nou apele justiției. După ce a reușit revocarea din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, ministrul Justiției îl ia în vizor pe Procurorul General al României.

El a anunțat că îl evaluează acum și pe Augustin Lazăr, cel care în repetate rânduri a criticat demersurile ministrului. Soarta procurorului general va fi decisă peste 30 de zile.

Tudorel Toader a postat pe Facebook anunţul oficial după ce în urmă cu doar câteva zile îl avertizase pe Augustin Lazăr că va veni şi vremea când va fi evaluat:

Declanșez procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție!

Ministrul Justiţiei dă de înţeles că a luat hotărârea după declanşarea de către consilierul premierului Dăncilă, Darius Valcov, a scandalului legat de cele două protocoale de cooperare încheiate de Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii.

Procurorul General al României afirmă într-un mesaj public că tema protocoalelor cu SRI este una falsă:

În calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție am respectat legea, am informat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul de Justiție în legătură cu demersurile efectuate.

În acest context, speculațiile din spațiul public referitoare la un așa-zis mod ,,ilegal'', ,,subteran'' de a acționa reprezintă în mod evident o acțiune de destabilizare a Ministerului Public.

Specialiştii consideră că evaluarea este doar pretextul de care ministrul Justiţiei avea nevoie ca să îl poată schimba pe Augustin Lazăr. În nenumărate rânduri, Lazăr a criticat demersurile lui Tudorel Toader şi ale coaliţiei de la guvernare.

Cristian Tudor Popescu: ”Este o misiune a şefilor de a-l da jos pe Augustin Lazăr. Un semnal pentru instanţa supremă, care urmează să judece dosarul lui Dragnea.

Cristian Pîrvulescu, politolog: ”E o strategie bine pusă la punct. Era de prevăzut după mişcările din ultimele zile, după ce a fost scos de la naftalină protocolul SRI -  Parchetul General. Are miză ca Liviu Dragnea să pună mâna pe Parchetul General şi pe toţi procurorii.

În schimb, preşedintele Senatului susţine decizia lui Tudorel Toader.

"Reforma justiției trebuie dusă la bun sfârșit și totodată trebuie să revenim la controlul democratic al serviciilor secrete", a transmis Tăriceanu.

La fel ca în cazul Laurei Codruța Kovesi, evaluarea activităţii lui Lazăr făcută de Tudorel Toader trebuie să treacă prin filtrul CSM. Însă dacă acum două luni secţia de procurori stabilea fără echivoc că procurorul general al României nu a încălcat codul deontologic atunci când a vorbit de anumiţi politicieni ca de inculpaţi de rang înalt, acum punctul de vedere al consiliului are doar rol consultativ.

Actualul procuror general al României a fost numit în aprilie 2016, iar mandatul său ar urma să expire anul viitor.

VIDEO PROTVPLUS.RO