Decizia CCR îi poate salva pe Dan Șova, Constantin Niță, Elena Udrea și Alina Bica


Ultimul update: Vineri 30 Noiembrie 2018 20:13
Data publicarii: Vineri 30 Noiembrie 2018 18:27
Categorie: Stiri Justitie

Elena Udrea ar putea scăpa de condamnare, la fel şi Alina Bica, iar foştii miniştri Dan Şova şi Constantin Niță ar putea fi eliberaţi din închisoare.

În mod nesperat, Curtea Constituţională le-a întins o mână de ajutor atunci când a decis că toate completurile de 5 judecători, inclusiv cele care i-au condamnat definitiv, sunt compuse ilegal.

Iar motivarea făcută publică joi obligă instanţa supremă să rejudece procesele celor care nu au primit încă hotărârile motivate.

Elena Udrea şi Alina Bica au cerut deja instanţei supreme să le anuleze condamnările de 6 ani şi, respectiv 4 ani de închisoare cu executare, pentru că au fost date de completuri compuse în mod ilegal. Aşa a stabilit Curtea Constituţională a României acum trei săptămâni, iar motivele făcute publice joi obligă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să anuleze deciziile şi implicit să rejudece apelurile. Cu o singură condiţie: să nu fi trecut 10 zile de la comunicarea hotărârii motivate de condamnare.

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea: "Există toate şansele că instanța supremă să constate nulitatea deciziei de condamnare şi să dispună rejudecarea apelului Elenei Udrea".

Nici Alina Bica, tovarăşa ei de suferinţă din închisoarea din Costa Râca unde sunt ţinute în vederea extrădării, nu a primit decizia motivată, aşa că la rândul ei s-ar putea întoarce în ţară ca un om liber. Iar printre cei care pot fi eliberaţi, graţie deciziei ccr, se număra fostul ministru al economiei Constantin Niță, fostul şef de la Transporturi Dan Șova, dar şi fostul preşedinte al Federaţiei Romane de Box, Rudel Obreja.

Dan Lupașcu, avocatul Lui Rudel Obreja: "În mod normal, deciza de executare a închisorii trebuie suspendată şi pus de îndată în libertate şi rejudecat apelul cu un complet legal compus."

Liviu Dragnea se număra printre cei care nu pot beneficia de această oportunitate creată de decizia CCR. deşi a fost condamnat definitiv în dosarul Referendumul de un complet de 5 judecători considerat astăzi nelegal compus, liderul PSD a primit de mult hotărârea motivată şi, susţin specialiştii în drept penal, nu s-ar mai afla în interior termenului cerut de lege pentru a putea face o contestaţie în anulare.

În schimb, al doilea dosar de corupţie în care a fost condamnat în prima instanţă la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare, va fi judecat în apel de un al treilea complet, ce urmează să fie tras la sorţi de conducerea isntantei supreme. La fel se va întâmpla şi cu procesul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Avocatul Elenei Udrea vrea să îi salveze şi pe cei aflaţi în închisoare şi care au primit hotărârea motivată de condamnare. îi cere guvernului să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care termenul în care aceştia pot face contestaţia în anulare să se raporteze nu la momentul în care li s-a comunicat decizia motivată, ci la ziua în care ccr a stabilit ca toate aceste completuri de 5 sunt nelegal compuse.

CCR a motivat decizia cu privire la completurile de 5 judecători de la Curtea Supremă. DOCUMENT
CCR a amânat decizia referitoare la protocoalele secrete dintre SRI și Parchet
VIDEO PROTVPLUS.RO