Șoferii, cei mai căutați angajați din România. Ce salarii primesc curierii, transportatorii de marfă sau șoferii de TIR

18-09-2019 11:23


Sofer

Șoferii sunt categoria profesională între cele mai căutate în acest moment pe piața muncii, angajatorii confruntându-se cu un deficit de câteva zeci de mii de angajați.

Statisticile arată că, atât anul trecut, cât și în acest an, șoferii pentru transport intern și internațional și curierii au fost printre cele mai căutate categorii de angajați la nivel național.

Șoferii nu sunt numai cei mai căutați, dar și unii dintre angajații cel mai bine plătiți de pe piața locală, mai ales dacă vorbim despre cei care fac curse internaționale.

Potrivit unui chestionar realizat de OLX, aproape 17% dintre participanții la sondaj spun că au un venit lunar net de peste 7.000 de lei. Alte nouă procente primesc lunar un salariu net cuprins între 5.000 și 7.000 de lei. Iar cei mai mulți - 22% dintre repondenți, spun că salariul lor depășește 3.000 de lei net lunar. În ceea ce privește beneficiile primite de şoferi, programul de lucru flexibil este cel mai întâlnit, urmat de diurne.

Aceste cifre nu trebuie să ne mire, pentru că cele mai mari salarii din acest domeniu sunt cele oferite de companiile internaționale de transport mărfuri, iar angajații plătiți cel mai bine sunt șoferii de TIR sau de camion. Pe lângă salariul care trebuie să se ridice la standardele Uniunii Europene pentru a fi competitiv cu cele din alte țări, un șofer de TIR primește și diurnă (în jur de 50 – 60 de euro pe zi), dar și bonusuri.

Așadar, vorbim despre o varietate salarială mare, pentru că vorbim și despre sarcini și cerințe extrem de variate. Fie că vorbim de șoferi pentru firme de curierat, șoferi angajați de marile companii de producție, șoferi în regim de taxi sau șoferi de TIR pentru transport internațional, fiecare ramură a acestei meserii vine cu particularitățile sale.

Odată cu explozia economiei de tip GIG și a aplicațiilor de prestare de servicii, fie că vorbim despre transport de persoane în regim de taxi sau de food delivery – ca să dăm doar două exemple, cererea de șoferi este tot mai mare.

De asemenea, creșterea masivă a cumpărăturilor online a dus și la o dezvoltare a firmelor de curieerat, iar șoferii pe acest segment sunt, de asemenea, la mare căutare.

Condițiile de angajare diferă, însă, de la domeniu la domeniu. De exemplu, șoferii companiilor de transport de persoane (de genul Uber, Bolt sau Yango) trebuie să aibă doar permis de conducere, o anumită vechime, de regulă un an, și să nu aibă abateri grave în trafic. Aceleași cerințe se aplică și celor care vor să se angajeze soferi la o firmă de livrări de mâncare.

Altele sunt condițiile atunci când se caură șoferi dare să lucreze pentru firmele care fac transport de marfă în țară. Aici este nevoie de soferi profesionisti categorie C+E pentru aprovizionarea magazinelor sau pentru transportul diferitor mărfuri.

Șoferii de TIR, pe de altă parte, care sunt si cel mai bine plătiți, trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru a fi angajați. Pe lângă permis categoria C+E, aceștia trebuie să dețină atestat de transport marfa, să aibă experiență pe TIR și că cunoască timpii de condus și legislația europeană din domeniu.

Astfel, deși oferta de angajare este bogată, și condițiile de angajare sunt în unele cazuri extrem de exigente, de aceea, cea mai bună variantă de a le cunoaște în detaliu este contactul telefonic direct cu angajatorul.

Vezi pe OLX care sunt locurile de muncă disponibile pentru șoferi!

Sursa: Pro TV