Deficitul de lucrători comerciali a ridicat salariile în retail. Cât câștigă casierii

24-09-2019 12:59


Vanzatoare

Odată cu extinderea masivă a marilor rețele comerciale pe piața locală și explozia consumului, casierii și lucrătorii comerciali au ajuns printre cei mai vânați angajați din România.

Comerțul cu amănuntul în România a cunoscut, în ultimii zece ani, una dintre cele mai mari dezvoltări din Europa Centrală și de Est.

Aproape toate marile lanțuri europene de supermarketuri, dar și de mobilă și de îmbrăcăminte, au intrat și s-au extins pe piața locală, iar nevoia de lucrători comerciali este în prezent mai mare ca oricând. Asta i-a determinat și pe angajatori să majoreze salariile și să ofere și alte beneficii extrasalariale.

Platformele de recrutare sunt pline de anunțuri de angajare pentru vânzători, lucrători comerciali sau casieri. Potrivit celui mai recent Index al locurilor de munca, realizat de OLX, dacă șoferii sunt cea mai căutată categorie de angajați de pe piața muncii, lucrătorii comerciali sunt în topul căutărilor, imediat după ““Ingineri - Meseriași – Constructori” și “Personal hotelier”

Unde poți să te angajezi ca lucrător comercial

Și deși la prima vedere este aceeași meserie, indiferent de cum se numește, joburile de lucrători comerciali diferă de la angajator la angajator și de la domeniu la domeniu de activitate.

Cele mai frecvente sunt, poate, cele de casier în marile centre comerciale. Fie că vorbim de supermarketuri, magazine specializate în electronice si electrocasnice sau magazine de mobilă, angajații acestor centre comerciale trebuie să aibă cunoștințe diverse despre piața pe care operează.

Mall-urile încorporează numărul cel mai mare de lucrători comerciali, iar aici diversitatea este la ea acasă. Începând cu magazinele de modă și cosmetice și terminând cu zona de food-court și cafenele, sute de angajați oferă servicii clienților, îi servesc și le dau informațiile de care au nevoie.

Oamenii care lucrează în magazine trebuie să fie și apropiați de clienții lor și uneori buni psihologi. Să înțeleagă ce-și doresc și să le prezinte varianta cea mai bună pentru ei.

Ce salarii câștigă lucrătorii comerciali în România

Salariile în retail au fost multă vreme între cele mai mici din România, dar în ultimii ani, pe fondul deficitului tot mai acut de pe piața muncii, angajatorii au înțeles că nu pot avea forță de muncă de calitate decât dacă nu majorează veniturule și nu oferă și ceva extra pe lângă.

Majoritatea lanțurilor de supermarketuri din România, lucrătorii comerciali și vânzătorii câștigă salarii care depășesc 2.000 de lei net, la care se adaugă bonuri de masa, prime de sărbători, dar și program flexibil.

În cazul lucrătorilor din cafenele sau restautante de tip fast-food, salariile nete ajung și la 3.000 de lei, iar pentru magazinele de modă sau cosmetice, veniturile sunt mai mari, iar angajații primesc și procente din vânzări.

Astfel, în funcție de domeniul în care activează compania, meseria de lucrător comercial sau de casier este diferită de la un magazin la altul și poate fi captivantă. Iar oferta de locuri de muncă scoase la concurs este bogată și diversă.

Vezi pe OLX care sunt locurile de muncă disponibile pentru lucrători comerciali și casieri!

Sursa: Pro TV