Valoarea de piata a Samsung a scazut cu 20 de miliarde de dolari. Ce spun clientii din Coreea de Sud, fideli ai marcii

12-10-2016 19:08

Samsung incearca sa evite dezastrul dupa ce compania sud-coreana a fost nevoita sa opreasca de tot productia de telefoane Galaxy Note 7, din cauza riscului de explozie a bateriei.

Samsung a taiat aproape 2,4 miliarde de dolari din estimarile de profit trimestrial. Actiunile au continuat sa scada la burse, chiar daca intr-un ritm mai lent. In doua zile, valoarea de piata a companiei a scazut cu 20 de miliarde de dolari.

Nu a fost triumful asteptat la lansarea de acum doua luni, ci un esec dureros pentru Samsung. Telefoanele oferite spre inlocuire au aceleasi probleme ca originalele - se supraincalzesc si chiar iau foc din cauza unui defect la baterie, care nu a fost remediat. Acum, cei care le-au cumparat mai au doar doua optiuni: sa primeasca banii inapoi, sau un model de telefon complet diferit de la Samsung.

Nu costurile pentru inlocuire sunt marea problema, ci mentinerea credibilitatii, spun analistii: "Defectul presupus remediat inca persista. Si, dintr-odata, increderea in produs a fost compromisa. Acum nu mai stim daca putem sa credem ce ne spune Samsung."

In Coreea de Sud, clientii sunt loiali - si acesta este un fapt cunoscut - celui mai important produs sud-corean de export. Si privesc cu mandrie patriotica o companie, Samsung, care asigura peste 15 procente din Produsul Intern Brut al tarii: "Nu cred ca isi pierde credibilitatea. Am folosit mereu produse Samsung. E dificil sa ne mutam la o alta marca".

Nu la fel stau lucrurile in alte tari unde Samsung isi comercializeaza produsele. Increderea clientilor a fost pusa serios la incercare chiar cu saptamani inaintea ca modelul sa fie scos din productie.

Posesorii de telefoane Galaxy Note 7 erau indemnati sa le opreasca dupa urcare in avion si sa nu le reporneasca pe durata zborului.

Galaxy Note 7 era considerat rivalul modelului Iphone 7 de la Apple. Iar necazurile celor de la Samsung au propulsat actiunile companiei americane pana la maximul ultimelor zece luni.