Libanezii folosesc aplicatii de smartphone pentru a evita violentele legate de Siria

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Sambata 07 Septembrie 2013 02:17
Data publicarii: Miercuri 04 Septembrie 2013 08:51
Categorie: Smart things
Musulmani

In timp ce violentele legate de criza din Siria vecina trec din ce in ce mai des granita, libanezii apeleaza la aplicatii de avertizare pentru telefonul mobil, o modalitate inventiva de a face fata situatiei.

Aplicatiile pentru smartphone care tin evidenta luptelor si diferentiaza intre artificii si focuri de arma, ofera cai ocolitoare pentru blocajele rutiere si chiar contacteaza armata in cazul unei rapiri au devenit o necesitate pentru navetistii libanezi - relateaza publicatia Financial Times in pagina electronica.

"In alte locuri ale lumii, singurul lucru care ti-ar putea obstructiona calea este traficul" a declarat Mohammad Taha, un antreprenor care se afla in spatele unuia dintre produse. "In Liban se pot intampla multe lucruri".

De la izbucnirea crizei din Siria acum mai bine de doi ani, numarul luptelor armate, rapirilor si explozilor a crescut alarmant. Posibilitatea unui atac american asupra Siriei preocupa Libanul care se teme ca gruparea Hezbollah, care sustine regimul sirian, ar putea lansa un atac de retaliere impotriva Israelului.

Mohamed Taha a lansat anul trecut aplicatia Ma2too3a, care preia informatiile transmise in timp real de utilizatori cu privire la proteste, trafic, blocaje rutiere si ciocniri si construieste o harta. De la lansare, aplicatia a fost descarcata de peste 80.000 de ori.

Firas Wazneh, un antreprenor, cauta sa dezvolte un produs care va raspunde strict la focurile de arma. Deseori, ca spre exemplu dupa discursul unui politician dupa rugaciunea de vineri seara, sunetul focurilor de arma va fi auzit in Beirut iar localnicii incearca sa intre in contact prin telefon sau pe Twitter pentru a stabili unde s-a produs incidentul si ce se intampla.

Aplicatia "Way to Safety" gandita de Wazneh permite utilizatorilor sa inregistreze focurile de arma si sa le trimita catre un website, care va identifica arma intr-o baza de date si va triangula inregistrarile pentru a identifica locatia si tipul de lupta.

Saptamana trecuta armata libaneza s-a alaturat acestui val, anuntand lansarea unei aplicatii care permite utilizatorilor sa raporteze si sa primeasca stiri despre incidentele de securitate.

Declarand ca situatia securitatii statale necesita introducerea unei "cai directe de comunicatii cu cetatenii", armata a lansat "LAF Shield". Printre altele, aplicatia ofera posibilitatea victimelor rapirilor de a intra in conact cu comandamentul militar, masura menita sa se adreseze numarului in crestere de rapiri din aceasta tara.

Musulmani Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

iLikeIT. Topul celor mai bune aplicatii romanesti pentru Android si iOS
iLikeIT. Topul celor mai bune aplicatii romanesti pentru Android si iOS
iOS, Android, BlackBerry sau Windows. Aplicatiile care te ajuta sa-ti gasesti telefonul pierdut
iOS, Android, BlackBerry sau Windows. Aplicatiile care te ajuta sa-ti gasesti telefonul pierdut
NASA a creat o aplicatie pentru iPhone care calculeaza marimea exacta de la sutien
NASA a creat o aplicatie pentru iPhone care calculeaza marimea exacta de la sutien
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery