Instititul Socola lanseaza o aplicatie pentru persoanele care au o dependenta sau trec printr-o stare de depresie


Ultimul update: Luni 13 Februarie 2017 07:20
Data publicarii: Vineri 10 Februarie 2017 19:12
Categorie: Smart things

Medicii de la ''Institutul Socola'', din Iasi, vin in ajutorul celor care se simt debusolati, asa ca vor lansa o aplicatie gratuita.

Practic, orice persoana care trece printr-o stare de depresie, ori are o dependenta, este invitata sa completeze un chestionar. In functie de punctaj, respectivul primeste apoi o recomandare medicala, prin SMS sau e-mail. Doctorii stiu ca in fata unui calculator oamenii dau raspunsuri mai sincere decat la o consultatie fata-n fata.

Prima intrebare: "V-ati simtit trist, abatut, lipsit de speranta sau ca nu va mai bucura nimic in ultimul timp?" Aceasta intrebare are doua raspunsuri:da sau nu. Cand se bifeaza DA, apare o noua interfata cu o nota de la 1 la 10 prin care pacientul evalueaza intensitatea.

Chestionarul online are un set de 11 intrebari. Acestea au fost elaborate de medici psihiatri si de psihologi. Cei care raspund primesc un punctaj de la specialist sub forma de email sau chiar o programare de urgenta la un psihiatru in cazul in care scorul obtinut trece de 80 de puncte. In cazul unui punctaj mai mic, de exemplu 25, este recomandat un consult la medicul de familie.

Medicii spun ca prin intermediul acestei aplicatii oamenii pot sa primeasca ajutor inca de la primele semne ale unei depresii sau nu li se acutizeaza eventuale stari de anxietate, tulburarile de somn, nevrozele sau dependentele.

Petronela Nechita, medic psihiatru: "Am urmarit sa atragem cat mai multi pacienti catre asistenta medicala psihiatrica, pacienti cu tulburari psihice care sunt inca stigmatizati de societate. Tulburari de tip anxiox, depresii, nevroze, dependenta de droguri, heroina."

Gabriel Oprisanu, manager Institutul de Psihiatrie Socola Iasi: "Intrand pe site-ul Institutului de psihiatrie Socola sau pe adresa de Facebook a institutului, vor putea accesa si completa online acest chestionar."

Aplicatia, spun medicii, are si rolul de a obtine cele mai sincere raspunsuri de la potentialii pacienti, care de obicei evita sa vorbeasca deschis la prima consultatie in cabinet.

Andrei Francu, specialist IT: "Pentru pacienti e simplu, pentru ca vad progresul intrebarilor. Poate fi utilizata cu usurinta de oricine are minime cunostinte de utilizarea calculatorului sau telefonului mobil."

Din 15 februarie, aplicatia va putea fi accesata gratuit din orice colt al tarii.