iLikeIT. Tehnologia in premiera mondiala care le va permite nevazatorilor sa se orienteze chiar si in Bucuresti

Ultima actualizare: 09-06-2015 06:59

O idee aparent banala va fi implementata in mijloacele de transport in comun din Bucuresti pentru ca nevazatorii sa stie cand vehiculele ajung in statie. Cum se va intampla asta? Cu ajutorul beaconilor si al baietilor destepti din Cluj.

ncearca sa ajungi la urmatoarea ta destinatie cu ochii inchisi, folosindu-te de transportul in comun. Prea putin confortabil...spre imposibil, chiar Nevazatorii trec prin astfel de situatii zi de zi. Iar in statii nu exista sistem de avertizare precum anunturile facute la difuzoare in metrou, de exemplu.

IT-istii din Cluj vin insa cu o solutie ingenioasa, care se numeste OnyxBeacon. Un dispozitiv care, odata lipit de autobuz, comunica cu smartphone-urile nevazatorilor. Mai precis, ii anunta cand masina pe care o asteapta, ajunge in statie. Aparatul actioneaza pe o raza de 70 de metri. Este un dispozitiv bluetooth care emite continuu un semnal. E ca o baliza, emite un semnal si orice device din raza, receptioneaza semnalul si-l intepreteaza.

De partea cu interpretarea se ocupa aplicatia Smart Public Transport. Serviciul de accesibilitate se foloseste de voce pentru a-i da utilizatorului informatii. In clipa in care autobuzul ajunge in statie, posesorul telefonului este anuntat printr-o notificare audio. La randul sau, beaconul de pe masina emite un semnal sonor, de confirmare.

Momentan, cei de la OnyXBeacon vor echipa trei linii, 86, 90 si 104 Pentru ca toate vin la liceul de nevazatori si asociatia nevazatorilor din Romania.

Florin Georgescu, presedintele Asociatiei Tandem: „Suntem aproximativ prima tara din lume, sau cel mult a doua care foloseste astfel de sisteme pentru persoanele cu dizabilitati.” In curand, 90% din mijloacele de transport RATB vor fi echipate cu OnyxBeacon. Aplicatia Smart Public Transport e disponibila gratuit in Appstore.

Invitati la iLikeIT, cei de la OnyxBeacon spun ca vor perfectiona aceste aplicatii de localizare bazate pe beaconi. Cererea este foarte mare

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO