iLikeIT. Masinile vor fi gadgetul nostru cel mai valoros. Tehnologiile care ne fac viata la bord mai sigura

Ultima actualizare: 07-04-2014 07:07

In viitor masinile vor fi gadgetul nostru cel mai valoros. Dar viitorul acesta e deja aici si nu ne referim acum la cat de costisitoare sunt automobilele.

Tot mai multe modele noi au tehnologii care ne fac viata la bord mai sigura si mai distractiva.

Sistemul "pedestrian protection" a fost brevetat de Volvo, iar pretul unui asemenea automobil porneste de la 20.000 de euro.
In cazul in care aveti o viteza de pana in 50 de km/h, aceasta masina va va ajuta oricum sa nu loviti un pieton, pentru ca pana in momentul impactului se va opri automat. Daca, insa, depasiti viteza regulamentara, atunci un sistem de protectie pentru pietoni, va scoate automat un airbag pe parbriz, iar viata pietonului va fi salvata.

Silviu Vasilescu, consultant vanzari: "Cele doua balamale sunt blocate, capota este ancorata de un suport si prin spatiu de 10 centimetri format, airbag-ul tasneste, formand acea perna de protectie."

Mercedes propune o alta varianta de prevenire a accidentelor in care pot fi implicati pietoni. Pentru ca pe timp de noapte e cel mai greu sa observam obstacolele de pe carosabil, o camera termica instalata in grila radiatorului, va detecta caldura umana sau a unui animal si ne va avertiza din timp, pe bord, ca ne apropiem de el.

Andrei Tanase, consultant vanzari: "De asemenea, farul va da cateva flash-uri pentru a-l atentiona atat pe el, cat si pe dumneavoastra. Automat."

Constructorii auto se gandesc in egala masura la pietoni, dar si la soferi. Majoritatea marcilor de lux au implementat deja sistemele de reglare a vitezei, astfel incat masina sa se opreasca singura daca se apropie de un obstacol. Exista si automobilele care vireaza, partial, singure, cum e Audi.

La Mazda regasim, spre exemplu, sistemul care ne ajuta sa evitam accidentele, atunci cand vrem sa schimbam banda.
Nicolae Sorescu, director vanzari: "Daca cineva vine cu o viteza mai mare din spate, exista un sistem radar care detecteaza acea masina si un martor luminos, aici, se va aprinde."

Ford a brevetat tehnologia de comunicare intre masini, astfel incat masina pe care o conducem va copia ceea ce face masina din fata. Sistemul e extrem de util atunci cand cele din fata franeaza brusc.

Iar pentru cei carora li se pare dificil sa se uite pe bord la atentionari, exista "realitatea augmentata" - o grafica ce apare direct pe parbriz si ne anunta obstacolele. Toyota merge si mai departe - si cu o simpla atingere a geamului putem sa vedem marite obiectele de pe drum.

Cat de mult ii ajuta tehnologia pe constructorii auto, vedeti sambata, 05 aprilie 2014, la emisiunea "iLikeIT" de la ora 10.00.

Iata si cateva exemple de aplicatii pentru smartphone, care va pot ajuta in calatorii:

-► Waze

-► Glympse

-► Car HUD - Android

-► Speed Warning - Android

-► Live Sight - Windows Phone

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO