iLikeIT. Cum arata un supercalculator cu 384 GB de RAM si un minicalculator care merge la incarcatorul telefonului

20-02-2015 11:29


iLikeIT. Cum arata un supercalculator cu 384 GB de...
iLikeIT 20 februarie 2015...

Marimea conteaza cand vine vorba de performanta calculatorului. George Buhnici prezinta la iLikeIT sistemele mari, dar si cele foarte mici, ale momentului.

Invitatii emisiunii sunt Tudor Badica Bogdan Mihatoiu de la lab501.ro, care au venit cu un sistem de 3.000 de euro. Este vorba de un custom PC bazat pe o platforma x99, cea mai noua de la Intel, cu o placa de baza editie limitata Gigabyte X99 OC Champion – OC venind de la overclocking.

Este dotat cu cel mai puternic procesor al momentului, cu 8 nuclee si 32GB de RAM. La acesta se adauga o placa video de 8 GB de RAM care are trei ventilatoare pe ea – ca sa nu se transforme in resou. De asemenea, are sistem de racire cu apa si o carcasa „topless”. La ce foloseste un calculator atat de puternic, va intrebati? Este simulator de jocuri.

Pentru cei care folosesc PC-ul la lucruri mai serioase, exista Lenovo P700, un sistem profesional de business, care costa aproximativ 8.000 de lei ca varianta de baza. Este facut pentru fiabilitate, fiind construit ca a sa reziste multi ani de zile si sa mearga chiar si non-stop. In plus, daca apar probleme, sursa se schimba foarte repede, la fel si restul de componente.

Insa, chiar daca este un sistem de business, Lenovo P700 are specificatii impresionante: 2 procesoare si 16GB de RAM in varianta de baza, insa poate merge pana la 384 GB de RAM. La ce v-ar folosi atata memorie? De pilda, la printarea 3D, unde pentru randarea obiectelor mari e nevoie de cat mai mult RAM

Pe de alta parte, invitatii de la iLikeIT au adus si un miniPC cu Windows. Acesta costa 120 de dolari si e excelent pentru editare text, navigat pe Internet sau urmarit filme, dar se descurca mai greu cu jocurile. Pe de alta parte, are port miniUSB, deci se poate alimenta si de la incarcatorul telefonului.